Η αγορά τέχνης ευημερεί χάρη στα Μουσεία

19


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018, 17:45

Παύουν οι αγορές έργων τέχνης από εκατομμυριούχους, πλέον τα μουσεία είναι αυτά που αποκτούν το μεγαλύτερο μέρος από τα έργα που βγαίνουν σε δημοπρασία, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Artprice, που κάνει λόγο για ιδιαίτερα εύρωστη αγορά τέχνης.


Με αύξηση 18% το πρώτο εξάμηνο, η αγορά αυτή παρουσιάζει εξαιρετικά καλή εικόνα: το προϊόν των πωλήσεων στις δημοπρασίες στον τομέα (ζωγραφική, γλυπτική, σκίτσο, φωτογραφία, χαρακτική, καλλιτεχνική εγκατάσταση) διαμορφώθηκε στα 8,45 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, αναφέρει η έκθεση της μεγαλύτερης παγκοσμίως τράπεζας δεδομένων για τις τιμές και τους δείκτες της τέχνης.


Είναι αξιοσημείωτο ότι «σχεδόν τρίτα τέταρτα (72%) των αγορών που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δολάρια πραγματοποιούνται από μουσεία», υπογραμμίζει ο πρόεδρος και ιδρυτής της Artprice Τιερί Ερμάν, ενώ εγκαινιάζονται όλο και περισσότερα μουσεία. «Περισσότερα μουσεία ιδρύθηκαν μετά το 2000 απ’ ό,τι σε ολόκληρο τον 19ο και τον 20 αιώνα. Στην Κίνα δημιουργούνται 700 κάθε χρόνο».

Στις αρχές του 2018, οι ΗΠΑ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις, 40% της αγοράς) κατείχαν την πρώτη θέση, ακολουθούσε η Κίνα (2 δισεκατομμύρια, 24%) με την οποία οι ΗΠΑ δίνουν συχνά μάχη στήθος με στήθος, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Βρετανία (1,9 δισεκατ. από πωλήσεις, 22% της αγοράς).


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018, 17:45

Πηγή

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ