Βασική Ιστορική Βιβλιοθήκη – Παρουσίαση των δύο νέων τόμων

47Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019, 14:44

Οι εκδόσεις της Εστίας και το Hellenic American College (HAEC) παρουσιάζουν τους δύο νέους τόμους της σειράς Βασική Ιστορική Βιβλιοθήκη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019 στις 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).Η σειρά Βασική Ιστορική Βιβλιοθήκη, με διευθυντές τους καθηγητές πανεπιστημίου, Νίκο Ε. Καραπιδάκη και Κώστα Κωστή, έχει ως στόχο να προσφέρει τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο ευρύτερο κοινό τη δυνατότητα να αποκτήσουν μία σχετικά εύκολη και γρήγορη εποπτεία των ποικίλων ερευνητικών πεδίων της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας.
Στην εκδήλωση παρουσιάζονται ο 3ος και 4ος τόμος της σειράς: Η ληστεία στο ελληνικό κράτος (μέσα 19ου – αρχές 20ού αι.), του Νικόλαου Α. ΑναστασόπουλουΚατά πόσον τα προβλήματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους συνέβαλαν στην έξαρση της ληστείας; Με αυτό και άλλα βασικά ερωτήματα, η μελέτη στοχεύει στην ερμηνεία του φαινομένου της ληστείας που αποτέλεσε για μια μακρά περίοδο του νεοελληνικού κράτους -από το 1830 έως το 1930 περίπου- αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής κοινωνίας. Η υγειονομική συγκρότηση του ελληνικού κράτους (1833-1845), του Θανάση ΜπαρλαγιάννηΟ τόμος ανατρέχει στις ρίζες του υγειονομικού συστήματος της Ελλάδας, όταν αυτό ελεγχόταν από την αστυνομία, τονίζοντας τη σημασία της περιόδου του Όθωνα για τις μετέπειτα εξελίξεις στη δημόσια υγεία και την αστυνομία. Παράλληλα, αναδεικνύει την αξία του κλάδου της ιατρικής ιστορίας για την κατανόηση του ερωτήματος τι είναι το κράτος και πώς συγκροτείται η βιολογική του βάση.
Ομιλητές
Για τα βιβλία μιλούν οι: Νικόλαος Α. Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο ΙωαννίνωνΔημήτρης Καραϊτίδης, Πρέσβης ε.τ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, ΕΚΠΑ Θανάσης Μπαρλαγιάννης, Ιστορικός-ΕκπαιδευτικόςΤη συζήτηση συντονίζει ο Νίκος Ε. Καραπιδάκης, Καθηγητής Ιστορίας, Ιόνιο ΠανεπιστήμιοΗμερομηνία Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019, 19:00Διεύθυνση Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, ΑθήναΕίσοδος Eίσοδος ελεύθερη Πληροφορίες Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: (210 3680052)

Πηγή

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ