Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοινώνει τον δεύτερο κύκλο δωρεών στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι 25 δωρεές, συνολικού ύψους άνω των 27,7 εκατ. δολαρίων, εστιάζουν στην ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και της δυνατότητας πραγματοποίησης μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, στην προσφορά έκτακτης βοήθειας σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων στις ΗΠΑ, στη διασφάλιση σίτισης και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, στην ενίσχυση εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους νέους, στην υποστήριξη των τεχνών, καθώς και στην ενίσχυση βασικών υπηρεσιών υγείας στην Αφρική και την Ισπανία.
«Η κρίση που βιώνουμε σήμερα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με τις ίδιες απειλές και προκλήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Παράλληλα, φανέρωσε ότι, εάν το επιθυμούμε, μπορούμε να έρθουμε κοντά μέσω όλων εκείνων που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μαζί και ο ένας για τον άλλον. Όλοι οι οργανισμοί που υποστηρίζουμε παρέχουν υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πλέον ευάλωτων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο και στο ΙΣΝ αισθανόμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για όλα όσα προσφέρουν, αλλά και για τη δυνατότητα που έχουμε να ενισχύσουμε το έργο τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ιδρυτή μας και θείο μου Σταύρο Νιάρχο γιατί, χωρίς το καταπίστευμά του μετά τον θάνατο του, δεν θα μπορούσαμε ως Ίδρυμα να είμαστε εδώ σήμερα ώστε να συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας».
Ελλάδα – Συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, σήμερα και στο μέλλον
Με δωρεά, άνω των 17,8 εκατ. δολαρίων (16,4 εκατ. ευρώ) το ΙΣΝ θα υποστηρίξει την ανακαίνιση χώρων σε 19 νοσοκομεία στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί η προσθήκη συνολικά 177 κλινών εντατικής θεραπείας και 46 κλινών αυξημένης φροντίδας στη χώρα, καθώς και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για το προσωπικό των ΜΕΘ. Σε στενή συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο και χτίζοντας πάνω στη σημαντική δύναμη και τις προοπτικές της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως με την περίπτωση της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, συνολικού ύψους άνω των 400 εκατ. δολαρίων, το ΙΣΝ επιδιώκει να ενισχύσει την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτής που ενδέχεται να προκαλέσει ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Οι νέες εγκαταστάσεις θα εξοπλιστούν από το Ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με ιδιώτες χορηγούς.
Από την πρώτη στιγμή αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού των Νοσοκομείων και Κλινικών στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Η άρτια κατάρτιση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι μέγιστης σημασίας για την αποτελεσματικότητα της μάχης που δίνεται σε κάθε ΜΕΘ για την επιβίωση κάθε ασθενή. Το ΙΣΝ, μέσα από αυτή τη δωρεά, θα υποστηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης κάθε ιατρού και κάθε νοσηλευτή/τριας στις ΜΕΘ, για 5 χρόνια. Μετά την πάροδο της πενταετίας το πρόγραμμα θα συνεχιστεί από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η επόμενη ημέρα εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ικανότητά μας να κατανοήσουμε, να πραγματοποιήσουμε τεστ και να θεραπεύσουμε τον κορονοϊό. Σε στενή συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο, το ΙΣΝ πραγματοποιεί δωρεά ύψους άνω των 4 εκατ. δολαρίων (3.740.000 ευρώ) για να ενισχύσει σημαντικά τη δυνατότητα των αρμόδιων υγειονομικών φορέων να πραγματοποιήσουν μαζικά τεστ για τη διάγνωση του κορωνοϊού. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων βάσει συγκεκριμένων δεδομένων, με σκοπό τον περιορισμό του ιού. «Η δωρεά έρχεται σε συνέχεια της οικονομικής υποστήριξης ύψους 3 εκατ. δολαρίων του ΙΣΝ, τον περασμένο μήνα, για την πρωτοβουλία Testing Insights Initiative του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που θα παρέχει σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και στο ευρύ κοινό απαραίτητες πληροφορίες που θα επηρεάσουν τις μελλοντικές αποφάσεις μας σχετικά με τον ιό» αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΣΝ.
Μέσω της νέας δωρεάς το Ελληνικό Δημόσιο θα προμηθευτεί 2 συστήματα μοριακών εξετάσεων και 240.000 αντιδραστηρίων, αυξάνοντας σημαντικά την ημερήσια δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων για τη διάγνωση του κορωνοϊού. Το ένα από τα δύο συστήματα θα εγκατασταθεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στην Αθήνα, όπου πραγματοποιείται και η πλειονότητα των εξετάσεων, και το δεύτερο στο Κέντρο Αίματος του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Σχετικά με τη συνεργασία με το ΙΣΝ, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε: «Σε αυτήν την πρωτοφανή και πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, όπως και άλλες φορές στην ιστορία του ελληνικού έθνους, οι μεγάλοι ευεργέτες ήταν αυτοί που βοήθησαν, ήταν αυτοί που «έβαλαν πλάτη» στα δύσκολα. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα ήθελα να εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Ανδρέα Δρακόπουλο και να αναφέρω ότι η εξαιρετική αυτή προσπάθεια αποτελεί συνέχεια των μεγάλων δωρεών της Πρωτοβουλίας για την Υγεία. Όλο αυτό το διάστημα και πριν από την κρίση του κορονοϊού αλλά και τώρα πορευόμαστε μαζί, αντλούμε δύναμη ο ένας από τον άλλο και έχουμε χτίσει μια εξαιρετική σχέση και συνεργασία».
Ο υπεύθυνος Διαχείρισης Μεγάλων Δωρεών του ΙΣΝ, Γιάννης Ζερβάκης δήλωσε σχετικά με τη συνεργασία του Ιδρύματος με το Ελληνικό Δημόσιο: «Είναι ολοφάνερο πως για να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση μια παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, όπως αυτή που ζήσαμε, και ζούμε ακόμα, είναι απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ, η συνεργασία ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τους κρατικούς φορείς. Όλοι μαζί μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί τώρα, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες για όσους μάχονται καθημερινά απέναντι στην πανδημία και, κυρίως, να γίνουμε ισχυρότεροι απέναντι σε ένα νέο, ενδεχόμενο κύμα. Η εξαιρετική συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και 3 χρόνια που υλοποιούμε από κοινού την Πρωτοβουλία για την Υγεία, δίνει σε εμάς στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ένα ξεχωριστό κίνητρο κάθε μέρα να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθήσουμε στη θωράκιση, ενδυνάμωση και αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας της χώρας».