ΓΣΕΕ: Η φτώχεια «θερίζει» στην Ελλάδα

0
59


«Το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας είναι η φτώχεια που στην κυριολεξία θερίζει, τσακίζει κόκαλα». Αυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 26,3% των συνανθρώπων μας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ως χώρα έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία». Η ΓΣΕΕ ζήτησε «γενναία αύξηση μισθών, ξεπάγωμα των τριετιών και επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού».
Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ελληνικής οικονομίας, ο επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, υπογράμμισε πως «η εικόνα είναι σύνθετη.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ενώ εμφανίζει μια βελτίωση σε ορισμένα ποσοτικά μεγέθη της, σε πολλά ποιοτικά στοιχεία δείκτες της δείχνουν μία επιδείνωση. Αυτό προβληματίζει». Ο κ. Αργείτης επισήμανε ακόμη πως «το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα της αγοραστικής δύναμης έχει υποβαθμιστεί από την 14η θέση το 2019, στην προτελευταία θέση το 2022».
«Ενώ τα ποσοστά της ανεργίας και της απασχόλησης δείχνουν να βελτιώνονται, εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η ανεργία στις γυναίκες, στους νέους, σε μία σειρά από περιφέρειες της Ελλάδας είναι πάρα πολύ υψηλά. Αυτό δείχνει ότι απαιτούνται περαιτέρω ουσιαστικές παρεμβάσεις» πρόσθεσε ο κ. Αργείτης.
Ειδικότερα για το θέμα των μισθών, ο επιστημονικός διευθυντής είπε πως ενώ «η ελληνική οικονομία δείχνει ότι υπήρχε ουσιαστικός χώρος για αυξήσεις, κάτι που δεν έγινε, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας των τελευταίων χρόνων, οδήγησε σε σημαντική αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος του κόσμου της εργασίας».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Συλλαλητήριο το Σάββατο στο άγαλμα Βενιζέλου
Η ΓΣΕΕ από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει αύριο, Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδης, εξηγώντας τους λόγους αυτής της απόφασης είπε: «Κρίνουμε επιτακτική ανάγκη να γίνει το συλλαλητήριο γιατί τα αιτήματα μας δεν είναι μόνο εργατικά, αλλά αφορούν όλα τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν στη χώρα μας».

Πηγή