Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

0
230


Καλό μεσημέρι.

Για την σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

Η χώρα μας συνεχίζει με σταδιακά και προσεκτικά βήματα την πορεία επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αύριο Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους.

Κύριο οικονομικό μέλημα της Κυβέρνησης στη φάση αυτή είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Έχουν, ήδη, ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να λειτουργεί ως ασφαλής τουριστικός προορισμός και αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προσέλκυση επισκεπτών.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση -διαψεύδοντας τις ντόπιες Κασσάνδρες- υιοθέτησε την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά στην εφαρμογή ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid,  που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις Ευρωπαίων πολιτών.

Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν  και πότε ο κάτοχός του  έχει εμβολιαστεί, αν και πότε  έχει ασθενήσει ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου. Είναι μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας από την οποία θα ωφεληθούν, όχι μόνο ο κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η οικονομία και η κοινωνία στο σύνολό της.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, μπαίνει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ που  καλύπτει 300.000 επιταγές. Επιπλέον, όμως,  μέχρι τις 31 Ιουλίου μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους και οι περίπου 300.000 δικαιούχοι του περσινού προγράμματος, που δεν το έπραξαν νωρίτερα λόγω περιοριστικών μέτρων και lockdown. Παράλληλα, εφαρμόζεται και το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ που αφορά 50.000 δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις στους δικαιούχους και μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης, ενώ επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Για τους εμβολιασμούς

Σημαντικό όπλο στην πορεία επανεκκίνησης των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που ανέστειλε  η πανδημία, είναι η αξιοποίηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, που ήδη διανέμονται δωρεάν -ένα για κάθε εβδομάδα- στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Είναι ένα εργαλείο προστασίας και επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, καιροφυλακτεί και επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση.

Σύμμαχός μας στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και -κυρίως-ασπίδα προστασίας για τον καθένα χωριστά είναι ο εμβολιασμός. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η επιχείρηση «Ελευθερία»  συνεχίζεται  σε ολόκληρη τη χώρα με εντατικούς ρυθμούς. Έγιναν ήδη πάνω από   5.206.000 εμβολιασμοί και συνεχίζουμε. Περισσότεροι από 3.416.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 1.880.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Από χθες Τετάρτη άνοιξε  και η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 35-39 ετών για εμβολιασμό με τα 4 διαθέσιμα εμβόλια. Από το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κλείνουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-34.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων, των διαμενόντων και των εργαζομένων ηλικίας 18 ετών και άνω σε 19 νησιά, έτσι ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό πλήρης εμβολιαστική κάλυψη σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα.

Χτίζουμε ήδη -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ένα τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Είναι ωστόσο ανάγκη, όσοι έχουμε εμβολιαστεί να μιλήσουμε για την εμπειρία μας σε όσους παραμένουν επιφυλακτικοί και ιδίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Για το νομοθετικό έργο

Όπως έχει ήδη δηλώσει ο Πρωθυπουργός η  χώρα έχασε χθες την ευκαιρία να αποδώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό το δικαίωμα να ψηφίζουν ανεμπόδιστα στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Αθετώντας όσα έλεγε για την άρση των περιορισμών -που είχαν τεθεί με δική του αξίωση- σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των εκτός συνόρων εκλογέων να  εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ  καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο.

Για άλλη μια φορά αποτέλεσε θλιβερή εξαίρεση στην εθνική συστράτευση την οποία εισηγήθηκε η Κυβέρνηση. Απέδειξε ότι αδυνατεί να υπερβεί τους μίζερους μικροϋπολογισμούς του. Ότι δεν αντέχει τις συναινέσεις και τις ενωτικές συμφωνίες. Και ότι είναι μία δύναμη  που μετατρέπει σε χαμένες ευκαιρίες τις ιδανικές συγκυρίες.

Με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, η τεράστια συμβολή της παγκόσμιας ελληνικής ομογένειας θυσιάζεται στο όνομα της εσωτερικής μικροκομματικής παθογένειας. Και μάλιστα σε μία συγκυρία κρίσιμη για τα εθνικά θέματα, αλλά και για την συνολική ανάταξη της Πατρίδας μας.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Σήμερα στις 7  το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και την επίσημη έναρξη του δημόσιου διαλόγου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με  την παρουσία τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli.

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli.

Αύριο το πρωί θα παραστεί στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Στην παρουσίαση θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ακολούθως στις 11 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Το Σάββατο θα μεταβεί στα Χανιά και θα προβεί σε ανακοινώσεις για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Καλό μεσημέρι, κυρία Εκπρόσωπε. Δύο ερωτήσεις. Η πρώτη: Πότε θα είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά για το πιστοποιητικό Covid; Και δεύτερον, εάν σκέφτεται η ελληνική πλευρά μια πιλοτική έναρξη της εφαρμογής με άλλες χώρες, που θα είναι έτοιμες πριν από την πανευρωπαϊκή εφαρμογή του, την 1η Ιουλίου;

ΑΡ.ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Ευγενίδη, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πιστοποιητικό. Έχει συμμετάσχει και στα σχετικά τεστ προσομοίωσης, που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σκοπεύει να το εφαρμόσει νωρίτερα με τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι ήδη έτοιμες.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Λίγες ώρες πριν έρθει ο κ. Çavuşoğlu στη χώρα μας, είχαμε τον κ. Celik, χθες -είναι συνέταιρος στην Κυβέρνηση του κ. Erdoğan- να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι στη βιντεοκλήση, που έκανε με το νηπιαγωγείο στη Θράκη, χρησιμοποίησε τον όρο Πομακοχώρι αντί για «τουρκικό» χωριό Πάχνης, όπως είπε και αποκάλεσε τα «Τουρκόπουλα», Ελληνόπουλα. Όλο αυτό το κλίμα και σε συνδυασμό με την ιδιωτική επίσκεψη -όπως χαρακτηρίζεται– του κ. Çavuşoğlu στην Θράκη, έρχονται λίγο αντιφατικά μηνύματα από την πλευρά της Άγκυρας ή και αρνητικά μηνύματα λίγο πριν συναντηθεί μαζί του ο κ. Μητσοτάκης;

 

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Καντέλη, η επίσκεψη του κ. Çavuşoğlu στη Θράκη είναι μια ιδιωτική επίσκεψη. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα. Δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις. Επισκέψεις μπορεί να κάνει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στη Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη κλπ. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν έχουμε τίποτα  να κρύψουμε, ούτε τίποτα να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, που θυμίζω ότι είναι και ευρωπαίοι πολίτες.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Σε ό, τι αφορά τα της πανδημίας, θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχετε παρουσιάσει, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν εκκρεμότητες σε ό, τι αφορά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και για την επαναφορά της μουσικής στα καταστήματα της εστίασης. Εάν αυτά τα δύο θέματα απασχολούν αυτή την εβδομάδα τους λοιμωξιολόγους ή πάνε για την επόμενη;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτό που αναμένουμε κ. Μουρελάτο, με βάση και την πτωτική πορεία που καταγράφεται στα κρούσματα και στους σχετικούς δείκτες, είναι μια επαναβεβαίωση του οδικού χάρτη, που έχει ήδη ανακοινωθεί. Όχι κάτι περισσότερο. Τα του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεν είναι της παρούσης.

 Β. ΣΑΜΑΡΑ: Η Κυβέρνηση τι λέει στις γυναίκες που έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca, στις γυναίκες, ας πούμε, 40 ετών, που έχουν κάνει πρώτη δόση AstraZeneca, εκκρεμεί η δεύτερη και ανησυχούν μετά τα τελευταία γεγονότα και τις χθεσινές ανακοινώσεις;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, δεν αποφασίζει η Κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, για τις δόσεις των εμβολίων και πώς αυτές διατίθενται. Υπάρχει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Υπήρξε μια συνεδρίαση χθες. Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών από την κυρία Θεοδωρίδου. Το εμβόλιο είναι ασφαλές, τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Συστήνεται, λοιπόν, όπως είπε και η κυρία Θεοδωρίδου, συνέχιση με τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, εκτός αν μετά την πρώτη δόση έχει υπάρξει κάποιο σχετικό επεισόδιο.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Καλό μεσημέρι, κυρία Εκπρόσωπε. Χθες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε ότι χαρίζετε τις κατοικίες των Ελλήνων στα funds, ενόψει και της άρσης των πλειστηριασμών την 1η Ιουνίου. Τι απαντάτε;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ:  Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να είναι πιο προσεκτικός. Επί των ημερών του άρχισαν οι πλειστηριασμοί και υπάρχουν και αντίστοιχα στοιχεία. Σε ό,τι αφορά τη συνολική τοποθέτηση που έκανε χθες στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα μίλησε για σύγκρουση δύο κόσμων, μίλησε για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα την ώρα που ο ίδιος ζητούσε από την Κυβέρνηση να σταματήσει να νομοθετεί απειλώντας ότι θα κατεβάζει κόσμο σε πορείες. Θεωρώ ότι η χθεσινή τοποθέτησή του έδειξε το στρατηγικό του αδιέξοδο. Ο μόνος λόγος για τον οποίο έγινε αυτή η ομιλία ήταν για να καλύψει τον κ. Παππά.

  1. MELNIK:  Όσον αφορά το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair. Οι Αρχές της Λευκορωσίας προσκάλεσαν όλες τις χώρες, να πάρουν μέρος στην έρευνα σχετικά με το συμβάν. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας; Θα πάρει μέρος σε αυτή την έρευνα; Μήπως έχετε τα καινούρια δεδομένα για την άφιξη των τουριστών στην Ελλάδα; Πως βλέπετε τα πράγματα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Για το δεύτερο δεν έχω αριθμητικά στοιχεία να σας πω. Θετική είναι η εικόνα που καταγράφεται. Ως προς το πρώτο, έχει τοποθετηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση και διά του Πρωθυπουργού. Η έρευνα συνεχίζεται. Η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές Αρχές. Θα επαναλάβω ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σενάρια φαντασίας, που έχουν κυκλοφορήσει και είναι πολύ δημοφιλή στον Τύπο τις τελευταίες μέρες και αφορούν το τι διημείφθη μέσα στο αεροσκάφος. Σας παραπέμπω στη χθεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που αφορά ανυπόστατες φήμες που κυκλοφόρησαν για την υποτιθέμενη απειλή στο αεροδρόμιο της Αθήνας για βόμβα στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, οι οποίες είναι παντελώς ανακριβείς και ανυπόστατες. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Ένα ερώτημα θέλω να κάνω για τη συνάντηση του Σαββάτου μεταξύ Φραγκογιάννη και Önal, δύο Υφυπουργοί Εξωτερικών. Έχετε πει ότι έχετε προτείνει μια θετική ατζέντα προς την τουρκική πλευρά. Αν μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένη, τι τομείς αφορά; Για παράδειγμα αν η επιλογή της Καβάλας ως σημείο συνάντησης αφορά ενεργειακά σχέδια που τρέχουν στην περιοχή ή ιδιωτικοποίηση λιμένων της περιοχής;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δε μπορώ να προκαταλάβω τη συνάντηση, όπως αντιλαμβάνεστε. Θα γίνει αυτή η συνάντηση. Είχαν συμφωνηθεί τα σημεία της θετικής ατζέντας κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα. Ο κ. Φραγκογιάννης συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία. Δεκαπέντε σημεία που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά αφορούν τον οικονομικό και εμπορικό τομέα και σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και οκτώ ακόμα σημεία που έχουν προταθεί από την τουρκική πλευρά. Και πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια σε ζητήματα πιο χαμηλής πολιτικής μπορεί να βοηθήσει να εμπεδωθεί θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε σε σχέση με το πιστοποιητικό Covid το εξής: Αν ήδη έχετε χαράξει στρατηγική, με ποιες χώρες θα έχουμε διμερή σχέση εκτός Ευρώπης για το θέμα του πιστοποιητικού Covid;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το πιστοποιητικό θα εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως γνωρίζετε. Ήδη, συζητάμε διμερώς. Εμείς εφαρμόζουμε πιλοτικά το λεγόμενο «green pass» που αφορά σε είσοδο στη χώρα, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με τεστ, είτε με πιστοποιητικό  νόσησης. Στην πορεία θα δούμε και σε ποιες άλλες διμερείς συμφωνίες και με ποιες χώρες μπορούμε να συμφωνήσουμε, πάντα τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα με πρώτο γνώμονα την ασφάλεια.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποιο dead line μέσα στο οποίο θα πρέπει να έρθουν προς κύρωση στη Βουλή οι τρεις Συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία; Και όταν έρθουν στη Βουλή, θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ή θα αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα, κατά συνείδηση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχω ξαναπεί ότι η Κυβέρνηση έχει μπροστά της πυκνό νομοθετικό έργο και ότι οι κυρώσεις θα προσαρμοστούν στο νομοθετικό έργο και όχι αντίστροφα. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Μία διευκρινιστική ερώτηση για το πιστοποιητικό Covid. Από πότε εντός του Ιουνίου θα το εφαρμόσουμε με χώρες οι οποίες θα είναι ήδη έτοιμες;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Άμεσα.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Πριν από λίγο ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Εξωτερικών για την αποχώρηση της Σλοβακίας από μία κοινή άσκηση με την Τουρκία, επειδή περιελάμβανε τα Κατεχόμενα. Το ίδιο έκανε και η Αμερική από αυτή την άσκηση. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω ενημερωθεί.

Ευχαριστώ.Ελληνική Δημοκρατία