Ατομική έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Μαρίας Παπαφίλη στην Γκαλερί Αργώ

50Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 13:21

Η γκαλερί Αργώ, της οδού Νεοφύτου  Δούκα 5, στο Κολωνάκι, υποδέχεται στους χώρους της τη ζωγράφο Μαρία Παπαφίλη, η οποία παρουσιάζει  την καινούργια της δουλειά, μια σειρά έργων ζωγραφικής κάτω από το γενικό τίτλο «Στα χνάρια της αύρας». Αυτή είναι η 14η ατομική της έκθεση.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 12 Μαρτίου, στις 7 το βράδυ.  Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Απριλίου 2019.

 «[…] Με ιδιαίτερη στοργή και τρυφερότητα, η Μαρία Παπαφίλη, χρησιμοποιεί στρώσεις χρωμάτων, που μεταφράζουν θωπευτικά θαρρείς, άγραφες ιστορίες που λειτουργούν μέσα από ποιητικές νότες, στα θέματά της. Μέσα από τις κατάλληλες μάλιστα σχεδιαστικές τους και χρωματικές αλληλεπενέργειες, έρχονται στο προσκήνιο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αντιθετικές τονικότητες. Η υφολογία άλλωστε συμπληρώνει νοηματικά τους συνειρμούς αυτών των έργων, στα οποία διακρίνει κανείς απρόσμενες εντάσεις και διαβαθμιζόμενες λάμψεις ή υφέσεις που δημιουργούν γοητευτικά παράδοξα.

Η δομή στα έργα αυτά, μετουσιώνεται σε έναν διάλογο βάθους κι επιφανείας, προσδιορίζοντας η μια συντεταγμένη την άλλη, με πυκνότητα ή αντιστικτική αραίωση του υλικού. Η στρωματογραφία άλλωστε των επιπέδων του υλικού είναι έτσι διαμορφωμένη, ώστε να μεταδίδει συγκινησιακή υγρασία, επιθυμώντας θαρρείς να ξεδιψάσει το δικό μας βλέμμα, κεντρίζοντας παράλληλα την έκπληξή μας μπροστά στο απροσδόκητο.[…]»

Αθηνά Σχινά

Ιστορικός Τέχνης

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα:

Η Μαρία Παπαφίλη γεννήθηκε στην Κόρινθο.

Σπουδάσε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Δ. Μυταρά, Ι. Μόραλη και Μ. Λαμπράκη-Πλάκα στην Ιστορία της Τέχνης, τον Γ. Ξυνόπουλο στην Νωπογραφία και Τέχνη Φορητής Εικόνας, τον Ι. Κολέφα στο Ψηφιδωτό. Πήρε πτυχίο με «άριστα» και κέρδισε  υποτροφίες, κατά την διάρκεια των σπουδών της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, για σπουδές στο Παρίσι.

Από το 1985 ως το 1989 παρακολουθεί το Εργαστήριο Σχεδίου και Ζωγραφικής στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris με δάσκαλο τον Vladimir Velickovik. Παράλληλα σπουδάζει στην Ecole Nationale Superieure des Arts Décoratifs de Paris όπου παρακολουθεί: Τέχνη -χώρος με δάσκαλο τον S. Viquee, Ζωγραφική με δάσκαλο τον D. Rival, Χαρακτική και Μεταξοτυπία με δασκάλους τους Sert, Clerte, Michas, Πρόπλασμα και Μάσκα Θεάτρου με τον J. Maury, Κριτική Τέχνης με τον J.H. Ferrier, Ιστορία Τέχνης, Επικαιρότητα Τέχνης με τον Ρ. Cabanne. Παίρνει πτυχίο με «πολύ καλά».

Από το 1988 ως το 1993 : Μεταπτυχιακό ”Δίπλωμα Προχωρημένων Σπουδών” ”D.E.A”. στην Φιλοσοφία και Ιστορία Τέχνης στη Σορβόννη (Paris 1 Ρantheon Sorbonne). Παίρνει πτυχίο με «άριστα». Το 1995 κερδίζει υποτροφία της Bosch Gallery (Αθήνα) για σπουδές στην Γερμανία.

Έχει πραγματοποιήσει 14 ατομικές εκθέσεις και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολυάριθμες ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Γκαλερί Αργώ

ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ 5, 106 74 ΚΟΛΩΝΑΚΙ

ΤΗΛ.: 210 7249.333 /  FAX:210 7249.777

e-mail: info@argo-gallery.gr * website: www.argo-gallery.gr 

( Έπισκέψεις : Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:00-20:00,

Σάββατο: 11:00-15:00)

Πηγή

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ