Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

0
201


Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
Α. «Νέα κανονικότητα»
Από σήμερα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις, οι κινηματογράφοι 12μηνης λειτουργίας, τα κυλικεία στα θέατρα και τους κινηματογράφους, τα καζίνο και τα τελεφερίκ, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα σωματεία. Επιτρέπεται επίσης η διεξαγωγή συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων, συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Από μεθαύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου, κάνουμε το τελικό βήμα για την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα», καθώς ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας για τις πτήσεις εξωτερικού. Και είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα ως προορισμός εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο σε αναζητήσεις κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, όπως των Financial Times.
Επίσης, στην Κω πρόκειται αύριο να υπογραφεί στρατηγική συμφωνία για τη στήριξη του Ελληνικού τουρισμού ανάμεσα στον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τους επικεφαλής του Ομίλου TUI. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία που δείχνει ότι η TUI, ένας από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς μας εταίρους, δίνει προτεραιότητα στη χώρα μας ως ευρωπαϊκό προορισμό και ενισχύει την προσπάθεια ανάκαμψης του Ελληνικού τουρισμού ύστερα από την πρωτοφανή κρίση που υπέστη ο τουρισμός παγκοσμίως.
Από μεθαύριο θα επιτρέπεται και ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα Ελληνικά λιμάνια. Ταυτόχρονα ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει την προετοιμασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας. Φαινόμενα χαλάρωσης -όπως αυτά που παρατηρούνται ιδίως στις μεταφορές και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος- δεν επιτρέπονται. Ο κορονοϊός -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ – δεν έχει εξαφανιστεί. Ας μην χαλαρώσουμε, για να μην το πληρώσουμε!
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, έτσι ώστε όλοι μαζί να βρεθούμε, το συντομότερο δυνατό, όρθιοι στον δρόμο της ανάκαμψης. Ανάμεσα στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, επισημαίνονται τα εξής:
1ον. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, που βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση.
2ον. Τα κεφάλαια κίνησης που παρέχονται μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
3ον. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας το οποίο παρέχει εγγύηση, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης.
4ον. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ.
5ον: Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία, η οποία επεκτείνεται και για τον Ιούνιο.
6ον. Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις, όλους τους μήνες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.
7ον. Η επιδότηση του επιτοκίου όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
8ον. Η γενναία μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
9ον. Η μείωση του Φ.Π.Α. στο 13% στις μεταφορές και σε είδη εστίασης που παρέμεναν στον υψηλό συντελεστή.
10ον. Η εφαρμογή εκτεταμένων προγραμμάτων για την στήριξη του εσωτερικού τουρισμού. Για το σκοπό αυτό δρομολογήθηκαν ήδη και προχωρούν παράλληλα δύο προγράμματα: Το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2020-2021» και το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους». Συνολικά διατίθενται 60 εκ. ευρώ -30 για κάθε πρόγραμμα- και προβλέπεται να καλυφθούν 550 χιλιάδες συμπολίτες μας.
Υπογραμμίζεται πως -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ- η διαδικασία για τη στήριξη της οικονομίας είναι δυναμική και όχι στατική. Τα μέτρα λαμβάνονται σταδιακά και έχουμε ακόμα εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη. Η Κυβέρνηση αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς, συνομιλεί με τον κόσμο της εργασίας και επανεξετάζει διαρκώς τις ανάγκες που προκύπτουν και τις παρεμβάσεις που χρειάζονται. Δέσμευσή μας ήταν και παραμένει η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες, καθώς και η μείωση της προκαταβολής φόρου, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Στο μεταξύ, με απόφαση του Πρωθυπουργού, αναστέλλεται, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ για το φορολογικό έτος 2019.
Σημειώνεται ακόμη ότι αποφασίστηκε ήδη να επιχορηγηθούν 84 Δήμοι με το συνολικό ποσό των 92 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Υπογραμμίζεται ότι ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουλίου η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους εγγεγραμμένους ανέργους, 18 ετών και άνω, για 36.500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας πλήρους απασχόλησης σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, φορείς και Υπηρεσίες Υπουργείων.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι επικουρικές συντάξεις του Αυγούστου θα πληρωθούν τέλος Ιουλίου, για πρώτη φορά, ταυτόχρονα με τις κύριες συντάξεις.
Β. Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για παρακρατικές μεθοδεύσεις επί ΣΥΡΙΖΑ
Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας. Η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, αλλά ζητά πολιτικές απαντήσεις από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Το θέατρο του παραλόγου που έστησε με τον κ. Παππά στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν πείθει, αλλά προκαλεί τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά την προτροπή του κ. Τσίπρα να διευρυνθεί το κατηγορητήριο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για να συμπεριλάβει και τον ίδιο, ας αφήσει στην άκρη τους παλληκαρισμούς. Η σιωπή του διευρύνει το «πολιτικό κατηγορητήριο» στις συνειδήσεις των πολιτών.
Μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. για την υπόθεση Novartis, γίνεται προφανές ότι αναδεικνύονται δύο μείζονος σημασίας ζητήματα:
Πρώτον, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρθηκε για το πραγματικό σκάνδαλο, δεν προχώρησε στην τεκμηρίωσή του και δεν έκανε τίποτα για την αποζημίωση του Δημοσίου. Αντίθετα, αναλώθηκε σε μια επαίσχυντη προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών της αντιπάλων, χωρίς κανένα στοιχείο.
Δεύτερον, δικαιώνεται πλήρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης που -από το 2018 μιλώντας στη Βουλή – υπογράμμιζε την ύπαρξη σκανδάλου και κατήγγελλε την τότε Κυβέρνηση ότι σκόπιμα στρέφεται σε λάθος κατεύθυνση και αδρανεί ως προς το πραγματικό σκάνδαλο.
Σήμερα, μετά την εγκληματική αδράνεια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο τρόπο αποζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου.
Γ. Κυβερνητικό Έργο
Απέναντι στην απαξίωση των θεσμών και την οργή που νιώθουν οι πολίτες για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, εμείς προχωράμε στο έργο μας για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή όλων των Ελλήνων. Το κοινοβουλευτικό έργο που πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα, ήταν εξαιρετικά παραγωγικό, ακόμα και στη διάρκεια των δύσκολων μηνών της πανδημίας του κορονοϊού. Και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι ολοκληρώθηκε και η Συνταγματική Αναθεώρηση και η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αναλυτικότερα, ως προς το νομοθετικό έργο, από την έναρξη της Α’ Συνόδου, δηλαδή από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και αύριο 30 Ιουνίου 2020, θα έχουν συζητηθεί και ψηφιστεί 81 νομοσχέδια (60 νομοσχέδια + 21 διεθνείς συμβάσεις), εκ των οποίων:
-Τα 75 εισήχθησαν προς συζήτηση και ψήφιση με την κανονική διαδικασία,
-τα 5 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και
-το ένα με τη διαδικασία του επείγοντος.
Όσον αφορά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν συζητηθεί 585 επίκαιρες ερωτήσεις και 83 αιτήσεις για αναπάντητες ερωτήσεις και αναφορές, συνολικά δηλαδή 668.
Εκτός από τους Υπουργούς, ο Πρωθυπουργός απάντησε στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ώρας του Πρωθυπουργού» σε 5 επίκαιρες ερωτήσεις [2 ΣΥΡΙΖΑ/2 Κίνημα Αλλαγής/1 ΜέΡΑ25], ενώ είχαμε και δύο φορές την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α της ενημέρωσης δηλαδή της Βουλής από τον Πρωθυπουργό σε σχέση με θέματα επικαιρότητας.
Σχετικά με το νομοθετικό έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί, σας γνωρίζω ότι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις συναθροίσεις. Το σχέδιο νόμου καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών που προβλέπει το Σύνταγμα και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ειδικότερα τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων. Κατοχυρώνεται έτσι το δικαίωμα όσων επιθυμούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, χωρίς όμως να καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών.
Επίσης, βρίσκονται στη Βουλή:
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο: «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».
Το σχέδιο νόμου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης».
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Άμυνας».
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο: «Κύρωση της Συνολικής και Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των Κρατών Μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, αφετέρου», και ακόμη ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο: «Κύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της αφενός και της Κεντρικής Αμερικής αφετέρου».
Δ. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού
Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη συνάντηση με την Ερευνητική Ομάδα του COVID-19. Μια πρωτοβουλία που αναλήφθηκε έγκαιρα από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώνει σχεδόν το σύνολο της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας της χώρας, καθώς συμμετέχουν έξι ερευνητικά κέντρα και τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την Παρασκευή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», θα απαντήσει στην Βουλή σε ερώτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
AΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Ο νούμερο δύο υπουργός της Κυβέρνησης, Γιώργος Γεραπετρίτης, το πρωί επανέφερε και πάλι το θέμα του ανασχηματισμού. Μήπως μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού.
AΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Το Πρόγραμμα «Συν-Εργασία» δεν προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Σκέπτεσθε αλλαγές για να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τις απολύσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το Πρόγραμμα «Συν-Εργασία» είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόγραμμα. Έχουμε ήδη βελτιώσει διάφορες πτυχές του με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από πλευράς του Δημοσίου. Πρόκειται να κάνουμε και άλλες αλλαγές τις επόμενες ημέρες με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διεύρυνση των ευεργετημάτων, ώστε να είναι πιο ελκυστικό το πρόγραμμα και να συμμετέχουν περισσότερες επιχειρήσεις για να εντάξουν σε αυτό περισσότερους εργαζόμενους. Περιμένετε ανακοινώσεις σε λίγες ημέρες.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μόλις μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς. Υπονομεύουν την Εξωτερική Πολιτική της Κυβέρνησης αυτές οι δηλώσεις και τις προσπάθειες αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, τονίσει ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Ιδίως μάλιστα σε περιόδους κρίσης. Γι’ αυτό το σκοπό είχαμε, την προηγούμενη εβδομάδα, τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν. Μία επικοινωνία στην οποία συζητήθηκαν θέματα χαμηλής πολιτικής και επικαιρότητας, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε τέτοιου είδους διαύλους επικοινωνίας. Από κει και πέρα, για τα θέματα υψηλής πολιτικής, για το μόνο ανοιχτό θέμα που αφορά τις δύο χώρες, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, έχουμε πει πολλές φορές ότι χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, προκειμένου να μπορέσει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, μέσω διερευνητικών επαφών και οποιασδήποτε άλλης ενέργειας χρειάζεται, προκειμένου να φτάσουμε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ–ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον κ. Ερντογάν και άνοιξε έναν δίαυλο επικοινωνίας. Χθες, όμως, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, εμφανίστηκε με χάρτες στην τουρκική τηλεόραση, προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μήπως η Τουρκία, παρά τον δίαυλο επικοινωνίας, δεν τροποποιεί τις πάγιες επιδιώξεις της;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους ενέργειες εντάσσονται στο δεύτερο σκέλος της προηγούμενης απάντησής μου. Δηλαδή, ότι αναμένουμε έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας που εμείς, τουλάχιστον, επιθυμούμε.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Στον απόηχο του τηλεφωνήματος Μητσοτάκη- Ερντογάν, θα πιέσει η Αθήνα για κυρώσεις στην Άγκυρα στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το ζήτημα αυτό είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, εδώ και πολύ καιρό. Ξέρετε ότι έχει αποστείλει σχετική επιστολή ο Πρωθυπουργός, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από 3 Ιουνίου, με την οποία έχει θέσει όλα τα ζητήματα τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ζήτημα, λοιπόν, το οποίο είναι στο τραπέζι. Εξαρτάται από τη γειτονική μας χώρα, μια αποκλιμάκωση και επομένως καλύτερες σχέσεις από εδώ και πέρα.
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι ακολουθεί μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν; Ανοίγει ο δρόμος για ενδεχόμενη συνάντηση; Είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο, ενδεχομένως το φθινόπωρο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μπορώ να εικάσω, αυτή τη στιγμή, πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση, εάν πραγματοποιηθεί. Παραμένουμε, αυτή τη στιγμή, στην τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία είναι ένα πρώτο καλό βήμα, προκειμένου να έχουμε τους διαύλους επικοινωνίας που επιθυμούμε.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Πώς σχολιάζετε τις αναφορές Τσίπρα, πως η Κυβέρνηση καταφεύγει σε βρώμικο ’89;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Τέτοιου είδους αναφορές έχουν απαντηθεί, ήδη, στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, από τον κ. Φίλη. Παραπέμπω και σε αυτές τις δηλώσεις του κ. Φίλη, που μιλά για την Αριστερά, ως δύναμη κάθαρσης και όχι συνενοχής, όχι συγκάλυψης.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Την 1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Ποια θα είναι τελικά η λίστα χωρών στις οποίες θα ανοίξουμε και τι θα κάνει η Ελλάδα αν τελικά δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. ή αν μείνουν εκτός χώρες που αποτελούν σημαντικές τουριστικές αγορές.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση αυτή που διεξάγεται όλο αυτό το διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται να συμφωνήσουν όλες οι χώρες. Ευτυχώς, έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο, που αυτή τη στιγμή υπάρχει νέα λίστα χωρών, η οποία διακινείται μεταξύ των κρατών-μελών προκειμένου να έχουμε την οριστικοποίησή της μέχρι αύριο. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα γνωρίζετε τη θέση της Ελλάδας μέχρι αύριο το αργότερο, καθώς από 1ης Ιουλίου ανοίγουμε όλες τις πύλες μας στον κόσμο.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Για το ίδιο θέμα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία πως τα κρούσματα, μετά την 1η Ιουλίου, θα αυξηθούν. Με ποιους τρόπους έχετε διασφαλίσει ότι η Κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί ενδεχόμενο άλμα στον αριθμό κρουσμάτων; Βλέπετε κενό ασφαλείας στις πτήσεις transit;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Έχουμε παρουσιάσει πολύ αναλυτικά και με τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη και βεβαίως τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το σχέδιό μας, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι: Πρώτον, να διαγνώσουμε έγκαιρα την ύπαρξη ενδεχόμενων κρουσμάτων. Δεύτερον, να κάνουμε γρήγορα την ιχνηλάτηση. Τρίτον, να περιχαρακώσουμε τέτοιου είδους κρούσματα. Και τέταρτον, στην περίπτωση που χρειαστεί να έχουμε τις υγειονομικές δομές και τις δυνατότητες που απαιτούνται, προκειμένου να παρέχουμε την αναγκαία νοσηλεία. Επομένως, είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν ανησυχούμε για κάτι ιδιαίτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε και έχουμε πάντα στο μυαλό μας τις συμβουλές των ειδικών, με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στις άλλες χώρες. Ας ανοίξουν με το καλό τα σύνορά μας. Παρατηρούμε τις εξελίξεις και βλέπουμε. Ό,τι μέτρο χρειάζεται να παρθεί, θα παρθεί.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κατά την άποψη της Κυβέρνησης, εμπλέκονται «αξιωματούχοι» στο σκάνδαλο; Πώς μεταφράζεται το «officials»;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το θέμα αυτό αναφέρεται στην υπόθεση Novartis, αν καταλαβαίνω καλά. Νομίζω ότι υπάρχουν όλοι οι ορισμοί μέσα στην έκθεση των 79 σελίδων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α.. Επομένως, μπορεί να ανατρέξει κανείς και δεν θα ήθελα σε κανέναν να δώσω συμβουλές μετάφρασης.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Οι νέες αποκαλύψεις από την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αναδεικνύουν μια αντιθεσμική και παρακρατικού χαρακτήρα συμπεριφορά Υπουργών της προηγούμενης Κυβέρνησης. Πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα αυτό κατά τη γνώμη σας και με ποιο τρόπο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σε αυτή τη φάση θα συνεχίσουμε να επιμένουμε να τοποθετηθεί δημόσια ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας και να απαντήσει, εάν γνώριζε ή όχι, όλη αυτή την υπόθεση, η οποία φαίνεται να ήταν σε γνώση του Υπουργού Επικρατείας κ. Παππά, όπως φαίνεται και εμπλοκή του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου, του οποίου τουλάχιστον κάποια εμπλοκή αναγνωρίζει ο κ. Παππάς. Άρα, περιμένουμε τη δημόσια τοποθέτηση, αυτή τη στιγμή, στο πολιτικό ζήτημα αν γνώριζε ή όχι ο κ. Τσίπρας.
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έθεσε ο Πρωθυπουργός το ζήτημα της Αγίας Σοφίας στον κ. Ερντογάν;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως έχουμε πει, από την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή η συζήτηση αφορούσε κυρίως τρία θέματα χαμηλής πολιτικής: Την πανδημία του κορονοϊού, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την επανέναρξη των ταξιδιωτικών ροών μεταξύ των χωρών. Δεν τέθηκαν τέτοιου είδους ζητήματα. Αλλά είναι πολύ γνωστή η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης για την προστασία της Αγίας Σοφίας ως ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σας ευχαριστώ πολύ.



Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here