Εκδηλώσεις τέχνης και τον Αύγουστο στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους

0
127Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021, 11:53

Εκδηλώσεις πολιτισμού σε μνημεία και σε αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, όπως και άλλων πόλεων, θα συνεχιστούν και τον Αύγουστο, στο πλαίσιο του θεσμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», η οποία για δεύτερη χρονιά καλεί το κοινό σε μία «γιορτή τέχνης» σε μνημεία σε όλη τη χώρα.

Στον θεσμό συμμετέχει η Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με διοργανώσεις στο Γαλεριανό Συγκρότημα και στο Επταπύργιο. Ήδη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, μέσα στον Ιούλιο, το Φεστιβάλ Επταπυργίου του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με πέντε εκδηλώσεις σε εννιά παραστάσεις καθώς και άλλες δράσεις της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Σε διάστημα δύο μηνών, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, παρουσιάζονται 140 εκδηλώσεις και δρώμενα. Στο πλαίσιο αυτό και τον Αύγουστο θα συνεχιστεί, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, η δράση που ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου στο Γαλεριανό Συγκρότημα και παρουσιάζει τρεις εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της δια-καλλιτεχνικής δράσης : «Περί Χρείας Αναπνοής – Μετά πανδημικά μέλλοντα».

Πρόκειται για τα έργα : «Το Κατώφλι» της Μαίρης Ρουσιώτη, «Αναθήματα» της Νάντιας Σκορδοπούλου και «Στήλες Ίασης» της Βιβέττας Χριστούλη. Αντλώντας ερέθισμα από τα αρχαία Ασκληπιεία και τη δυναμική τους ως ενεργά σύμβολα ιστορικής μνήμης, που σχετίζονται με την ίαση και με αφορμή την πανδημία coronavirus, η δράση επιχειρεί την επικαιροποίηση της επαφής μας με το πολιτισμικό μας παρελθόν, για τον σχεδιασμό του μετα-πανδημικού μας μέλλοντος. Με αφετηρία αρχαία ιατρικά συγγράμματα (Γαληνός) και ιδεολογικές και φιλοσοφικές αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για την υγεία, η δράση «Περί Χρείας Αναπνοής – Μεταπανδημικά Μέλλοντα», αποτελεί σχόλιο και αισθητική ρήξη στην «πόλη του εγκλεισμού» που έχει προκύψει από τα μέτρα πρόληψης κατά του covid19. Διοργάνωση: PoW WoW.

Ακόμη, την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 στο Επταπύργιο θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο του ίδιου θεσμού, «Η Πόλη των Αθέατων Γυναικών», ένα διατομεακό – διακαλλιτεχνικό project, που επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα ήταν η ιστορία αν την έγραφαν οι «αθέατες», «άφωνες» γυναίκες, μέσα από μία σειρά δράσεων που διοργανώνουν οι εμπνευστές τις ιδέας, Ράνια Μπέλλου (εικαστικός) και Νεβάρτ – Βερόν Γαλιλαία (μουσικός), σε συνεργασία με την Άνια Βουλούδη (ποιήτρια).Με βασικό άξονα μελέτης την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και υπογραμμίζοντας την ιστορικότητα της συνείδησης και της συλλογικής μνήμης, οι τρεις καλλιτέχνες προσφέρουν νέες αναγνώσεις του ρόλου της γυναίκας από την αρχαιότητα ως σήμερα: εικαστική εγκατάσταση, διαδραστική performance ποίησης, σύνθεση μουσικού έργου και μουσική performance. Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις της ηχόρασης, της απτικής όρασης, του ήχου και του χρώματος, το project δημιουργεί πρόσθετες γέφυρες αισθητηριακής επικοινωνίας με το παρελθόν. Οργάνωση-Παραγωγή: ERGON – CULTURE.

Επίσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Τον Αύγουστο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Πήλινο θήλαστρο από ταφή της Εποχής Σιδήρου» και «Τα ψηφιδωτά του τριβήλου της βασιλείου πύλης στην Αχειροποίητο».

Η πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021, παρουσιάζει ένα πήλινο θήλαστρο που τοποθετήθηκε ως κτέρισμα σε λακκοειδή τάφο. Ο τάφος ανήκει στη νεκρόπολη που αναπτύχθηκε δυτικά της τούμπας Λεμπέτ, στην περιοχή της σημερινής Σταυρούπολης και χρονολογείται στην Εποχή του Σιδήρου. Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, εστιάζει στα εντοίχια ψηφιδωτά που κοσμούν τα τόξα του τριβήλου της βασιλείου πύλης στον νάρθηκα της βασιλικής της Παναγίας Αχειροποιήτου, στα οποία αναπτύσσονται και οι αφιερωματικές επιγραφές των δωρητών του εντοίχιου διακόσμου του πρωτοβυζαντινού ναού.

Παράλληλα, συνεχίζεται στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») η έκθεση «Λεωφόρος της κοινωνίας των Εθνών. Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. / Αριστοτέλους-Εμπράρ: από το όραμα στην υλοποίηση», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμετοχής στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής (Biennale Architettura) της Βενετίας 2021 από την Ομάδα Επιμελητών της ελληνικής συμμετοχής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Η δράση θα διαρκέσει μέχρι 21 Νοεμβρίου 2021 καθημερινές, εκτός της Τρίτης, 10:00-17:00 και Σάββατο-Κυριακή: 9:00-15:00.

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, τέλος, συμμετέχει στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21» με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που θα ανακοινώνονται στο e-newsletter και τη σελίδα της Εφορείας στο Facebook. Υπενθυμίζεται ότι σ’ αυτό το πλαίσιο η Εφορεία αναλαμβάνει μία σημαντική πρωτοβουλία, τη διοργάνωση Ημερίδας με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

 

Πηγή