Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

0
165


Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Απόφαση για επαναλειτουργία εκπαιδευτικών δομών και μονάδων

Όπως γνωρίζετε, κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί. Περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση αυτή και τα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της θα σας δώσουν στη συνέχεια η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Β. Όσον αφορά τα καθημερινά βήματα επανεκκίνησης της της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας

Σήμερα, γίνεται ένα ακόμη βήμα. Τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα -που οφείλονται στην προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί- φέρνουν το άνοιγμα της εστίασης πιο μπροστά από ό,τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Από σήμερα επίσης:

-Επιτρέπονται και οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά.
-Ξεκινά το Yachting για να ακολουθήσει, την 1η Ιουνίου, το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και των κατασκηνώσεων (camping).
-Ανοίγουν, με κανόνες και προϋποθέσεις, οι ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις.
-Επιτρέπεται και η επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες.
-Ξεκινούν στα Πανεπιστήμια οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις, με περιορισμούς στον αριθμό των φοιτητών. Για τους φοιτητές αυτούς ανοίγουν και οι φοιτητικές εστίες.
Γ. Σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Υγεία

Από σήμερα κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Σύμπλευση», ξεκινούν δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό σε μικρά νησιά. Οι εξετάσεις θα γίνονται, με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, από κοινού με τους γιατρούς και τους εθελοντές της «Σύμπλευσης», η οποία θα διαθέτει τα φουσκωτά και τα πληρώματά της για τη μεταφορά των κλιμακίων και των δειγμάτων.

Δίνω τώρα τον λόγο στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως.
Παρακαλώ κυρία Υπουργέ.

Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας,

Σχεδόν 3 μήνες τώρα εργαζόμαστε συλλογικά, Πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα, για να προσαρμόσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία στα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης. Από την κλιμακωτή μέχρι την καθολική αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, από την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέχρι την εκπαιδευτική τηλεόραση, από την αυξανόμενη χρήση των τεχνολογικών εφαρμογών του Υπουργείου μέχρι τη δημιουργία νέου ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου, από την ταχύτατη προσαρμογή όλων στα νέα δεδομένα ψηφιακής τάξης μέχρι την επαναφορά στη νέα κανονικότητα.

Τώρα κάνουμε ένα ακόμη βήμα. Αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στους ακόλουθους παράγοντες:

1) Πρώτον και κυριότερο, στην ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για επαναλειτουργία των εν λόγω σχολικών δομών. Η εισήγηση αυτή ασφαλώς συνδέεται με τη σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα, το ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι επιδημιολογικά η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία. Από την αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης, έχουμε το προνόμιο να μας καθοδηγεί μία εξαίρετη ομάδα ειδικών, τις συστάσεις της οποίας ακολουθούμε με πολύ καλά, διεθνώς αναγνωρισμένα, αποτελέσματα. Έτσι πορευόμαστε και τώρα, και τους ευχαριστούμε θερμά.
2) Η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων έχει εξελιχθεί πολύ θετικά. Αναφορικά δε με τα σχολεία, η προηγούμενη εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι πολύ ενθαρρυντική. Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης τηρούνται υποδειγματικά από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλα έχουν κυλήσει εξαιρετικά ομαλά.
3) Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την επιστροφή όλων των μαθητών στο φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το σχολείο. Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν 3 μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά 6 μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία.
4) Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, πάρα έξω στις γειτονιές και στις πλατείες χωρίς κανόνες. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να προσαρμοστούν και να συνηθίσουν τα παιδιά στη νέα πραγματικότητα. Για να μάθουν να προσέχουν περισσότερο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.
5) Τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα. Μαθητές που δεν έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μαθητές που μπορεί να βιώνουν ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μαθητές των μικρότερων κυρίως τάξεων που δεν έχουν οικογενειακή καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
6) Σχετικά με τα ειδικά σχολεία, οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία αυτά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν εκ νέου στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους συμμαθητές τους. Και το έχουν ανάγκη προφανώς για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και για την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη.

Έρχομαι τώρα στον τρόπο επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών αυτών δομών:

– Σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου), ενώ συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.
– Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
– Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας. Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους για την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα αυτό.
– Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.
– Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.
– Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.
– Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.
– Για τα ειδικά σχολεία: Θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής. Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας.

Θα ήθελα να κλείσω με το εξής: Όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο κ. Πρωθυπουργός, το άνοιγμα και η επιστροφή στη νέα κανονικότητα είναι πιο δύσκολη άσκηση από το να κάτσουμε όλοι σπίτι μας, και απαιτεί πρόσθετη υπευθυνότητα. Κάνουμε το καθήκον μας και φροντίζουμε να επανέλθουμε όλοι, μικροί μεγάλοι, σταδιακά στη νέα κανονικότητα.

θα ήθελα για μια ακόμη φορά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, γονείς, για τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.

Μέριμνά μας, από την αρχή αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, ήταν να κρατήσουμε όλους τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους φοιτητές, όσο το δυνατόν πιο ενεργούς, κοντά στις εκπαιδευτικές δομές και στην εκπαιδευτική διαδικασία, κοντά στο πρόγραμμά τους, κοντά στους συμμαθητές τους και στους συμφοιτητές τους. Και σε αυτό έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο οι εκπαιδευτικοί μας, όλες και όλοι εκείνοι, που όλους αυτούς τους μήνες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην επιτυχία του συλλογικού εγχειρήματος, βάζουν πρώτα τα παιδιά μας. Συνεχίζουμε, με προσεκτικά και σταθερά βήματα και πάντοτε στη βάση των οδηγιών των ειδικών. Σας ευχαριστώ.

Ευχαριστώ κυρία Υπουργέ. Τον λόγο έχει τώρα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. Παρακαλώ κύριε Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι, καλό μεσημέρι. Σήμερα, όπως προείπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι η πρώτη μέρα που εργάζονται κανονικά τα καταστήματα εστίασης. Όπως γνωρίζετε, με νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ, με την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχει δοθεί η δυνατότητα τα καταστήματα εστίασης να επεκτείνουν το δημόσιο χώρο που καταλαμβάνουν, προκειμένου να μπορέσουν να συγκρατήσουν τον τζίρο τους και να παρέχουν με καλύτερο τρόπο υπηρεσίες, καθώς είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας που έχει υποδείξει η επιτροπή των ειδικών. Επειδή πρώτο μέλημα για αυτή την Κυβέρνηση -και φυσικά για όλα τα Υπουργεία- είναι η στήριξη των εργαζόμενων και η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην υλοποίηση αυτού του μέτρου.

Προβλέπουμε, επίσης, όπως γνωρίζετε, τη δυνατότητα, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, οι Δήμοι να έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν μείωση των δημοτικών τελών για αυτές τις επιχειρήσεις, έως και 50%. Επικοινώνησα σήμερα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, και ζήτησα οι Δήμοι να επιταχύνουν, σε όλη τη χώρα, τη σχετική αδειοδότηση, προκείμενου αυτή να γίνει ταχύτατα και να μπορέσει το μέτρο να τηρηθεί και να υλοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Είναι ζήτημα πολύ κρίσιμο για την οικονομία, είναι ζήτημα πολύ κρίσιμο για τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων. Άλλωστε, η συνεργασία του ΥΠΕΣ και της Κυβέρνησης συνολικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλο αυτό το διάστημα, ήταν στενή, δημιουργική και πολύ αποτελεσματική. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναδειχθεί σε έναν πυλώνα παροχής σύγχρονων και ψηφιακών υπηρεσιών μέσα σε αυτή την κρίση και σε έναν πυλώνα κοινωνικής αλληλεγγύης, συνοχής και στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ερχόμαστε, με τη σειρά μας, σήμερα, να ανακοινώσουμε τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των παιδικών και βρεφικών σταθμών. Όπως γνωρίζετε, στους 1.600 δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα, φιλοξενούνται περίπου 90.000 παιδιά. Από την 1η Ιουνίου 2020, ανοίγουν κανονικά, μαζί με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της χώρας. Οι κανόνες επαναλειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών είναι ακριβώς οι ίδιοι με εκείνους που ανακοίνωσε προ ολίγου η συνάδελφος Υπουργός Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Συνεπώς μιλάμε για λειτουργία εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να υποδεχτούν έως 15 παιδιά. Εφόσον διασφαλίζεται ότι σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι μικρότερος του 15, τότε θα μπορούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου, στο πλαίσιο του εφικτού και με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της ηλικίας των παιδιών, που ασφαλώς είναι πολύ πιο δύσκολο να πειθαρχήσουν, από ό,τι οι μεγαλύτεροι μαθητές. Σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών, ισχύουν και εδώ ακριβώς τα ίδια και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, που μπορεί να ανοίξουν, όσον αφορά τους κανόνες λειτουργίας. Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προμήθεια των κατάλληλων αντισηπτικών και ειδών καθαριότητας για όλες τις αίθουσες, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Και η προμήθεια των ειδών αυτών γίνεται από τους Δήμους για τους δημοτικούς παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη συνολική καθαριότητα των χώρων, εφόσον το υπάρχον προσωπικό για οποιαδήποτε λόγο δεν επαρκεί, έχουμε νομοθετήσει τη δυνατότητα οι Δήμοι να προβούν, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, σε πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σύμβαση έως και 4 μηνών. Επαναλαμβάνω, μόνο στις περιπτώσεις που αυτό πραγματικά είναι απαραίτητο και χρειαστεί. Εννοείται ότι αυτό το προσωπικό μπορεί να απασχοληθεί και σε άλλες ανάγκες και αντίστοιχα καθήκοντα καθαριότητας εσωτερικών χώρων, όταν κλείσουν οι σταθμοί αργότερα το Καλοκαίρι. Επίσης, μπορεί σε έκτακτες καταστάσεις να χρησιμοποιηθεί προσωπικό, το οποίο εργαζόταν σε δομές, οι οποίες παραμένουν κλειστές.

Διευκρινίζω εδώ, ότι τα ΚΑΠΗ, μέχρι νεωτέρας, παραμένουν κλειστά και επομένως το προσωπικό καθαριότητας σε αυτές τις δημοτικές υποδομές, μπορεί να αξιοποιηθεί στους παιδικούς σταθμούς. Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά έως 31 .7.2020. Ασφαλώς με την λήξη της σχολικής χρονιάς για τα Δημοτικά σχολεία η Επιτροπή των Ειδικών θα αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα, προκειμένου να είμαστε απόλυτα σίγουροι και να προχωρήσει κανονικά και ομαλά η λειτουργία των παιδικών σταθμών μέχρι της 31 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τις Δημοτικές κατασκηνώσεις, καθώς για τα ημερήσια camps, που γίνονται από διάφορους φορείς έχουμε ζητήσει από την Επιτροπή των Ειδικών να μας δώσει την τελική της πρόταση και απόφαση, αυτό ιδανικά θα μπορούσε να συμβεί εντός της εβδομάδας, προκειμένου να αρχίσει η αντίστοιχη προετοιμασία από τους Δήμους και σε αυτόν τον τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του Δημοσίου, μέχρι στιγμής έχουμε πάει πάρα πολύ καλά, βρισκόμαστε στην φάση της πλήρους επιστροφής των εργαζόμενων στον Δημόσιο Τομέα, στις θέσεις στις οποίες βρίσκονται, άρα από την επόμενη Δευτέρα, συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία του Δημοσίου. Οι μόνοι που εξαιρούνται είναι όσοι έχουν πάρει ειδική άδεια γιατί υπάγονται στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου. Πρόκειται για 5 συγκεκριμένες ομάδες ευάλωτες, εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα, με βάση τις οδηγίες που έχουμε από την Επιτροπή των Ειδικών. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα παραμένουν σπίτι τους, όπου εργάζονται με τηλεεργασία, μέχρι να πάρει διαφορετική απόφαση η Επιτροπή.

Τέλος σε ό,τι αφορά την άδεια ειδικού σκοπού, την οποία απολαμβάνουν εργαζόμενοι γονείς στον Δημόσιο Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά έως 15 ετών, η χορήγησή της θα συνεχιστεί μόνον εφόσον τα παιδιά αυτών των εργαζομένων του Δημοσίου Τομέα, με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της σχολικής τους τάξης δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και αυστηρά μόνο για τις ημέρες αυτές. Μπορούν δηλαδή, εφόσον έχουμε δώσει την δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν χρήση διακεκομμένα της άδειας ειδικού σκοπού, να την χρησιμοποιήσουν μέχρι να κλείσουν τα σχολεία, μόνο για τις ημέρες κατά τις οποίες τα παιδιά τους έχουν την υποχρέωση να βρίσκονται στο σχολείο.
Με αυτά τα μέτρα κλείνει η δική μας παρουσίαση, δηλώνουμε την απόλυτη ετοιμότητά μας για την κανονική λειτουργία των Δημοτικών παιδικών σταθμών και φυσικά την πλήρη επαναλειτουργία του Δημόσιου Τομέα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ. Κλείνω με δύο λόγια για το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος:

– Σήμερα θα δώσει τηλεοπτική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.
– Αύριο, Τρίτη 26 Μαΐου, θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα και διάφορους φορείς.
– Την Πέμπτη 28 Μαΐου θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη, πλέον, ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Σημειώνεται ότι σήμερα έχουν δικαίωμα υποβολής ερώτησης και οι δημοσιογράφοι που για τα Μέσα τους καλύπτουν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Εσωτερικών. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας φυσικά αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τα μικρά παιδιά μέρος των κανόνων μέτρων κατά του COVID-19. Σε αντίθεση με το Δημοτικό, σε Βρεφονηπιακούς και Νηπιαγωγεία τα παιδιά δεν έχουν θρανία και έχουν συνεχείς επαφές μέσα στην ημέρα. Ποιο είναι το σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Η Επιτροπή των ειδικών εστίασε πάρα πολύ στο γεγονός ότι στις μικρές ηλικίες δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο μικρό μέγεθος της ομάδας, παρά στην απόσταση. Ο καθοριστικός παράγοντας είναι, λοιπόν, το μικρό μέγεθος της ομάδας, ειδικά για τις ηλικίες αυτές. Πρέπει πάντως να πούμε ότι βλέποντας μικρά παιδιά, ακόμα και αυτά έχουν καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα και ήδη έχουν καταλάβει και υπακούουν, θα έλεγα, στις οδηγίες των ειδικών, στα ατομικά μέτρα προστασίας και πρόληψης.
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Είναι προφανές ότι η Επιτροπή των ειδικών, την οποία εμπιστευόμαστε και χάρις στη δική της συμβολή έχουν έρθει τα τόσο θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, την εμπιστευόμαστε και για τη συγκεκριμένη της απόφαση. Είναι προφανές ότι έχει πάρει υπόψη της τις ιδιομορφίες που αφορούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας, τα οποία προφανώς δεν μπορούν εξίσου πειθαρχημένα με τα μεγαλύτερα παιδιά να λειτουργήσουν σε σχολικό περιβάλλον. Κατά τα λοιπά, ισχύει πλήρως η απάντηση της Υπουργού Παιδείας.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Η ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατασκευή του φράγματος στον Έβρο; Πότε θα είναι έτοιμο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι δεδομένη η βούλησή μας να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε γρήγορα τον φράχτη στον Έβρο, ιδίως το κομμάτι του νότιου τμήματος, το οποίο προχωρά, και θα είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του αναδόχου. Επομένως, περιμένουμε πολύ γρήγορα την ολοκλήρωσή του.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Πολλές αίθουσες είναι μικρές και λίγων τετραγωνικών μέτρων. Γιατί επιλέξατε το ανώτατο όριο των δεκαπέντε μαθητών και όχι αναλογία τετραγωνικών μέτρων με αριθμό μαθητών, όπως ένας μαθητής ανά επτά τετραγωνικά μέτρα. Τι θα πρέπει να γίνει, αν με δεκαπέντε μαθητές σε μια τάξη, παράλληλα δεν μπορεί να τηρείται η απόσταση του ενάμισι μέτρου;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είναι πολύ συγκεκριμένες οι οδηγίες των ειδικών, όπως είπε και ο κ. Θεοδωρικάκος προηγουμένως, με τους ειδικούς έχουμε πορευθεί εξαιρετικά μέχρι τώρα, τους εμπιστευόμαστε, αυτοί έχουν δώσει ξεκάθαρες οδηγίες και η γενική οδηγία για όλες τις εκπαιδευτικές δομές είναι ακριβώς ο αριθμός των δεκαπέντε μαθητών, κατ’ απώτατο όριο και συνοδευτικά με αυτό, συνδυαστικά, η απόσταση μέχρι ενάμισι μέτρο. Εφόσον δεν μπορούν να τηρηθούν και αυτές οι δύο προδιαγραφές, τότε προφανώς θα πάμε σε μικρότερα τμήματα. Οι οδηγίες των ειδικών είναι συγκεκριμένες και μάλιστα θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες ειδικές οδηγίες, αφενός για Δημοτικά, αφετέρου για Νηπιαγωγεία, λαμβάνοντας υπόψη ακριβώς τη διαφορετική ηλικία των δύο αυτών ομάδων.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Πότε θα γίνει η επανέναρξη του σχολικού έτους και πώς θα διασφαλίσετε τη σύγχρονη παρακολούθηση του μαθήματος από μαθητές που είναι στο σπίτι, με δεδομένες τις αντιδράσεις δασκάλων;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Για την επανέναρξη του σχολικού έτους θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνω. Αναφορικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, όταν η Πολιτεία προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μείνουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής, αλλά και της δημόσιας υγείας, είναι και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να προβλέψει τη δυνατότητα για πρόσβαση των μαθητών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως. Φέραμε συγκεκριμένη ρύθμιση στη Βουλή, διαμηνύσαμε ότι θα την προχωρήσουμε μέχρι τέλους, αυτό ακριβώς κάναμε, φέραμε Υπουργική Απόφαση, φέραμε Εγκύκλιο, τώρα ο καθένας τίθεται προ των ευθυνών του. Οι εκπαιδευτικοί, όπως ακριβώς με εξαιρετικό τρόπο εφάρμοσαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, έτσι και τώρα καλούνται με τη σειρά τους να δώσουν στα παιδιά που μένουν σπίτι τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στη γνώση και στην εκπαίδευση.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για τις μικρότερες ηλικίες, κυρίως σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, το τονίζω, θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, επισημαίνω ότι είναι ξεχωριστές οδηγίες για τα δημοτικά αφενός, αφετέρου για τα Νηπιαγωγεία και τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, λαμβάνοντας υπόψη ακριβώς τη διαφορετική ηλικία των μαθητών αυτών.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Πόσο σοβαρό είναι τελικά, κατά την Κυβέρνηση, το πρόσφατο επεισόδιο στον Έβρο; Ακούσαμε για εισβολή και για κατάληψη εδάφους από Τούρκους στρατιώτες. Τι από όλα αυτά ισχύει; Η Κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην ανέγερση του φράχτη, στο συγκεκριμένο σημείο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το δεύτερο έχω απαντήσει ήδη. Φυσικά, είναι δεδομένη η βούλησή μας και θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο. Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, θα πρέπει ν’ αποφεύγουμε λεκτικές υπερβολές, θα πρέπει να αποφεύγουμε να παίζουμε το παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας. Δεν υπήρξε καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος. Αυτό είναι ξεκάθαρο, έχει τονιστεί στις απαντήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που χρειάζεται, όπως κάναμε πάντα. Να φυλάττουμε τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης και να προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ξηρά και θάλασσα.
Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ποιες ενέργειες κάνατε ή θα κάνετε για τα Μέσα Ενημέρωσης, που υποστήριξαν ότι οι Τούρκοι μπήκαν σε ελληνικό έδαφος; Θα δώσετε κάποια στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για fake news;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μπορεί να κυνηγάμε συνεχώς χίμαιρες ή να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Οι φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας -και δυστυχώς αναπαρήχθησαν και από ελληνικά Μέσα- δεν σχετίζονται με παρουσία ξένης δύναμης, εν προκειμένω Τούρκων στρατιωτών, σε ελληνικό έδαφος. Βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος και οι εικόνες που έχουν να κάνουν με συρματοπλέγματα και τέτοιου είδους εργασίες, που σχετίζονται με την κατασκευή του φράχτη, είναι από άλλες περιοχές και όχι από την επίμαχη περιοχή του Μελισσοκομείου. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και παρακαλώ την προσοχή όλων να μην αναπαράγουμε την ξένη προπαγάνδα. Το κάναμε με επιτυχία κατά την πρόσφατη κρίση τον Μάρτη στον Έβρο. Θυμίζω εδώ τις ενέργειες που κάναμε με διαβαθμισμένα έγγραφα από το Υπουργείο Εξωτερικών στις Πρεσβείες των μεγάλων χωρών από τις 13 Μαρτίου, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για κατασκευασμένα στοιχεία, τα οποία διακινήθηκαν σε ξένα Μέσα το τελευταίο διάστημα.
ΧΡ. ΚΑΛΟΚΥΡΗ: Θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα; Αν όχι, πώς θα τα βγάλουν πέρα οι εργαζόμενοι γονείς; Αν ναι, πώς θα εξασφαλιστεί η υγιεινή στη μεσημεριανή σίτιση με δύο δασκάλους στην επίβλεψη;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Όπως ανέφερα προηγουμένως, η απόφαση είναι να μη λειτουργήσουν για την ώρα τα ολοήμερα. Πάμε βήμα βήμα, εξασφαλίζουμε πρώτα την άρτια λειτουργία των πρωινών τμημάτων και εδώ είμαστε να επανεξετάζουμε κάθε βήμα, στην πορεία πάντοτε των δεδομένων.
Γ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων σε παιδικούς σταθμούς με μείωση του εισοδηματικού πλαφόν και ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων; Θα υπάρξει επιδότηση ιδιωτικών παιδικών σταθμών ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα;
Γ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς για την επόμενη σεζόν -γιατί αυτό είναι προφανώς που ρωτάει ο κ. Ευσταθίου- θα υλοποιηθεί κανονικά σε συνεργασία, όπως γίνεται πάντοτε, του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Εργασίας μέσω της ΕΕΤΑΑ και πάντοτε σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Θα δοθούν vouchers με στόχο να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών που δικαιούνται να ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των παιδιών των δημοσίων υπαλλήλων, γνωρίζετε ότι έως τώρα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δεν υπάρχει αυτό το δικαίωμα. Το Υπουργείο Εσωτερικών αναζητά τρόπους να μπορέσει να δώσει μία λύση σε αυτό το θέμα. Αλλά είναι κάτι, το οποίο δεν έχουμε ακόμη μπορέσει να το επιλύσουμε. Άρα, θα πρέπει να επανέλθουμε το επόμενο διάστημα.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο είναι το εκπαιδευτικό όφελος για την επαναλειτουργία των Δημοτικών σχολείων για λίγες μόνο εβδομάδες; Το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησε διάλογο με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος πριν ληφθεί αυτή η απόφαση;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι ναι. Είμαι σε συνεχή επαφή με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. Μάλιστα μίλησα και με τον Πρόεδρό της και χθες -προ της συνεδρίασης με τους ειδικούς- προ των τελικών αποφάσεων. Είμαστε πάντα στη διάθεσή τους, επίκειται και μία συνάντηση για επιμέρους ζητήματα, που αφορούν στην επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών. Είμαστε πάντα στη διάθεσή τους να ακούσουμε σκέψεις, προτάσεις αναφορικά με την επαναλειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στο πρώτο ερώτημα: Προβλέπεται επαναλειτουργία για τέσσερις πλήρεις εβδομάδες. Τονίζω δε ότι εφόσον είναι λιγότερα από 15 τα παιδιά τα οποία προσέρχονται στο τμήμα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργεί και κάθε ημέρα το τμήμα. Και νομίζω, εξήγησα αναλυτικά τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή της Κυβέρνησης και κυρίως το πόσο σημαντικό είναι για την επαναφορά στη νέα κανονικότητα, τα παιδιά να μπορέσουν να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο. Είναι πολύ πιο ασφαλή στο σχολείο απ’ ότι είναι στις πλατείες, στις γειτονιές, χωρίς κανόνες, χωρίς συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία τηρούν για τη δική τους προστασία.
ΕΛ. ΚΟΛΥΒΑ: Οι μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου είναι μικρότερης ηλικίας παιδιά που θα δυσκολευτούν να κρατήσουν την απαραίτητη απόσταση, όπως και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας. Θεωρείτε ότι δύο φορές την ημέρα ο καθαρισμός δημοτικών και νηπιαγωγείων αρκεί; Και επαρκούν οι σχολικοί καθαριστές για όλες τις βαθμίδες, καθώς αρκετοί δήμοι έχουν χρησιμοποιήσει καθαριστές από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Έχω μια εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και με την ΚΕΔΕ, αναφορικά με τα ζητήματα καθαριότητας. Όπως ξέρετε, μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν το προσωπικό καθαριότητας να εισέλθει στον χώρο των σχολείων κατά την ώρα λειτουργίας. Αυτό έχει αλλάξει προσωρινά, προκειμένου ακριβώς να ανταποκριθούμε στις προτάσεις των ειδικών αναφορικά με έναν εντονότερο καθαρισμό, σχολαστικό καθαρισμό, των αιθουσών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει προβλεφθεί ότι το προσωπικό καθαριότητας της κάθε δομής θα μπορεί να γίνει επέκταση της σύμβασης, προκειμένου ακριβώς να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας και κατά τη διάρκεια λειτουργίας και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου. Αλλά αφήνω τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος γι’ αυτά, να τα αναλύσει περαιτέρω.
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Όπως είπα νωρίτερα, η συνεργασία μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλο αυτό το διάστημα είναι εξαιρετική και πάρα πολύ αποτελεσματική. Έχουμε δώσει όλα τα νομοθετικά και οικονομικά εργαλεία στην Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει πλήρως το πρόβλημα της καθαριότητας στις σχολικές τάξεις, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θέλω να γίνω συγκεκριμένος: Από τις πρώτες ημέρες δώσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκατομμυρίων ευρώ και αυτή την εβδομάδα προβαίνουμε σε έκτακτη οικονομική στήριξη όλων των δήμων με 75 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για πολύ μεγάλα ποσά, γιατί στηρίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να είναι σε θέση να παρέχει το πολύ σημαντικό κοινωνικό της έργο, ένα τμήμα του οποίου αφορά και τον τομέα τον οποίο συζητάμε σήμερα την καθαριότητα των σχολικών τάξεων. Συνεπώς, έχει δοθεί πλήρως η σχετική δυνατότητα για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στον τομέα αυτό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα παιδιά είναι απολύτως ασφαλή στα σχολεία μας, στα δημόσια σχολεία της χώρας, ξεκινώντας από τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και φτάνοντας στην ανώτερη βαθμίδα. Και μια ετέθη αυτό το ερώτημα, να σας ενημερώσω ότι σήμερα είχα και μία πολύ αναλυτική συζήτηση -η οποία έγινε με πρωτοβουλία μου- με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας στα σχολεία. Αντιμετωπίζουμε από κοινού, κάθε θέμα που τους ενδιαφέρει και τους αφορά. Τους ευχαριστούμε για τη δουλειά που κάνουν. Και πρόκειται τις επόμενες ημέρες από κοινού με την Υπουργό Παιδείας, την κυρία Κεραμέως, καθώς οι εργαζόμενοι στον χώρο καθαριότητας σχολείων πληρώνονται σήμερα από την ΙΝΕΔΙΒΜ, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που έχουν, προκειμένου να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά για την εργασία τους και να αποδίδουν ακόμα καλύτερα.
ΕΛ. ΚΟΛΥΒΑ: Πώς θα διαμορφωθούν οι άδειες ειδικού σκοπού, αν οι μαθητές πηγαίνουν εκ περιτροπής στο σχολείο. Και επίσης θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες για τα διαλείμματα, καθώς οι μαθητές μικρότερης ηλικίας είναι δύσκολο να ελεγχθούν και να ακολουθήσουν τους περιορισμούς;
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού, ήμουν σαφής από την αρχική μου τοποθέτηση. Την επαναλαμβάνω, προκειμένου να διευκρινιστεί πλήρως. Πρώτα απ’ όλα, δεν χρειάζεται να νομοθετήσουμε, ούτε να στείλουμε εγκύκλιο γύρω από αυτό το θέμα, γιατί, από την αρχική ρύθμιση που έχουμε κάνει, δώσαμε το δικαίωμα στους δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν διακεκομμένη χρήση του δικαιώματος αυτού της άδειας ειδικού σκοπού. Επομένως, τα πάντα έχουν προβλεφθεί από την πρώτη ημέρα των ρυθμίσεων που κάναμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι μπορούν και τώρα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την άδεια ειδικού σκοπού μόνο, προφανώς, για τις ημέρες που τα παιδιά τους είναι υποχρεωμένα να μη βρίσκονται στο σχολείο. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ένα παιδί να βρίσκεται στο σχολείο και να χρειάζεται άδεια ειδικού σκοπού ο γονέας. Όταν βρίσκεται στο σπίτι το παιδί, τότε χρειάζεται την άδεια την άδεια ειδικού σκοπού ο γονέας. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα, νομίζω ότι έχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, τη δυνατότητα να συνεχίζουν να κάνουν χρήση αυτής της άδειας, μέχρι να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά στις 26 Ιουνίου για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων. Στη δεύτερη ερώτηση, νομίζω Νίκη ότι έχουμε απαντήσει κατ’ επανάληψη γύρω από τα μέτρα προστασίας των παιδιών και τον βαθμό πειθαρχίας τους. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και σε όλο το προσωπικό που εργάζεται και στους παιδικούς σταθμούς, σε ό,τι αφορά το σκέλος των βρεφικών και παιδικών σταθμών, και φυσικά στην εκπαίδευση κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και θα φροντίσουν όπως και όσο πρέπει γι’ αυτό τον σκοπό.
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Πράγματι, έχουν προβλεφθεί διαφορετικά διαλείμματα και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για όλες τις δομές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου ακριβώς να μειωθεί ο συγχρωτισμός των μαθητών. Και σε αυτό οι οδηγίες του ΕΟΔΥ θα είναι πολύ αναλυτικές και θα απευθύνονται ακριβώς στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Τι θα κάνετε σε περίπτωση που ένας μεγάλος αριθμός μαθητών δημοτικού δεν έρθει στο σχολείο; Τα ποσοστά παρακολούθησης των μαθημάτων της Δευτεροβάθμιας, μετά το άνοιγμα των λυκείων και των γυμνασίων είναι χαμηλά. Χαμηλή αναμένεται να είναι και η συμμετοχή των μαθητών της Πρωτοβάθμιας, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι ήδη οι γονείς δηλώνουν πως δεν βρίσκουν λόγο να στείλουν τα παιδιά για λίγες μόνο ημέρες στο σχολείο. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να ανοίξουν τα σχολεία για τους μικρούς μαθητές στην εκπνοή, ουσιαστικά, του τρέχοντος σχολικού έτους.
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Νομίζω για τους λόγους αναφέρθηκα εκτενώς, για τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε ακριβώς η επαναλειτουργία και το πόσο κρίσιμο θεωρούμε τα παιδιά να επανέλθουν στον φυσικό τους χώρο στο σχολείο. Δεν υπάρχει επαναφορά στην κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία. Τα ποσοστά παρακολούθησης στο γυμνάσιο και στις τάξεις του λυκείου, πλην Γ΄ λυκείου που είναι ένα ιδιαίτερο καθεστώς- κυμαίνονται περίπου μεταξύ 60 και 70%, κατά προσέγγιση. Αναφορικά με το καθεστώς αδειών των παιδιών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, και εκεί θα είναι πολύ συγκεκριμένες οι οδηγίες για το καθεστώς ακριβώς των αδειών και την πρόβλεψη αυτή στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των δομών αυτών.
Α. ΚΑΤΖΟΥ-ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Θεωρείτε ότι η ρύθμιση για τα τραπεζοκαθίσματα είναι αρκετή για τις επιχειρήσεις της εστίασης; Είστε βέβαιοι ότι οι Δήμοι θα εφαρμόσουν τα νέα μέτρα και πως θα προστατευθεί και ο δημόσιος χώρος; Κύριε Υπουργέ, αρχικά τι εικόνα έχετε από τις πρώτες ώρες επαναλειτουργίας της εστίασης; Ειδικά για το πλάνο των πεζοδρομήσεων, ποιος και πότε αποφασίζει; Και επιπλέον, για τους ελέγχους επιστρατεύεται η Δημοτική Αστυνομία;
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ευχαριστώ τις συναδέλφους σας για την ερώτηση, γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να επανέλθω σ’ ένα θέμα, που ασφαλώς αφορά και ενδιαφέρει εκατομμύρια ανθρώπους, υπό οιανδήποτε ιδιότητα έχουν. Επαναλαμβάνω, ότι ο βασικός μας στόχος είναι η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων. Το να μπορέσουν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να εργάζονται και να μπορέσουν τα καταστήματα της εστίασης να λειτουργήσουν. Γι’ αυτό το σκοπό νομοθετήσαμε σχετικά, φροντίζοντας να δώσουμε μια λύση, η οποία είναι απολύτως ισορροπημένη και κοινωνικά υπεύθυνη. Δίνουμε τη δυνατότητα, όπου υπάρχει δημόσιος κοινόχρηστος χώρος να διπλασιαστούν οι χώροι τους οποίους καταλαμβάνουν τα καταστήματα εστίασης, προβλέποντας όμως -με πολύ αυστηρό τρόπο- ότι θα μένει κενό τουλάχιστον 1,5 μέτρο διάδρομος για τους πεζούς. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε να κλείνουν οι διαβάσεις για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ούτε οι οδεύσεις για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν σημαντικά προβλήματα όρασης, είναι τυφλοί. Είναι απολύτως απαραίτητο τα μέτρα αυτά να υλοποιηθούν και η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή σε περίπτωση που παραβιαστούν από τους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης. Καθώς, όμως, βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση, καθώς όλα αυτά νομοθετήθηκαν μόλις πριν από ελάχιστες ημέρες, ζήτησα από την Αυτοδιοίκηση να δράσει πολύ γρήγορα. Η εικόνα που έχω είναι, ότι σε άλλους Δήμους έχει ήδη λυθεί το θέμα με έκτακτες και ταχύτατες διαδικασίες, σε άλλες υπάρχουν καθυστερήσεις. Γι’ αυτό το σκοπό επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ τον κ. Παπαστεργίου και ζήτησα την επιτάχυνση όλων αυτών των μέτρων, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και με τον τρόπο που προβλέπει ο νομοθέτης και με τον τρόπο που ζητά και η ίδια η κοινωνία, γιατί νομίζω ότι είναι υπόθεση όλων μας να κρατηθούν, όπως είπα πριν, οι θέσεις εργασίας και να λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα της εστίασης.
Τώρα σε ό, τι αφορά τη δυνατότητα και πεζοδρομήσεων. Δίνει και αυτή τη δυνατότητα ο νόμος με απαραίτητη προϋπόθεση μια στοιχειώδη τεχνική μελέτη και τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με την οικεία Αστυνομική Διεύθυνση, προκειμένου είτε στο σύνολο της ημέρας, είτε σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες να πεζοδρομηθούν οδοί ή τμήματα αυτών, ώστε να διευκολυνθούν τα καταστήματα να λειτουργήσουν.
Πιστεύω ότι η κοινωνίας μας, τους 2-3 μήνες της πανδημίας και της καραντίνας και της μάχης που έδωσε με πολύ πετυχημένο τρόπο, χάρις, ιδίως στις έγκαιρες αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την ενωμένη και αλληλέγγυα δράση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, το ίδιο μπορεί να κάνει και τώρα στη δύσκολη φάση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι η Αυτοδιοίκηση θα δράσει θετικά και αποτελεσματικά και η κοινωνία θα λειτουργήσει με όρους ενότητας και αλληλεγγύης για να προχωρήσουμε μπροστά και σ’ αυτό τον τομέα.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Θεωρείτε ατυχή τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών ότι δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για λίγες δεκάδες μέτρα;
ΧΡ. ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ: Ποιος είναι ο λόγος και ποιο το περιεχόμενο του διαβήματος, που έκανε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στο τουρκικό ΥΠΕΞ;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις και από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Σάββατο και από αναλυτική συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών του κ. Δένδια, χθες, σε τηλεοπτικό σταθμό για όλο το ιστορικό της υπόθεσης αυτής. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες, είναι σαφές: Ο ποταμός Έβρος μπορεί να αλλάζει τη ροή του, τα σύνορα δεν αλλάζουν. Επομένως, εμείς κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φυλάττουμε τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παντού.
Δ. ΑΓΓΕΛΗ: Από το Βήμα της Βουλής διαμηνύατε προ ημερών «ούτε βήμα πίσω», αναφορικά με το ζήτημα της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων με ηλεκτρονικά μέσα. Αργότερα, χαρακτηρίζατε προαιρετικό το μέτρο. Τελικά, τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς, που αρνούνται να εφαρμόσουν την καταγραφή και ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, δεδομένου ότι η πλειονότητα του εκπαιδευτικού κόσμου είναι αντίθετη;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Νομίζω ότι ήμουν σαφής και προηγουμένως. Δεν κάναμε ούτε βήμα πίσω. Προχωρήσαμε, όπως ακριβώς είχαμε εξαγγείλει. Φέραμε την υπουργική απόφαση. Φέραμε αμέσως την εγκύκλιο. Και από εκεί και πέρα, όπως είπα και προηγουμένως, καθένας τίθεται προ των ευθυνών του. Οι εκπαιδευτικοί, όπως ακριβώς καθ΄ όλο αυτό το διάστημα αναστολής λειτουργίας, εφάρμοζαν με εξαιρετικό τρόπο -και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια- την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έτσι και τώρα καλούνται να δώσουν με τη σειρά τους τη δυνατότητα στα παιδιά που μένουν σπίτι και μένουν σπίτι για να προστατεύσουν την ατομική υγεία, αλλά και τη δημόσια υγεία, έτσι λοιπόν καλούνται τώρα με τη σειρά τους να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά που μένουν σπίτι να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Θα έρθουν σε επαφή τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Τουρκίας για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η ουσία του ζητήματος είναι ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή του φράχτη και στο νότιο τμήμα. Επομένως, τέτοιο ζήτημα, -να ρωτήσουμε τον οποιονδήποτε για το κυριαρχικό μας δικαίωμα- δεν τίθεται. Για άλλα θέματα, που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης και την οριοθέτηση του 1926 στον Έβρο, όποτε χρειάζεται ελληνικά κλιμάκια να συζητήσουν, μπορούν να συζητούν, όπως γίνονταν δεκαετίες. Ο φράχτης, όμως, δεν είναι ένα από αυτά.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από την έκταση που έλαβε η υπόθεση στον Έβρο και τις κινήσεις των αρμοδίων;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι θέμα έκτασης. Είναι θέμα αποφασιστικότητας. Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε τα πάντα που χρειάζονται, προκειμένου να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό κάναμε τον Μάρτη, αυτό κάνουμε τώρα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Η μείωση του Φ.Π.Α. που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, φαίνεται ότι θα απορροφηθεί, όπως λένε, και οι επαγγελματίες από τις επιχειρήσεις και οι μειώσεις δεν θα φτάσουν στους καταναλωτές. Απασχολεί αυτό το ενδεχόμενο την Κυβέρνηση; Σκέφτεται να πάρει μέτρα και να φτάσουν οι διευκολύνσεις στους καταναλωτές;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία που δεν έχει προηγούμενο. Επομένως, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βάλουμε όλοι πλάτη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, Κράτος, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι. Ο Φ.Π.Α. έχει να κάνει με την τιμή των προϊόντων, με τον τζίρο των επιχειρήσεων, με την απασχόληση. Έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος, ενός τουριστικού προϊόντος, που έχει ανταγωνισμό από χώρες με χαμηλότερα επίπεδα Φ.Π.Α., τόσο στο κατάλυμα, όσο και στην εστίαση. Με το πλαίσιο μέτρων που έχουμε αναγγείλει, για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, δίνουμε την απαραίτητη ορατότητα στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο και στον κόσμο της απασχόλησης, προκειμένου να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, σε μια τουριστική σεζόν που πριν από δύο μήνες φαινόταν χαμένη. Και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα.
ΑΝ. ΤΣΙΒΓΟΥΛΗ: Ένα μεγάλο πρόβλημα που φαίνεται πως προκύπτει, είναι με την καθαριότητα. Έχουν απορροφηθεί οι καθαρίστριες σε Λύκεια και Γυμνάσια; Πώς θα καλυφθεί αυτή η ανάγκη και στα Δημοτικά;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Νομίζω, όμως, ότι έχει απαντηθεί η ερώτηση. Πράγματι, μέχρι τώρα γινόταν χρήση προσωπικού καθαριότητας από δομές της Πρωτοβάθμιας για να καλυφθούν οι ανάγκες της Δευτεροβάθμιας. Πλέον, όμως, το προσωπικό καθαριότητας της κάθε δομής, θα απασχολείται αποκλειστικά σε αυτή τη δομή και θα γίνει τροποποίηση των συμβάσεων, προκειμένου ακριβώς να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε όλες αυτές τις δομές, πάντοτε στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών και με τους Δήμους, τους οποίους και τους δύο ευχαριστούμε θερμά.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Με τα Πανεπιστήμια και την Εξεταστική, τι θα γίνει; Ανοίγουν τα Δημοτικά και όχι τα Α.Ε.Ι.;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Με τα Πανεπιστήμια, η Επιτροπή έχει δώσει μια ξεκάθαρη εισήγηση. Από σήμερα, όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προηγουμένως, ξεκινούν τα κλινικά και τα εργαστηριακά μαθήματα, τα οποία είχαν μια ιδιαίτερη δυσκολία να γίνουν εξ αποστάσεως. Συνεχίζεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία για τα μαθήματα. Έχουν ήδη εκδοθεί αναλυτικές οδηγίες για τη διενέργεια των εξετάσεων στο τέλος του εξαμήνου. Να σημειώσω εδώ ότι πραγματικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία έχει πάει εξαιρετικά στα Πανεπιστήμια. Ένα περίπου 96% των προπτυχιακών μαθημάτων, έχει καλυφθεί μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Και οφείλουμε εδώ να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, στο πλαίσιο ακριβώς της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διανύει η χώρα μας.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Υπουργέ. Ευχαριστώ και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο για τις αναλυτικές απαντήσεις τους.
Σας ευχαριστώ πολύ.



Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here