«Απαιτείται συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για το μεταναστευτικό»

0
239


ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Με τον κ. Rasmussen είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις κρίσιμες προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΕΕ. Εκφράσαμε τις θέσεις μας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μιλήσαμε για τις προοπτικές που έχει η Ευρώπη και για την ανάγκη οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης.

• Στο μεταναστευτικό, συμφωνήσαμε ότι απαιτείται μια συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση. Για την Ελλάδα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προώθηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής, μέσω συντονισμένης αξιοποίησης της συλλογικής επιρροής των κρατών της ΕΕ.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της Δανίας, κ. Rasmussen, για την επίσκεψή του σήμερα, εδώ στην Ελλάδα και να τον καλωσορίσω.

Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Οι χώρες μας έχουν μια στενή σχέση ως εταίροι στην Ε.Ε και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και ασφαλώς οι λαοί μας  έχουν διαχρονικά πολύ φιλικές, πολύ ζεστές σχέσεις. Και, βεβαίως, το γνωρίζουμε εμείς πάρα πολύ καλά αυτό, διότι κάθε χρόνο έρχονται στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από τη Δανία  που κρατάμε πάντοτε μια πολύ ζεστή και ανθρώπινη, φιλική σχέση μαζί τους. 

Διανύουμε μια περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις στην Ε.Ε. Προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.  Ασφαλώς, οι  χώρες μας είναι η μία στον βορρά και η άλλη στο νότο της Ευρώπης και εγώ με τον Πρωθυπουργό ανήκουμε και σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες. Αυτό, όμως, δεν μας εμποδίζει στο να συζητάμε ανοιχτά, στο να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά στο  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν μας εμποδίζει ο διάλογός μας να είναι πάντοτε χρήσιμος και πολλές φορές να βρίσκουμε κοινό τόπο, να συμφωνούμε και να προχωράμε τον κοινό μας στόχο ακόμα πιο μπροστά. 

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα κρίσιμα διακυβεύματα, τις κρίσιμες προκλήσεις  που έχει μπροστά της η Ε.Ε το επόμενο διάστημα. Ένα από αυτά είναι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που θα συζητηθεί τον Ιούνιο. Εκφράσαμε τις θέσεις μας, μιλήσαμε για τις προοπτικές που έχει η Ευρώπη, για την ανάγκη σύγκλισης οικονομικής και κοινωνικής. Βεβαίως, εγώ αναφέρθηκα στα δικαιώματα που έχουν διασφαλιστεί για τους πολίτες των σκανδιναβικών χωρών. Για μας οι χώρες σας είναι ένα μοντέλο σε ό,τι αφορά το επίπεδο των κοινωνικών παροχών. Και θεωρούμε ότι θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να συγκλίνουν προς τα πάνω, σε ένα επίπεδο κοινωνικών παροχών, σε ένα κοινωνικό μοντέλο, το οποίο θα προστατεύει την πλειοψηφία των πολιτών.

Βεβαίως, συζητήσαμε εκτενώς  και το μεγάλο θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια την Ευρώπη, που είναι η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Συμφωνήσαμε ότι απαιτείται μια συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση  για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Επανέλαβα, ότι για την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να δέχεται ροές μεταναστών, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής,  μέσω συντονισμένης  αξιοποίησης της συλλογικής επιρροής των κρατών-μελών της Ε.Ε. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστηρίζουμε την ενίσχυση των διαδικασιών επανεγκατάστασης  και την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου στην βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών. 

Συζητήσαμε, επίσης, για τη Frontex. Άλλωστε, αυτός είναι και, αν θέλετε, ένας από τους σκοπούς της επίσκεψης του Δανού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Θα επισκεφθεί και κάποιες μονάδες Frontex. Η Δανία συνεισφέρει πάρα πολύ σημαντικά στην οργάνωση της Frontex, συνεισφέρει με στελέχη στην αποστολή της Frontex εδώ και βεβαίως, συζητώντας για τη Frontex, συζητήσαμε συνολικότερα για το πώς μπορούμε να έχουμε μία αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης και βεβαίως αυτό θα συμβάλλει ευρύτερα και στην σταθερότητα στην περιοχή. 

Η Δανία είναι μία χώρα η οποία στηρίζει σημαντικά τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και αυτό οφείλω να το υπογραμμίσω και μία χώρα που αντιλαμβάνεται – παρά το ότι βρίσκεται πολύ μακριά από το πρόβλημα, ας το πούμε έτσι, από την καθημερινή αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης – εντούτοις αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθούν και οι χώρες υποδοχής, αλλά και οι χώρες προέλευσης.

Φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτησή μας το Brexit. Και εγώ προσπάθησα να κάνω σοφότερο τον Δανό Πρωθυπουργό και αυτός εμένα, για το τι ακριβώς συμβαίνει τούτες τις μέρες στο Λονδίνο. Δεν είμαι σίγουρος ότι καταφέραμε να αποκτήσουμε μία πλήρη εικόνα. Η αλήθεια είναι ότι αισθανόμαστε ολίγον έκπληκτοι για την αδυναμία του βρετανικού πολιτικού συστήματος να καταλήξει σε μία κοινή θέση πάνω σε μία απόφαση που καλώς ή κακώς έχει πάρει ο βρετανικός λαός πριν από δύο και πλέον χρόνια. Αυτό το οποίο νομίζω ότι αποτελεί κοινή μας εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει μέχρι τελευταία στιγμή, να κάνουμε προσπάθειες, ώστε να αποφύγουμε μία έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως συμφωνία. Να αποφύγουμε αυτό που λέμε το no deal Brexit. Βεβαίως, όλοι μας πρέπει να γίνουμε σοφότεροι από αυτή την περιπέτεια, να συνειδητοποιήσουμε, ότι παρά τις δυσκολίες που έχει ο δρόμος της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις δυσκολίες που έχει αυτό που ονομάζεται συλλογικός δρόμος και η αναζήτηση συλλογικών λύσεων πολλές φορές με διαφωνίες, με αντιπαραθέσεις, μέσα από διαφορετικές πολιτικές οπτικές, εντούτοις αυτός ο δρόμος είναι ο πιο αποτελεσματικός. Ο μονήρης δρόμος, ο δρόμος της εθνικής αναδίπλωσης, είναι πολλές φορές ένας δρόμος ο οποίος οδηγεί σε περιπέτειες.

Ενημέρωσα τον ομόλογό μου, βεβαίως, και για τις μεγάλες σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αξόνων συνεργασίας στην περιοχή για την προώθηση της συνεργασίας, της ασφάλειας, της συνανάπτυξης με μία σειρά από χώρες, είτε στο νότο της Ελλάδας, είτε στο βορρά της Ελλάδας. Τριμερείς συνεργασίες με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, αλλά και στο βορρά μας, με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και πρόσφατα, μετά από το πολύ θετικό βήμα, την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, με τον βόρειο γείτονά μας, την Βόρεια Μακεδονία. Σε αυτό το πλαίσιο κουβεντιάσαμε και για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς και για τις περιφερειακές προκλήσεις. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι μία χώρα που βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη περιοχή στον χάρτη με μεγάλα, αν θέλετε, πλεονεκτήματα εξ αυτού του λόγου, αλλά και με σημαντικές προκλήσεις τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει, πιστεύω συνεισφέροντας θετικά στην σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε αυτή την ευρύτερη περιοχή.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, θέλω για άλλη μία φορά να καλωσορίσω τον Δανό Πρωθυπουργό. Είναι η πρώτη του επίσκεψη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού. Θέλω να του ευχηθώ καλή τύχη στις προσπάθειές του, καθώς στη Δανία εκτός από ευρωπαϊκές εκλογές σύντομα, πρέπει να έχετε, και εθνικές εκλογές. Οι εκλογές είναι, αν θέλετε, η χαρά της δημοκρατίας, είναι η πιο σημαντική στιγμή της δημοκρατίας. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να γεμίσετε τις μπαταρίες σας εδώ με ήλιο και καλή διάθεση, για να έχετε την καλύτερη δυνατή προεκλογική καμπάνια στη χώρα σας όποτε και, αν αποφασίσετε, να διεξάγετε τις εθνικές εκλογές. Και πάλι καλωσορίσατε στην Ελλάδα. 



Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here