«Από αύριο εφαρμόζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού. Διαρκής η μάχη για την εργασία»

0
188


ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

• Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σηματοδοτεί το τέλος μιας διένεξης 27 ετών. Αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, συνεργασία & σταθερότητα. Αποκαθιστά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια της συνανάπτυξης και της φιλίας των λαών.

• Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ιστορικής σημασίας και διότι συμβολοποιεί τη νίκη του πολιτικού θάρρους και του σεβασμού στην ιστορία του τόπου απέναντι στον τυχοδιωκτισμό, τον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία και το εμπόριο μίσους.

• Εντός των επόμενων ημερών θα κυρωθεί από τη Βουλή το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ &θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ σε αυτό της γείτονος θέτοντας αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος&την αλλαγή του ονόματός της σε Βόρεια Μακεδονία

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ & ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

• Από αύριο 1η Φεβρουαρίου:
– Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 11% (από 586,08 στα 650 ευρώ το μήνα)
– Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται (εργαζόμενοι έως 25 ετών που αμείβονταν με 511 πλέον θα λαμβάνουν 650 ευρώ, μια αύξηση δλδ 27%)

• Οι εργαζόμενοι που θα δουν από αύριο κιόλας αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημά τους ανέρχονται στις 880.000. Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού:
– Αναπροσαρμόζονται αναλογικά οι διαμορφωμένες 3ετίες
– Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας από τα 360 στα 400 ευρώ
– Συμπαρασύρονται προς τα πάνω συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό

• O τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού τα κόμματα που συνυπέγραψαν το 2012 τη μείωσή του κατά 22% και την καθιέρωση του υποκατώτατου με μείωση 32% είναι φαιδρός και προσβλητικός απέναντι στους εργαζόμενους και τους νέους της χαμηλότερης μισθολογικής βαθμίδας.

• Δείχνει το ποιόν και το αξιακό φορτίο των ανθρώπων που έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και γονάτισαν έναν ολόκληρο λαό. Δείχνει τον απόλυτο κυνισμό ενός πολιτικού προσωπικού που συμπεριφέρθηκε στους χαμηλόμισθους και τη νέα γενιά σαν να ήταν πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση.

• Για την ελληνική κυβέρνηση, η προσήλωση στη μάχη για την ανάκτηση της εργασίας και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή, είναι διαρκής, όπως αποδεικνύουν τα πεπραγμένα της:
– 380.000 νέες θέσεις εργασίας στην 4ετία
– 8,5% μείωση της ανεργίας από το 2014
– Καταπολέμηση αδήλωτης & υποδηλωμένης εργασίας από το 20% στο 9%
– Επαναφορά βασικών αρχών συλλογικών διαπραγματεύσεων
– Αύξηση του κατώτατου μισθού
– Κατάργηση του υποκατώτατου

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

• Η έξοδος στις αγορές επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η χώρα όχι μόνο έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών αλλά πλέον είναι και πόλος έλξης για το επενδυτικό κοινό το οποίο διαβλέπει τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας.

• Η έκδοση 5ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου οδήγησε στην άντληση 2,5 δις ευρώ με τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 10 δις ευρώ. H ποιότητα του βιβλίου προσφορών αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πλέον προσελκύει το ενδιαφέρον και πραγματικών επενδυτών & όχι μόνο των hedge funds.

• Μεμψιμοιρούν αυτοί που υπερηφανεύονται για την έξοδο στις αγορές το 2014 με επιτόκιο 4,95% και που λίγους μήνες μετά όταν αποπειράθηκαν να το κάνουν και πάλι βρήκαν τοίχο.

• Μεμψιμοιρούν αυτοί που μας κατηγόρησαν το 2017 όταν επιτύχαμε επιτόκιο χαμηλότερο από του 2014, για σκηνοθετημένη έξοδο η οποία δεν πρόκειται να επαναληφθεί καθώς έρχονταν το 4ο μνημόνιο και όλα τα συναφή καταστροφολογικά σενάρια.

• Συνεχίζουν την πολεμική τους με άρρητα ρήματα ακόμη και τώρα που το κουπόνι ανήλθε στο 3,45% και η απόδοση του ομολόγου στο 3,6%, με τη χώρα εκτός μνημονίων να βρίσκει ξανά σταθερή πρόσβαση στις αγορές.

• Προειδοποιήσαμε εγκαίρως. Η ύβρις της καταστροφολογίας έχει συνέπεια τη νέμεση του αυτοεξευτελισμού. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, έκαναν τις επιλογές τους και σήμερα η πραγματικότητα τους το ξεπληρώνει.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

• Ο ΠΘ, μετά τη σχετική πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου, θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 5 και 6 Φεβρουαρίου.

• Η συνάντηση του ΠΘ με τον Τούρκο Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα ενώ μετά την συνάντηση θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου και δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

• Στις 6 Φεβρουαρίου ο ΠΘ θα επισκεφθεί την Κωνστνατινούπολη όπου θα έχει και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο. 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

[σε εξέλιξη]Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here