«Δεν πουλάμε όπλα σε ζώνες συγκρούσεων»: Η Κίνα δεσμεύεται στο Μόναχο

0
27


Σύνταξη – Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης
Η Κίνα δεν θα πουλήσει φονικά όπλα σε καμία πλευρά του πολέμου της Ουκρανίας, είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας στον Ουκρανό ομόλογό του στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την ασφάλεια που επισκιάστηκε από τον πόλεμο με τη Ρωσία. Σε συνομιλίες με τον Dmytro Kuleba στο Μόναχο το περασμένο Σάββατο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε ότι η Κίνα έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι η σχέση της με την Ουκρανία «αναπτύσσεται κανονικά».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η διεθνής κατάσταση, η Κίνα ελπίζει ότι οι σχέσεις Κίνας – Ουκρανίας θα εξελιχθούν κανονικά και θα συνεχίσουν να ωφελούν τους δύο λαούς», πρόσθεσε ο Wang, σύμφωνα με κινεζική δήλωση που δόθηκε.
Ενώ παρουσιάζεται ως ουδέτερο στον πόλεμο στην Ουκρανία, το Πεκίνο έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενη κριτική από τη Δύση, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης στρατηγικής του εταιρικής σχέσης με τη Μόσχα και της απροθυμίας του να καταδικάσει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής όπλων και πυρομαχικών στη Ρωσία, έναν ισχυρισμό που το Πεκίνο έχει αρνηθεί.
«Η Κίνα δεν πουλά θανατηφόρα όπλα σε περιοχές συγκρούσεων ή σε εμπλεκόμενα μέρη», είπε ο Wang.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση, ο Kuleba δήλωσε πως η Ουκρανία είναι πρόθυμη να προωθήσει τους διμερείς δεσμούς με την Κίνα και ότι η χώρα του θα «ενίσχυε τις επαφές» με τον ειδικό απεσταλμένο της Κίνας Li Hui. Σε ανάρτηση του στο X, ο Kuleba ανέφερε ότι το ζευγάρι συζήτησε «διμερείς σχέσεις, εμπόριο και την ανάγκη αποκατάστασης μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία».
«Ενημέρωσα τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi για το όραμα της Ουκρανίας στην επικείμενη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ελβετία», είπε ο Kuleba, αναφερόμενος σε μια διεθνή συνάντηση που υποστηρίζεται από το Κίεβο. «Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να διατηρήσουμε τις επαφές Ουκρανίας – Κίνας σε όλα τα επίπεδα και να συνεχίσουμε τον διάλογο μας», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου, ο Wang ζήτησε μια διπλωματική λύση στον πόλεμο, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν ώριμες συνθήκες για να επιστρέψουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», χωρίς να διευκρινίσει ποιοι θα πρέπει να είναι οι όροι.
«Η Κίνα δεν είναι ούτε ο δημιουργός ούτε ένα μέρος που εμπλέκεται στην κρίση της Ουκρανίας, αλλά ούτε παρακολούθησε άπραγα ούτε εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να πετύχει κέρδη», ανέφερε ο Wang, κάτι που θεωρήθηκε ως αιχμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπερασπίστηκε τους ισχυρούς δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα – που έχουν επικριθεί πολύ από τη Δύση – λέγοντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είχε κατά καιρούς «σε βάθος ανταλλαγές με παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων και Ουκρανών ηγετών» και ο Li Hui «ταξίδεψε εντατικά για να μεσολαβήσει μεταξύ διαφορετικών μερών».
Οι Ουκρανοί επιδίωξαν περισσότερο διάλογο με τους Κινέζους ομολόγους τους, αλλά οι Πρόεδροι Volodymyr Zelensky και Xi μίλησαν μόνο μία φορά από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Η Κίνα έχει προσκληθεί σε μια σειρά ειρηνευτικών συνομιλιών που υποστηρίζονται από το Κίεβο, με τον Li – ειδικό απεσταλμένο για την περιφέρεια – να συμμετέχει σε μία.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg χρησιμοποίησε επίσης τη διάσκεψη του Μονάχου για να επικρίνει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επειδή αρνήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του Alexei Navalny την Παρασκευή, καθότι είναι «εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας».
«Λοιπόν, δεν είναι ένα εσωτερικό ρωσικό ζήτημα γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του αυταρχικού καθεστώτος της Μόσχας», είπε ο Stoltenberg.
«Το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα μπορεί να συμβεί και στην Ασία αύριο. Και όσο πιο επιτυχημένος είναι ο Putin στην Ουκρανία, τόσο πιο πιθανό είναι ο πρόεδρος Xi να χρησιμοποιήσει βία κατά της Ταϊβάν», πρόσθεσε ο Γεν. Γραμματέας του NATO χωρίς να υπεισέλθει σε επεξηγήσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε κυρώσεις κατά τριών κινεζικών εταιρειών που κατηγορούνται για διοχέτευση αγαθών «διπλής χρήσης» σε Ρώσους αγοραστές. Η πρόταση μπλοκαρίστηκε από την Ουγγαρία, αλλά θα συζητηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ, Josep Borrell, ζήτησε από την Κίνα να «απόσχει από την υποστήριξη του ρωσικού στρατού». «Φαίνεται ότι η Κίνα δεν παρέχει όπλα στη Ρωσία, αλλά η έννοια των όπλων είναι κάτι σχετικό. Δεν μπορούν να τους δώσουν ένα πολυβόλο, αλλά μπορούν να τους δώσουν τα τσιπ που επιτρέπουν την κατασκευή ενός πολεμικού αεροπλάνου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ υπό τον όρο ανωνυμίας.
Ο Wang έφτασε στο Μόναχο την Παρασκευή και είχε πολλές συναντήσεις με τους δυτικούς ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας, Γαλλίας, Καναδά και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Josep Borrell. Μετά τη Γερμανία, αναμένεται να επισκεφθεί την Ισπανία και τη Γαλλία.
Καθώς η σύγκρουση πλησιάζει στην αρχή του τρίτου έτους της, ο Zelenskyy έκανε έκκληση στο Μόναχο το Σάββατο για νέα στρατιωτική βοήθεια στον πόλεμο της χώρας του κατά της Ρωσίας.
Πηγή: South China Morning Post

Πηγή