Ένα υπερφυσικό πλάσμα της ιαπωνικής λαογραφίας επιστρέφει στο προσκήνιο μετά την πανδημία

0
197


Στην Ιαπωνία, η Αμαμπιέ, ένα πλάσμα των θρύλων της λαϊκής παράδοσης με μακριά μαλλιά, λέπια ψαριού και ράμφος πουλιού, ανασύρθηκε από τη λήθη λόγω της κρίσης της Covid-19, καθώς η φρικτή του όψη υποτίθεται ότι προστατεύει από τις επιδημίες.

Στις αρχές Μαρτίου, η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κιότο (δυτικά) δημοσίευσε στο Twitter μια απεικόνιση του 1846 με τη μορφή αυτού του «γιοκάι» –όπως ονομάζονται γενικά όλα τα υπερφυσικά πλάσματα στην ιαπωνική λαογραφία .

Συνοδευτικά στην εικόνα της Αμαμπιέ, ένα κείμενο της εποχής εκείνης αφηγείται πώς το πλάσμα τούτο εμφανίσθηκε μπροστά από έναν άρχοντα στην περιοχή Κουμαμότο (νοτιοδυτική Ιαπωνία), προειδοποιώντας τον για την εξάπλωση μιας λοιμώδους ασθένειας.

Το πλάσμα φέρεται να ζήτησε από τον άρχοντα να σχεδιάσει τη μορφή του και να το δείξει στους ανθρώπους για να τους προστατεύσει από τον ιό, αφηγείται το ίδιο κείμενο.

Το tweet από τη βιβλιοθήκη του Κιότο έγινε ανάρπαστο στο διαδίκτυο και πολλοί καλλιτέχνες, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, άρχισαν να σχεδιάζουν την Αμαμπιέ και να ανεβάζουν τα έργα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτω από το hashtag «Amabiechallenge».

Η ιαπωνική λαογραφική παράδοση είναι πλημμυρισμένη με «γιοκάι», που άλλες φορές είναι κακά πνεύματα, άλλες φορές είναι καλοσυνάτα και ευεργετικά προς τους ανθρώπους. Πολλά από αυτά έχουν περιπέσει σε λήθη πλέον, άλλα όμως εξακολουθούν να διαπερνούν και να εμπλουτίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη ιαπωνική λαϊκή κουλτούρα, βρίσκοντας εφαρμογή και νέα ζωή σε βιντεοπαιχνίδια ή μασκότ και φθάνοντας να συναρπάζουν πολλούς θαυμαστές των ιαπωνικών δημιουργημάτων στο εξωτερικό.

Κατά την περίοδο του Αυτοκράτορα Έντο (1603-1868), «ήταν συνηθισμένο να χρησιμοποιούμε εικόνες ‘γιοκάι’ ως φυλαχτά», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μασανόμπου Καγκάουα, μελετητής ειδικευμένος σ’ αυτά τα θρυλικά πλάσματα στο Ιστορικό Μουσείο της περιφέρειας Χιόγκο (δυτικά).

Ωστόσο, η Αμαμπιέ δεν είναι το μόνο «γιοκάι», ούτε και το παλαιότερο, που έχει τη φήμη ότι προστατεύει από τις επιδημίες, προσθέτει ο ίδιος ερευνητής.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει τη σημερινή πολυποίκιλη χρήση της μορφής της σε μία σειρά καθημερινών εφαρμογών στην Ιαπωνία: η εικόνα της έχει εμπνεύσει τα γλυκά kawaii (‘χαριτωμένα’, στα ιαπωνικά), στολίζει μπουκέτα λουλουδιών ή εμφανίζεται ως φόντο σε διαδικτυακές συνεδρίες.

«Είναι η πρώτη φορά που φτιάχτηκαν κέικ με θέμα την Αμαμπιέ. Είναι τόσο δημοφιλή που μέχρι το μεσημέρι έχουν πωληθεί όλα», τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χιροχίντε Κάτο, διευθυντής ενός ιαπωνικού ζαχαροπλαστείου στην περιοχή Ακίτα (βόρεια).

Μάλιστα, ένας θαλάσσιος λέοντας σε ενυδρείο της Γιοκοχάμα (νοτιοδυτικά του Τόκιο), που ήδη είναι διάσημο στην Ιαπωνία για το ταλέντο του στη ζωγραφική και την καλλιγραφία, έχει αρχίσει πλέον να εξασκείται από τα τέλη Μαρτίου στη σχεδίαση της Αμαμπιέ.

«Ασχολούμαστε με το σχέδιο της Αμαμπιέ με την ελπίδα ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα περάσει σύντομα», δήλωσε ο φύλακας θαλάσσιων λιονταριών Σάε Ισνίνο.

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here