«Εύχομαι το 2018 να είναι η χρονιά όπου η χώρα μας θα κάνει βήματα αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και η χρονιά που θα μας δει να ανακτάμε την πολιτική και οικονομική μας κυριαρχία»

154


Εύχομαι το 2018 να είναι μια χρονιά αλληλεγγύης, μια χρονιά όπου η χώρα μας θα κάνει βήματα αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και η χρονιά εκείνη που θα μας δει να βγαίνουμε από το πρόγραμμα της μνημονιακής επιτροπείας και να ανακτάμε την πολιτική και οικονομική μας κυριαρχία τόσο ως χώρα όσο και ως λαός.
 
ΟΝΟΜΑΣΙΑ της πΓΔΜ
Το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση ενός ζητήματος που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια. Με δεδομένο ότι οι γείτονές μας έχουν υποχωρήσει από ακραίες θέσεις έχει δημιουργηθεί μια καλύτερη συνθήκη που έχουμε την υποχρέωση να αξιοποιήσουμε. Η ελληνική θέση είναι συνέχεια της θέσης που διατυπώθηκε το 2007 από την κυβέρνηση Καραμανλή. Οι διαπραγματεύσεις θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Θα παρθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση. Πιστεύω πως δεν θα έχουμε πάλι ανεύθυνες και κοντόφθαλμες τοποθετήσεις σαν και αυτές που είχαν οδηγήσει σε εθνική ήττα το 1992.
 
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Στο πολυνομοσχέδιο δεν περιέχονται νέα δημοσιονομικά μέτρα. Πρόκειται για «σταθμό» καθώς σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί, γεγονός που μας οδηγεί στην τελική φάση και στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το Πρόγραμμα. Δεν βλέπω πως θα υπάρξει μεγάλη πολιτική δυσκολία. Βαδίζουμε στην ολοκλήρωση ενός δύσκολου Προγράμματος και θα έχουμε τώρα τη δυνατότητα να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες.
 
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Το 2009 έγιναν στη χώρα περίπου 50.000 πλειστηριασμοί που αφορούσαν και δάνεια λαϊκών οικογενειών. Σήμερα υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο Κατσέλη-Σταθάκη που προστατεύει τη λαϊκή κατοικία. Από εκεί και πέρα οι πλειστηριασμοί για πολύ μεγάλα κόκκινα δάνεια οφείλουν να προχωρήσουν ώστε οι τράπεζες να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.
 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Γελοία κατηγορία ότι δε σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Τη σεβόμαστε, στο πλαίσιο ωστόσο του καταστατικού της. Πρωταρχικός σκοπός της Κεντρικής Τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών και απο εκεί και πέρα οφείλει να στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Νομίζω ότι το σχόλιο του διοικητή δεν εντάσσεται απολύτως στις αρμοδιότητές του. Πρέπει τόσο η κυβέρνηση όσο και η τράπεζα να σέβονται το σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων τους.
 
ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ
Το μνημόνιο είναι μια συμφωνία που περιγράφει μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα εκταμιεύσεις δανείων. Τέτοιου τύπου συμφωνία τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξει. Άρα η συζήτηση περί 4ου μνημονίου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτό που θα συζητηθεί με τους δανειστές από το Φεβρουάριο είναι το πλαίσιο εξόδου για αυτοδύναμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε χαμηλό 12ετίας.
 
ΣΤΡΕΣ ΤΕΣΤΣ
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μια από τις υψηλότερες κεφαλαιακές επάρκειες στην Ευρώπη. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους κατά τη διάρκεια των στρες τεστς.
 
8 ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
Δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης ή διοικητικής απέλασης των 8 τούρκων αξιωματικών καθώς αυτό έχει αποκλειστεί από τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Το θέμα συζήτησης είναι μόνο αν και κατά πόσον δικαιούνται ή όχι να υπαχθούν σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Η πρωτοβάθμια επιτροπή απέρριψε το αίτημά τους. Οι δευτεροβάθμιες επιτροπές στις οποίες προσέφυγαν έχουν μια ιδιαίτερη νομική φύση και οι αποφάσεις τους μπορούν να προσβληθούν. Εκτίμησή μας ότι θα έπρεπε να κριθεί σε τρίτο βαθμό δηλαδή από το διοικητικό Εφετείο έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία νομική σκιά στην όποια απόφαση. Πώς είναι δυνατόν να παρεμβαίνει κανείς στη δικαιοσύνη ασκώντας ένα νόμιμο ένδικο μέσο. Αντιθέτως, εμείς ζητάμε η δικαιοσύνη να είναι αυτή που θα αποφασίσει.Ελληνική Δημοκρατία

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ