Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

0
141


Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Για τον κορονοϊό

Όπως γνωρίζετε αυξήθηκαν -όπως αναμενόταν- τα κρούσματα του κορονοϊού και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Όπως, κατ’ επανάληψη, έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος. Αυτό που προέχει είναι να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα Υγείας να ανταπεξέλθει, ώστε οι ευπαθείς ομάδες και όσοι χρειαστούν νοσηλεία, να λάβουν της απαιτούμενης φροντίδας.

Πρωτίστως, όμως, απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση απ΄ όλους, τόσο από τους πολίτες, όσο και απ’ όσους έχουν την ευθύνη της ενημέρωσής τους. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ενημερώνει με ευθύτητα και ειλικρίνεια για όλα τα μέτρα που λαμβάνει. Οι φήμες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιτείνουν τη σύγχυση και συνιστούν παραπληροφόρηση. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτές τις ώρες ας επικρατήσει ψυχραιμία. Οποιαδήποτε αυστηροποίηση των μέτρων κι αν αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία δεν θα κλείσουν. Δεν κλείνουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ούτε πρατήρια καυσίμων.

Είναι προφανές ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το ζήτημα αυτό σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που μπορεί να κάνει -και το κάνουμε- είναι να παίρνει σταδιακά όλο και περισσότερα μέτρα. Η Κυβέρνηση, έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, λαμβάνει πρωτοφανή μέτρα και απευθύνει έκκληση σε όλους να μείνουν σπίτι, για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Είναι μια άσκηση ατομικής ευθύνης, αλλά και κοινωνικής υπευθυνότητας.

Για τον καλύτερο συντονισμό των αναγκαίων δράσεων, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ανατίθενται οι αρμοδιότητες του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό -και ήδη ορκίστηκε- Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες. Ο κ. Χαρδαλιάς θα αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Παπαγεωργίου.

Στο μεταξύ, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κάθε πρωί τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, τον καθηγητή λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και κατά περίπτωση άλλους αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα της εξέλιξης της κατάστασης και να λαμβάνονται τα εκάστοτε κατάλληλα μέτρα. Κάθε μέρα θα αξιολογούνται όλες οι εξελίξεις και θα λαμβάνονται όποιες αποφάσεις χρειαστεί. Θυμίζω ότι στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκαν:

– Η διακοπή των οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο στη χώρα όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
– Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες, ενώ συνεχίζεται κανονικά η μεταφορά εμπορευμάτων.
– Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
– Η διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με την Ισπανία.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε, επιπλέον, ότι όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, τίθενται σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Προβλέπεται, μάλιστα, διοικητικό πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή.

Ακόμη, από αύριο το πρωί αναστέλλεται η εφαρμογή του δακτυλίου μέχρι το τέλος Απριλίου 2020. Επιπλέον, αναστέλλεται για δύο εβδομάδες, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ. Θα εκδοθεί αργότερα σχετική απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται:

-Η εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων, όπως η αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση, μέτρα αυτοπροστασίας των εργαζομένων, η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των πελατών και η αποφυγή χρήσης μετρητών.
-Η εφαρμογή επιπλέον νομικών συνεπειών, για τους παραβάτες της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού. Θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 ευρώ σε όσους, δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα.

Ακόμη, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει:

-Την καταγραφή αποθεμάτων για την επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό υποχρεούνται να υποβάλουν στην αρμόδια Αρχή, εντός δύο ημερών, στοιχεία αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης θα επιφέρει κατασχέσεις και διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
-Δίνεται, ακόμη, η δυνατότητα να διενεργούνται προμήθειες με απευθείας ανάθεση σχετικά με την υποστήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα, έκτακτο προσωπικό και υπηρεσίες υποστήριξης του τηλεφωνικού κέντρου της γραμμής 1520 (Γραμμή Καταναλωτή), καθώς και των υπηρεσιών με αρμοδιότητες που υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επιπλέον οποιαδήποτε αναθέτουσα Αρχή δύναται να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.
-Δίνεται, ακόμη, η δυνατότητα επίταξης, για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων.
-Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύναται να συνάπτει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση υπηρεσιών, για την εξέταση δειγμάτων με ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας.
-Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας, υποχρεούνται να μεταδίδουν ενημερωτικά μηνύματα διάρκειας έως ενός λεπτού για την προστασία της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Η συγκεκριμένη μετάδοση διενεργείται δωρεάν και απαλλάσσεται από κάθε τέλος.

Όπως, ήδη, γίνεται αντιληπτό σε όλους, η Κυβέρνηση κλιμακώνει διαρκώς, ανάλογα με την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις εισηγήσεις των ειδικών και των επιστημόνων, την εφαρμογή του σχεδίου, που από την πρώτη στιγμή είχε καταρτίσει και δρομολογήσει με την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε, την Παρασκευή, την επέκταση των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία για δύο λόγους: Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν νέα κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Και δεύτερον, διότι διαπιστώθηκε πως τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού δεν τηρούνται από όλους. Δυστυχώς, όπως παρατηρήθηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ακόμη και μετά την απόφαση αυτή, παρατηρήθηκαν επικίνδυνες μαζικές συναθροίσεις, γεγονός που οδήγησε τον Πρωθυπουργό στην απόφαση να κλείσουν οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Στο πλαίσιο λήψης νέων μέτρων, η Κυβέρνηση επεκτείνει, από την Τετάρτη, το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα, στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Επαναλαμβάνω ότι εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λοιπές υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Digital Solidarity συμφωνήθηκε, σε σημερινή τηλεδιάσκεψη της Κυβέρνησης με συγκεκριμένους παρόχους, η παροχή δωρεάν ειδικού συνδρομητικού περιεχόμενου. Είναι πρωτοβουλία, στην οποία περιμένουμε και ελπίζουμε να ανταποκριθεί ολόκληρη η τεχνολογική κοινότητα της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Το θέμα -όπως γνωρίζετε- εξετάζεται στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Καλούμε και τους επικεφαλής των άλλων δογμάτων να ακολουθήσουν την ίδια σύσταση για όλους τους χώρους λατρείας και να λάβουν ανάλογα μέτρα.

Όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το αποτέλεσμα της μάχης που δίνουμε θα κριθεί και από τον βαθμό της ατομικής ευθύνης και της συλλογικής συνείδησης που θα δείξουμε ο καθένας χωριστά. Οφείλουμε όλοι να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών, να παίρνουμε μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και να μένουμε σπίτι.

Όπως διαβεβαιώνουν οι ειδήμονες, οι περισσότεροι από εμάς -η συντριπτική πλειονότητα- ακόμη κι αν κολλήσει τον ιό, δεν θα έχει σοβαρές επιπλοκές. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι δίπλα μας, ηλικιωμένοι, άνθρωποι σε ευπαθείς ομάδες, που αν νοσήσουν μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να μην επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας, ώστε οι άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη, όταν την χρειαστούν, να τη βρουν.Επαναλαμβάνω ότι πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Για όλα αυτά, αρχίζει σήμερα και θα συνεχιστεί σε καθημερινή βάση -κάθε απόγευμα στις 18:00- τακτική ενημέρωση των πολιτών από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Κατόπιν οδηγιών του Πρωθυπουργού, τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και επεξεργάζονται σχέδια προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τον χώρο της εργασίας.

Ξεκινήσαμε από την ενίσχυση του συστήματος Δημόσιας Υγείας, με πρόσθετα κονδύλια, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη το Υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και θα ενισχυθεί με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ, για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Οι προσλήψεις έχουν ήδη αρχίσει -έχουν ήδη γίνει 950 προσλήψεις- και εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ύστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό, ενώ και ιδιώτες θέτουν τις δυνατότητές τους στην υπηρεσία του Δημοσίου. Σήμερα αποφασίστηκε ότι ολόκληρο το νοσοκομείο Νίμιτς διατίθεται επιχειρησιακά στο ΕΣΥ για νοσοκομειακή κάλυψη περιπτώσεων της νόσου του κορονοϊού. Ακόμη, εκμισθώνεται σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ το ιδιωτικό κέντρα ΑΤΤΙCΑ στην Ελευσίνα για τις έκτακτες ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Για τις επιπτώσεις στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις, κυρίως για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της κατάστασης, έχει ήδη δοθεί η δυνατότητα αναστολής πληρωμών των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους. Δόθηκε, επίσης, η δυνατότητα αναστολής των πληρωμών δόσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για ρυθμίσεις που έχουν κάνει. Επιπλέον, προχωρούμε άμεσα, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.

Μετά την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών θεσπίστηκε δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού, για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών το κόστος της οποίας επιμερίζεται στο Κράτος, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Παρέχεται, παράλληλα ευελιξία ως προς τα ωράρια εργασίας και διευκολύνεται η εξ αποστάσεως εργασία.

Νέες αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται σήμερα οι σχετικές αποφάσεις του Eurogroup. Η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση αυτή με δυο αιτήματα: Πρώτον να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό να υπάρξει ανάλογη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο είναι δεσμευμένη η χώρα μας. Και δεύτερον οι δαπάνες για την στήριξη του συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων, και των εργαζόμενων, που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Θυμίζω ότι χθες υπήρξε νέα ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργών. Σε αυτήν επικαιροποιήθηκαν τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους τομείς της Υγείας, της απασχόλησης, και της στήριξης των επιχειρήσεων. Αναμένουμε τo Eurogroup να επικυρώσει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία των κρατών-μελών για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία και τη στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων απασχόλησης. Μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού βεβαίως -όπως προανέφερα ολοκληρωθεί το Eurogroup- αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις για πλέγμα μέτρων από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σχετικά με την κατάσταση στον Έβρο

Όπως γνωρίζετε, τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μία ανάπαυλα- αποκλιμάκωση στην, οργανωμένη από τις τουρκικές Αρχές, απόπειρα παραβίασης μέσω μαζικού κύματος μεταναστών, των ελληνικών συνόρων. Είναι σαφές ότι η αποφασιστικότητα που επέδειξε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση και η συντονισμένη αντίδραση των ελληνικών Αρχών απέτρεψαν τα σχέδια του κ. Ερντογάν και τον οδήγησαν σε απομόνωση. Η αποτυχία, ωστόσο, αυτή του Τούρκου Προέδρου, όχι μόνο δεν τον συγκράτησε, αλλά τον έχει ωθήσει σε ακραίες φραστικές επιθέσεις και ανυπόστατους ισχυρισμούς εναντίον της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαψεύσαμε από την πρώτη στιγμή τα fake news και καταστήσαμε σαφές ότι μαθήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών αξιών, η Ελλάδα δεν δέχεται από την Τουρκία. Ταυτόχρονα, οι διπλωματικές Αρχές της χώρας έχουν λάβει οδηγίες για την απόκρουση της διασποράς από την Τουρκία ψευδών ειδήσεων και της διακίνησής τους σε Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού. Όπως γνωρίζετε, ήδη ένας από τους δημοσιογράφους που υπέγραφαν το γνωστό δημοσίευμα των New York Times, περί μυστικού κέντρου κράτησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχει παραδεχτεί με ανάρτησή του στο Twitter ότι το ρεπορτάζ του στηρίχθηκε στη μαρτυρία πολίτη, που έχει τουρκικό διαβατήριο, ο οποίος ωστόσο στο δημοσίευμα φερόταν ως πρόσφυγας συρο-κουρδικής καταγωγής.

Σημειώνω εδώ ότι με ευθύνη των τουρκικών Αρχών, συντελείται στο αρχαίο -και σημαντικό- δάσος των Καστανιών, από την πλευρά της Τουρκίας, μια περιβαλλοντική καταστροφή αυτές τις ημέρες. Στην αρχή έκοβαν δέντρα για να τα χρησιμοποιήσουν σαν πολεμοφόδια, αργότερα για να ζεσταθούν και στη συνέχεια για να ανάψουν φωτιές. Προφανώς αυτό είναι απαράδεκτο και η τουρκική πλευρά οφείλει να σταματήσει αυτήν την πρακτική.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Όπως γνωρίζετε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τους Πολιτικούς Αρχηγούς ξεκινώντας από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να απευθύνουμε σε όλους και να ενισχύσουμε το μήνυμα «Μένουμε σπίτι». Στις 19:00 θα μιλήσει μέσω βιντεοκλήσης με την Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. κυρία Φώφη Γεννηματά. Τις επόμενες ημέρες προτίθεται να ενημερώσει και τους άλλους Πολιτικούς Αρχηγούς.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει αύριο στις 18:00 σε τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία συγκαλεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ με αντικείμενο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί.
Όπως γνωρίζετε, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι δυναμικό και θα ανακοινώνεται σε καθημερινή βάση.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική μου τοποθέτηση ζητώ την κατανόησή σας σε ό,τι αφορά την υποβολή των ερωτήσεων, καθώς είναι η πρώτη φορά που η ενημέρωσή σας γίνεται εξ αποστάσεως. Θα ξεκινήσουμε τώρα να δεχόμαστε ερωτήσεις από τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες, στην ηλεκτρονική ροή με τη σειρά που έρχονται. Τις έχει ο αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Ευθυμίου και θα μου τις μεταφέρει με τη σειρά που έρχονται.
Γ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Ποια ακριβώς είναι τα καταστήματα που δεν θα λειτουργούν από Τετάρτη; Για παράδειγμα, μίνι μάρκετ, περίπτερα, συνεργεία αυτοκινήτων, θα λειτουργούν;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα εξειδικευτούν τα μέτρα λίγο αργότερα. Κλείνουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με συναλλαγές με το κοινό. Τα συνεργεία αυτοκινήτων δεν κλείνουν. Ούτε τα πρατήρια καυσίμων, το είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση αυτό.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ποια μέτρα αναμένουμε τις επόμενες ημέρες από την Κυβέρνηση; Πώς θα αξιολογούνται και με ποιο τρόπο θα ανακοινώνονται; Πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως προανέφερα, ο Πρωθυπουργός ασχολείται καθημερινά, έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και της εξέλιξης. Τα μέτρα που ανακοινώνονται κάθε φορά, είναι ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώνει σε τακτική βάση και τον ελληνικό λαό, με όλα τα μέσα, όποτε και όπως το κρίνει απαραίτητο.
ΧΡΥΣ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Με ποιες άλλες χώρες κλείνουν τα σύνορα; Παραδείγματος χάριν, με την Τουρκία;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Μέτρα που αφορούν το κλείσιμο των συνόρων έχουν ήδη ανακοινωθεί. Όπως έχουμε πει, αυτή είναι μία δυναμική κατάσταση. Αξιολογείται. Θυμίζω ότι διακόπηκαν ήδη τα κρουαζιερόπλοια και τα ημερόπλοια. Αυτά αφορά όλα τα νησιά και βεβαίως τα Δωδεκάνησα. Ό,τι είναι να ανακοινωθεί, θα ανακοινωθεί στην ώρα του.
ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Σχετικά με την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά, τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση;
ΑΡ. ΠΑΛΩΝΗ: Κατ’ αρχάς δεν έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας στον τομέα των τροφίμων και των ειδών υγιεινής. Ωστόσο, ήδη βρίσκεται επί ποδός όλος ο εποπτικός μηχανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υπάρχουν σχετικές εγκύκλιοι για ελέγχους σε ολόκληρη την αγορά. Έχουν βγει τα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών στους δρόμους και ταυτόχρονα εξετάζονται μέτρα αποτρεπτικά για όσους επιτήδειους εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Η υποχρεωτική καραντίνα για όσους εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, για 14 ημέρες, αφορά πολίτες τρίτων χωρών ή και Έλληνες πολίτες; Επίσης, ισχύει από σήμερα ή αναδρομικά;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ο κατ’ οίκον περιορισμός αφορά όλους όσοι εισέρχονται πλέον στη ελληνική επικράτεια.
Τ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Θα επιβάλει η Κυβέρνηση να κλείσουν οι Εκκλησίες, αν δεν λάβει τέτοια απόφαση η Ιερά Σύνοδος;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα το επαναλάβω: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σε αυτή την επικοινωνία ζήτησε με απόλυτη σαφήνεια να ληφθούν μέτρα για την αναστολή των λειτουργιών στις εκκλησίες. Συνεδριάζει, σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και αναμένουμε τις αποφάσεις της. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί.
ΠΕΤΡ. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δυστυχώς, συνεχίζονται οι άσκοπες μετακινήσεις πολιτών και είναι αρκετοί που δεν τηρούν τον κανόνα «Μένουμε Σπίτι». Εξετάζεται ο περιορισμός των μετακινήσεων;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αντιμετωπίζουμε μια δυναμική κατάσταση. Και είπα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ότι οι φήμες περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας συνιστούν παραπληροφόρηση. Επαναλαμβάνω, ότι είναι στο μέτρο της ατομικής ευθύνης και της συλλογικής συνείδησης του καθενός να μείνει σπίτι και να μην θέτει σε κίνδυνο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που θα μπορούσε να είναι ακόμη ο παππούς του, ο γονιός του ή κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο. Συνειδητός αυτοπεριορισμός.
ΧΡ. ΚΟΡΑΗ – ΑΠ. ΜΑΓΓΙΡΙΑΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει υποβληθεί στο τεστ για κορονοϊό, δεδομένου ότι έχει προσβληθεί η σύζυγος του στενού του συνεργάτη και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα; Έχουν ελεγχθεί και τα στελέχη που εργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου για πιθανό κρούσμα;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ο Πρωθυπουργός, έχοντας έρθει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο, έχει κάνει το τεστ του κορονοϊού και είναι αρνητικός, είναι καλά στην υγεία του. Αρνητικά είναι και τα τεστ για την οικογένειά του. Έχουν εξεταστεί και άλλα στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου και επίσης είναι αρνητικά στον κορονοϊό.
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, στο θέμα του προσφυγικού γίνεται τηλεδιάσκεψη μεταξύ Ερντογάν, Μέρκελ και Μακρόν. Τι περιμένει η Αθήνα από αυτή τη συζήτηση; Και σε περίπτωση που δεν διαφαίνεται συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, ανησυχείτε για περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Καλωσορίζουμε την όποια συζήτηση για το μεταναστευτικό και τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Έχουμε πει ότι η Συμφωνία χρειάζεται αναθεώρηση. Είναι σαφές ότι δεν λειτουργεί και αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς να είναι η Τουρκία στο τραπέζι με κάποιον τρόπο. Ωστόσο, να επαναλάβω αυτό που έχει πει σε όλους τους τόνους ο Πρωθυπουργός: Ότι η συζήτηση υπό καθεστώς εκβιασμού στα σύνορα δεν μπορεί να γίνει.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Τι θα πει ο Πρωθυπουργός στους Πολιτικούς Αρχηγούς στις αποψινές βιντεοκλήσεις; Οι συζητήσεις αυτές έχουν αποκλειστικά και μόνο ατζέντα την αντιμετώπιση του κορονοϊού ή θα τεθούν επί τάπητος και τα ελληνοτουρκικά;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι σχετικές συζητήσεις και οι βιντεοκλήσεις για να σας ενημερώσουμε. Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, από την πλευρά του Πρωθυπουργού στόχος είναι η ενημέρωση για την κατάσταση και την εξέλιξη σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό.
Ευχαριστώ πολύ. Καλό μεσημέρι.Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here