Έκθεση στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης

0
124


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 14:16

Με καθυστέρηση πολλών μηνών λόγω της πανδημίας, δέντρα με πουά της Γιαγιόι Κουσάμα και «κολοκύθες» της που χορεύουν υποδέχονται τους Νεοϋορκέζους στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης. Η έκθεση «Kusama: Cosmic Garden» θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου και η επιμελήτριά της, η Mika Yoshitake δηλώνει ότι «υπάρχει μια έντονα ενστικτώδης σχέση με τη φύση, που βλέπει κανείς στα έργα της».

 Η πανδημία υποχρέωσε τους υπεύθυνους του Βοτανικού να περιορίσουν τα προγραμματισμένα για τους εσωτερικούς χώρους σχέδια της έκθεσης. Μόνο ο χώρος της βιβλιοθήκης στον πρώτο όροφο χρησιμοποιείται, όπου παρουσιάζεται μικρή συλλογή έργων ζωγραφικής και γλυπτών. Αλλά υπάρχουν πολλά να δει ο επισκέπτης στους εξωτερικούς χώρους.

Δείτε το βίντεο:

 

Στον κήπο του θερμοκηπίου του Βοτανικού, οι επισκέπτες συναντούν το μνημειακών διαστάσεων έργο «Κολοκύθα που Χορεύει», ένα από τέσσερα γλυπτά που η Κουσάμα δημιούργησε για την έκθεση· το σχεδόν πέντε μέτρων ορειχάλκινο γλυπτό, σε μαύρο και κίτρινο χρώμα, βρίσκεται ανάμεσα σε σημύδες, ανθισμένα φυτά και φτέρες. Περιδιαβαίνοντας το τοπίο, μπορεί κανείς να αποθαυμάσει το ζωηρόχρωμο με ροζ πλοκάμια και κίτρινο πρόσωπο γλυπτό που ακούει στο όνομα «Θέλω να Πετάξω στο Σύμπαν» και που είναι μέσα στη λιμνούλα. Στη συνέχεια, να δει το έργο «Ανύψωση των Πουά Πάνω σε Δέντρα»· δέντρα που ορθώνονται περιβεβλημένα με πουά σε λευκό και έντονο κόκκινο. Εν τω μεταξύ, στην επιφάνεια νερού στον κήπο των γηγενών φυτών βρίσκεται η εγκατάσταση «Ο Κήπος των Νάρκισσων»: 1.400 σφαίρες από ανοξείδωτο ατσάλι, οι οποίες μετατοπίζονται με τα ρεύματα του αέρα και του νερού, με την κάθε μια να αντικαθρεφτίζει το γύρω περιβάλλον.

 Μέσα στο έργο «Εμμονή με Λουλούδια» – το πρώτο «Θερμοκήπιο Εξάλειψης» που δημιούργησε η Κουσάμα – οι επισκέπτες προσκαλούνται να βάλουν αυτοκόλλητα σε κοραλί χρώμα πάνω σε έπιπλα και οικιακά αντικείμενα· στο χρονικό διάστημα που θα λειτουργεί η έκθεση, τα όλο και πιο πολλά αυτοκόλλητα θα μεταμορφώσουν τον χώρο με επαναλαμβανόμενα μοτίβα και σχήματα λουλουδιών που αντιπροσωπεύουν τις ιδέες-κλειδιά της Κουσάμα: Εξάλειψη, άπειρο και αιωνιότητα.

 Στις τρεις αίθουσες του θερμοκηπίου του Βοτανικού Κήπου, μια γιορτή αυτού που η Κουσάμα αποκαλεί «biophilia»: κάτω από τον προσφάτως ανακαινισθέντα υάλινο θόλο της «Αίθουσας των Φοινικόδεντρων του Κόσμου», είναι τα κολοσσιαία, με πουά λουλούδια με επωνυμία «Η Ψυχή μου Ανθίζει για Πάντα», βαμμένα με ζωηρά χρώματα. Στις αίθουσες των εποχικών εκθέσεων, το με ροζ και χρυσές ψηφίδες γλυπτό «Έναστρη Κολοκύθα» μέσα σε κήπο από φυλλωσιές και άνθη. «Οι κολοκύθες μου, αγαπημένες απ’ όλα τα φυτά του κόσμου. Όταν βλέπω κολοκύθες δεν μπορώ να σβήσω τη χαρά του ότι είναι τα πάντα για μένα ή, το δέος με το οποίο τις περιβάλλω» έχει πει η Κουσάμα για τις κολοκύθες. Τέλος, στη λιμνούλα του θερμοκήπιου του Βοτανικού, τα υπερμεγέθη λουλούδια από φάιμπεργκλας που ακούν στο όνομα «Ύμνος της Ζωής – Τουλίπες» είναι τοποθετημένα ανάμεσα σε νούφαρα και άλλα εποχικά υδρόβια φυτά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 14:17

Πηγή