Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ευαισθητοποίηση ως προς τη διαφορετικότητα από τη νηπιακή ηλικία

0
100Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020, 15:34

Το Θέατρο Ρετρό υπό τη χρηματοδότηση και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού,  υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας με τη Σταχτοπούτα» για νήπια έως 6 ετών με θεματική τη διαχείριση της διαφορετικότητας στη νηπιακή ηλικία.

Με όχημα τις ελληνικές και ξένες παραλλαγές του παραμυθιού της Σταχτοπούτας, γνωρίζουμε διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσα από δέκα διαφορετικές ιστορίες της Σταχτοπούτας ανά τον κόσμο και διαχειριζόμαστε τη διαφορετικότητα από την νηπιακή ηλικία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε 3 νηπιαγωγεία στις περιοχές Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Πλ. Βάθη όπου φοιτούν μαθητές από άλλες χώρες.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος και αφού κλείσουν τα σχολεία, σκοπός είναι μία έκθεση ζωγραφικής με όλο το υλικό που συγκεντρώσαμε με τα νήπια κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, (ιστορίες, μουσικές, ζωγραφιές).

Σκοπός του προγράμματος:Να ενθαρρύνουμε τα νήπια να σέβονται όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής, το επάγγελμα, την κοινωνική & οικονομική θέσηΝα συμβάλλουμε έτσι ώστε τα νήπια να παρατηρούν τις διαφορετικές οπτικές του κόσμου.-Να ενθαρρύνουμε τα νήπια να είναι ανοιχτά στη μάθησηΝα ενθαρρύνουμε τα νήπια να αγαπούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους

Λίγα λόγια για το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Λόγω της φύσης της δουλειάς μας επισκεπτόμαστε διαφορετικά σχολεία και συνομιλούμε με τους εκπαιδευτικούς.Η ιδέα για το συγεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε βλέποντας τις ανάγκες των σχολείων στο κέντρο της πόλης μας.Αφορμή λοιπόν για αυτό το πρόγραμα στάθηκε η παράσταση μας  Γιε-χσιέν:Η Σταχτοπούτα από την Κίνα, καθώς διαβάσαμε και μάθαμε την ιστορία της Σταχτοπούτας, σε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές.Έτσι λοιπόν για να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα μελετήσαμε, ερευνήσαμε, ανοίξαμε βιβλία και άλλα βιβλία, ακουσαμε μουσικές, συζητήσαμε, βρήκαμε εικόνες, βάλαμε όλη τη φροντίδα μας και φέτος έχουμε τη χαρά το πρόγραμμα να υλοποιείται.Μέσα από το πρόγραμμα, επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε στα παιδιά, το σπουδαίο και  αισιόδοξο μήνυμα του παραμυθιού της Σταχτοπούτας, πως ο άνθρωπος είναι πιο δυνατός από τα γεγονότα και πως όσες αντιξοότητες και να συναντήσουν στο τέλος θα τις επιλύσουν.

Αγγελική Φράγκου, ηθοποιός-καλλιτεχνική διευ/νση Θέατρο Ρετρό

Συντελεστές εκπαιδευτικού προγράμματος:

Eμψύχωση προγράμματος:

Γεωργία Κουτάλη και Ειρήνη Χατζηνίκου

Ιδέα & σχεδιασμός: Αγγελική Φράγκου
Αφίσα: Σπυριδούλα Αρταβάνη
Κοστούμια: Βιβέτα Στρατηγού
Φωτογράφηση: Παύλος Μαυρίδης
Υλοποίηση: Θέατρο Ρετρό

Το πρόγραμμα υλοποιείται στα 34ο, 35ο και 85ο νηπιαγωγεία Αθηνών

Ευχαριστούμε θερμά το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης,  για την ευγενική φιλοξενία της φωτογράφησης μας, στο Μέγαρο Εϋνάρδου.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here