«Αμερικάνικα» ρεμπέτικα από τον Δημήτρη Μυστακίδη στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

0
84


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021, 12:18

Σόλο μουσική παράσταση του δεξιοτέχνη της λαϊκής κιθάρας Δημήτρη Μυστακίδη, με ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες μουσικούς, φιλοξενεί την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Η παράσταση «Amerika» -η οποία είχε επιλεγεί ανάμεσα σε πολλές προτάσεις και παρουσιάστηκε στη διεθνή μουσική έκθεση WOMEX, τo 2017, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας- πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με την υποστήριξη του Συλλόγου των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του.

Στα φωτογραφικά τεκμήρια των σιδηροδρόμων, που φιλοξενεί το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, προστίθενται τα λιμάνια της μετανάστευσης, δημιουργώντας έναν «πορθμό» πολιτισμικής έκφρασης μέσα από τις εκατοντάδες ιστορίες του ρεμπέτικου.

Το οπτικοακουστικό υλικό που συνοδεύει την παράσταση υπενθυμίζει την ιστορία που επαναλαμβάνεται. Υπογραμμίζει βιώματα και συναισθήματα κάθε μετανάστευσης, κάθε λαού. Ο πόνος του αποχωρισμού, το μακρύ και επίπονο ταξίδι στην Αμερική, ο αγώνας για την επιβίωση και την προσαρμογή, η περιθωριοποίηση, οι παρανομίες, ο νόστος και το όνειρο της επιστροφής, περνούν σαν κινηματογραφικές εικόνες μέσα από τα τραγούδια της παράστασης.

Η αγάπη και αφοσίωση του Δημήτρη Μυστακίδη στο ρεμπέτικο και τη λαϊκή κιθάρα έχουν καταγραφεί στην 30χρονη πορεία του ως μουσικού και ακαδημαϊκού δασκάλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα, το παραδοσιακό με το σύγχρονο, τους νέους με την παλαιότερη γενιά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και είναι υποχρεωτική η τήρηση των κανόνων του ΕΟΔΥ και των υγειονομικών αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021, 12:19

Πηγή