«Η Ελλάδα ανακτά τον σημαντικό ρόλο που πάντοτε είχε στα Βαλκάνια»

0
254


https://platform.twitter.com/widgets.js

https://platform.twitter.com/widgets.js

https://platform.twitter.com/widgets.js

Ευχαριστώ Βιόριτσα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κυρία Πρωθυπουργό για την φιλοξενία και την πολύ θετική συνεισφορά της στις συνομιλίες που είχαμε. 

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στη Ρουμανία μετά το 2008. Μεσολάβησαν παραπάνω από δέκα, έντεκα χρόνια, δύσκολα τα περισσότερα από αυτά και για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα που πέρασε μια κρίσιμη περίοδο, μια κρίση οικονομική, εξήλθε όμως από αυτή και σήμερα με περισσότερη δύναμη και με πολύ περισσότερη αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον και ανακτά έναν σημαντικό ρόλο που πάντοτε είχε στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. 

Και αυτός ο ρόλος, βεβαίως, περνούσε πάντοτε μέσα από τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Ελλάδα και Ρουμανία αποτελούν τις δύο ισχυρότερες οικονομικά χώρες της Βαλκανικής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα έλεγα και βεβαίως η συνεργασία μας, που πάντοτε στηρίζεται σε μια παράδοση πολύ στενών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς μας, παίζει κομβικό ρόλο για τη σταθερότητα, αλλά και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Είχαμε την ευκαιρία να επισημάνουμε ότι πέρα από τους ιστορικούς δεσμούς που έχουν οι λαοί μας στην ευρύτερη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, υπάρχει και ο δεσμός που αφορά τη σημαντική ελληνική παροικία στη Ρουμανία, αλλά και τους πολυάριθμους Ρουμάνους που διαβιούν, εργάζονται ή σπουδάζουν στην Ελλάδα και ενισχύουν αυτές οι σημαντικές κοινότητες τους στενούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας.

Και βεβαίως, να μην παραλείψω να επισημάνω ότι η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική δύναμη, έχει μια σημαντική παρουσία, θα έλεγα, στην επιχειρηματική ζωή της Ρουμανίας, καθώς οι ελληνικές επενδύσεις εδώ είναι περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.  Έλληνες επενδυτές απασχολούν πάνω από 20.000 εργαζόμενους σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι επικοινωνίες, οι υποδομές, ο τραπεζικός τομέας. 

Και βεβαίως, δική μας επιθυμία είναι, μέσα από αυτή τη συνεργασία, να αυξήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, να αυξήσουμε τις επενδύσεις Ελλήνων στη Ρουμανία, αλλά και Ρουμάνων στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε η Βιόριτσα στον σημαντικό αριθμό Ρουμάνων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Είναι περίπου ένα εκατομμύριο τον χρόνο. Θα θέλαμε αυτός ο αριθμός να αυξηθεί, καθώς η Ελλάδα, πράγματι, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό, ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Είναι μια πολύ φιλική χώρα, ιδιαίτερα για τους βαλκανικούς λαούς. 

Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της εκπαίδευσης. Μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε την ακαδημαϊκή και ερευνητική μας συνεργασία, με σχέδια κοινού ενδιαφέροντος, σε αντικείμενα, όπως η περιβαλλοντική προστασία, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η τουριστική ανάπτυξη, η βιώσιμη ενέργεια. 

Μιλήσαμε για τις δυνατότητες συνεργασίας μας στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτικής, όπου έχουμε μεγάλες προοπτικές για συνέργειες. Βεβαίως, όμως, πέραν των επιμέρους τομέων και κλάδων συνεργασίας, κουβεντιάσαμε και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Τονίσαμε ότι η συνεργασία μας ενισχύεται έτι περαιτέρω μέσα από τα τριμερή και πολυμερή σχήματα, τα οποία έχουμε επιλέξει να αναπτύξουμε το τελευταίο διάστημα. 

Τα σχήματα αυτά, όπως και η σημερινή τετραμερής Διάσκεψη που θα ακολουθήσει, συμβάλλουν όχι μόνο στην περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανικών χωρών και ιδιαίτερα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Παράλληλα, συμβάλλουν και στη στήριξη της Ρουμανικής Προεδρίας, η οποία και αυτή, όπως και η προηγούμενη Βαλκανική Προεδρία, η Βουλγαρική Προεδρία, είναι εστιασμένη και σε ζητήματα που αφορούν τη γειτονιά μας και σε ζητήματα που αφορούν τα Βαλκάνια, ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει μια ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια και είναι ένα μοντέλο συνεργασίας. Αναδεικνύει πως μέσα από την επίλυση διαφορών, μέσα από τη συνεργασία την οικονομική, την πολιτιστική, μπορούμε να δώσουμε μια προοπτική ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια.

Και με αυτή την ευκαιρία να επισημάνω ότι Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών και της Αλβανίας. 

Στηρίζουμε την προσπάθεια των χωρών αυτών, να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, να προβούν σε ενέργειες μεταρρυθμιστικές στις χώρες τους, να ενισχύσουν τη δημοκρατία, να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους, για να μπορούν να πληρούν τα ενταξιακά κριτήρια στην ευρωπαϊκή τους προοπτική. 

Βεβαίως, εις ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, κουβεντιάσαμε και για τα της Ευρώπης, όχι μόνο τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και για το κοινό μας σπίτι. 

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. 

Έχουμε τις συνέπειες από τη δυσκολία να βρεθεί μια συμφωνία για το Brexit.

 Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη εκλογική μάχη, αυτή των ευρωεκλογών και βεβαίως αυτό το οποίο απαιτείται, είναι να έχουμε περισσότερη ενότητα, μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών. 

Και, υπ’ αυτή την έννοια, πιστεύω ότι Ελλάδα και Ρουμανία, αλλά και όλες οι χώρες της Βαλκανικής -οι ευρωπαϊκές, οι χώρες που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση- θα πρέπει να κρατήσουμε μια κοινή στάση στις κρίσιμες συνομιλίες που αφορούν την αναθεώρηση του Δουβλίνου, καθώς δεν μπορεί οι χώρες πρώτης υποδοχής να παίρνουν όλο το βάρος της ευθύνης, αλλά θα πρέπει να υπερισχύσει η αρχή της αλληλεγγύης. 

Αλλά, βεβαίως, μια κοινή στάση και σε ό,τι αφορά τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα για την περίοδο 2019-2025, που πρέπει να επικεντρωθεί στις πραγματικές προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, να δούμε την κοινωνική διάσταση, την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, μέσα από την ενίσχυση της αναπτυξιακής ατζέντας, αλλά και του πυλώνα, του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. 

Και στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε και μία  κοινή θέση και στο κρίσιμο θέμα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, καθώς οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του Brexit, αλλά και οι αναγκαίες αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το επίπεδο των διαθέσιμων πόρων για την πολιτική της συνοχής, της σύγκλισης, αλλά κυρίως, και για την κοινή αγροτική πολιτική. 

Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, όλο το τελευταίο διάστημα, έχουμε ένα πολύ στενό πλαίσιο συνεργασίας, στο πλαίσιο αυτής της πολυμερούς συνάντησης, διάσκεψης ανάμεσα σε Ελλάδα – Ρουμανία – Βουλγαρία & Σερβία, μια χώρα η οποία θέλουμε να κάνει σταθερά βήματα προς την ενταξιακή της προοπτική στην Ε.Ε.. 

Και το κρίσιμο –αν θέλετε- αντικείμενο συνεργασίας, όλο αυτό το διάστημα, είναι το θέμα της διασυνδεσιμότητας. 

Δουλεύουμε σταθερά, προκειμένου να ενισχύσουμε μεγάλα projects υποδομών και σε ό,τι αφορά τη σιδηροδρομική διασύνδεση και σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο και σε ό,τι αφορά, όμως, τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα. 

Μεγάλα projects που αφορούν πρώτα από όλα την προοπτική σύνδεσης Μεσογείου και Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα. Projects    που αφορούν και τον Άξονα 10, τον Μεσογειακό Διάδρομο Οδικής Διασύνδεσης, που περνά φυσικά από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια και από εκεί στο Βελιγράδι. 

Όμως, νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε μια εποχή που οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και γρήγορες, σε μια εποχή όπου αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης, που διαμορφώνονται νέες προκλήσεις μπροστά μας, Ελλάδα και Ρουμανία, ως δυνάμεις σταθερότητας στην Βαλκανική, μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό πόλο σταθερότητας, οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας. 

Και στο πλαίσιο της τετραμερούς συνεργασίας μας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, θα διαμορφώσουμε μία προοπτική ανάπτυξης προς όφελος των λαών μας.

Μιας ανάπτυξης, η οποία, βεβαίως, πέρα από τους συγκεκριμένους τομείς, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη στους λαούς μας, διότι θα σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, διότι θα σημαίνει ενίσχυση –αν θέλετε- της γεωπολιτικής δυναμικής των Βαλκανίων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και το απόγευμα τις περαιτέρω συνεργασίες μας, συνέργειές μας, αλλά απλά θα ήθελα να πω ότι η συνεργασία μας θα πρέπει να επεκταθεί και σε ό,τι αφορά τη σχέση των πολιτών μας. 

Την κοινωνία των πολιτών –επιτρέψτε μου να εκφράσω τον όρο- μέσα από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας μπορούμε να δούμε το πώς αυτές οι στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίες σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας θα φέρουν τους λαούς μας πιο κοντά. 

Να κλείσω, λέγοντας ότι η πραγματοποίηση αυτών των μεγάλων ευρωπαϊκών σχεδίων διασυνδεσιμότητας στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές, έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων, κατασκευαστικών εταιρειών, με πλούσια εμπειρία σε τομείς των υποδομών και των μεταφορών και της διασυνδεσιμότητας. 

Και στον κλάδο αυτό, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σημαντικές ελληνικές εταιρείες οι οποίες είναι έτοιμες να προσφέρουν για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. 

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη Ρουμάνα ομόλογό μου για τη φιλοξενία και να υπογραμμίσω ότι ανοίγεται μια περίοδος πολύ σημαντικών, εξαιρετικών –θα έλεγα- προοπτικών για τα Βαλκάνια. 

Τα Βαλκάνια δεν είναι πια η παραπεταμένη γειτονιά της Ευρώπης.

 Τα Βαλκάνια δεν πρέπει να είναι πια μια περιοχή, όπου θα έχουμε συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και την επιβολή της θέλησης των μεγάλων δυνάμεων. 

Αλλά τα Βαλκάνια μπορούν να είναι μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας, όπου οι χώρες των Βαλκανίων προτάσσοντας την ανάγκη για συνεργασία και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, θα βάλουν μπροστά το όφελος των λαών τους και θα δώσουν μια νέα δυναμική.

Μπορούν να είναι τα Βαλκάνια, όχι η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αλλά η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης, γιατί, πράγματι, υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας. 

Με αυτές λοιπόν, τις σκέψεις θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τη Ρουμάνα ομόλογό μου και να υπογραμμίσω ότι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. 



Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here