Αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας της παγκόσμιας ευρωπαϊκής ιστορίας η Notre-Dame de Paris

24


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 09:18

Το 1831 ο Βίκτωρ Ουγκώ τύπωνε το μυθιστόρημα που έκανε γνωστή τη Notre Dame σε όλον τον κόσμο με τίτλο «Η Παναγία των Παρισίων». Βασική φιγούρα του μυθιστορήματος ήταν ο Κουασιμόδος, η οποία για πολλές δεκαετίες θεωρήθηκε ως συγγραφικό εύρημα του Ουγκώ. Όμως όπως προέκυψε από την ιστορική έρευνα, ο Κουασιμόδος ενδεχομένως να ήταν υπαρκτό πρόσωπο διότι στα αρχεία καταγράφεται πως κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του ναού μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης ένας από τους γλύπτες ήταν ένας καμπούρης.

Ο ναός έχει ηλικία 850 ετών. 80 βασιλιάδες, 3 αυτοκράτορες, 5 Δημοκρατίες και δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι πέρασαν και άφησαν το ιστορικό τους στίγμα από αυτήν την εκκλησία.

Κτίστηκε κατά διαστήματα, καταστράφηκε και ξανακτίστηκε πολλές φορές. Εκεί στέφθηκε αυτοκράτωρ ο Ναπολέων ο Βοναπάρτης. Και εκεί συνέβη το αδιανόητο, όταν άρπαξε την κορώνα από τα χέρια του Πάπα και έστεψε αυτός αυτοκράτειρα τη σύζυγό του Ιωσηφίνα.

Δύο φορές το ποίμνιο τραγούδησε μέσα και έξω από την εκκλησία το περίφημο «Τe Deum» για να εορταστεί το τέλος του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Εκκλησία αυτή έστησε το στρατηγείο του ο Φίλιππος ο Ωραίος ο οποίος κατέσφαξε τους Ναΐτες Ιππότες. Εκεί επίσης στέφθηκε βασίλισσα η Μαρία Στιούαρτ της Σκωτίας, αυτή η Καθολική που εναντιώθηκε στην κεντρική εξουσία του αγγλικανού βασιλιά.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 09:19

Πηγή

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ