«Η οικονομία πατάει στα πόδια της και η ζωή των πολιτών βελτιώνεται»

0
305


ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αναβάθμιση κατά 2 μονάδες από τον οίκο Moody’s αποτελεί μια ακόμη μεγάλη επιτυχία που σε μεγάλο βαθμό είναι προδιαγεγραμμένη καθώς η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από όλες τις προηγούμενες 10 χρονιές.

Φαίνεται ότι έχουμε μπει πλέον σε μια πορεία εμπέδωσης της σταθερότητας και τόνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής. Όχι μόνο οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία αλλά αντιθέτως έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιούμε για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

ΕΞΟΔΟΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Η αναβάθμιση του οίκου Moody’s έρχεται μετά από μια επιτυχημένη έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου με ένα επιτόκιο που ελαφραίνει το δημόσιο χρέος, καθώς παλιό ακριβό χρέος ανταλλάσεται με νέο φθηνότερο.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει δημοσιοποιήσει ένα πρόγραμμα εξόδων στις αγορές για το 2019 με σκοπό την άντληση 9 δις. Στη βάση αυτή θα επιλεγεί ο αρτιότερος τεχνικά και οικονομικά τρόπος ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλοι αυτοί οι αριθμοί δεν είναι αποσυνδεδεμένοι από την πραγματική οικονομία. Όλοι οι θεμελιώδεις δείκτες της ελληνικής οικονομίας καθώς και οι κοινωνικοί δείκτες, παρουσιάζουν διαρκή βελτίωση. Για παράδειγμα, η μέση σύνταξη για πρώτη φορά αυξάνεται, έχουμε ενίσχυση του λιανικού εμπορίου και του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος ενώ για πρώτη φορά και η αποταμίευση -αν και με βραδείς ρυθμούς- έχει περάσει σε θετικό πρόσημο.

Επομένως η ελληνική οικονομία όχι μόνο έχει καταφέρει να πατήσει στα πόδια της και βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης αλλά βελτιώνεται και η πραγματική ζωή των πολιτών. Περαιτέρω, οι παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ, δείχνουν ακριβώς και την προτεραιότητα της κυβέρνησης για την πραγματική ζωή των ανθρώπων και όχι μόνο των αριθμών.

Ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να δημιουργήσουμε όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών κάτι που αποτελεί και το στρατηγικό μας σχέδιο.

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Έχει υπάρξει εξαντλητικός διάλογος το προηγούμενο διάστημα που φαίνεται σιγά σιγά να καταλήγει. Φαίνεται ότι έχουμε συμφωνία με τις συστημικές τράπεζες και υπάρχουν κάποιες ακόμη λεπτομέρειες σε σχέση με τους εποπτικούς θεσμούς και το ν/σ θα προχωρήσει κανονικά τις επόμενες ημέρες.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε σαφές ότι οι οριζόντιες περικοπές του 2012 ήταν αντισυνταγματικές ωστόσο δεν έδωσε αναδρομική ισχύ. Ως κυβέρνηση λάβαμε υπόψιν την απόφαση και με το νόμο που τέθηκε σε ισχύ το Μάιο του 2016 έχουμε προσαρμόσει τη νομοθεσία μας στην απόφαση. Από εκεί και πέρα παρακολουθούμε τις δικαστικές διαδικασίες και αναλόγως πράττουμε. Οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται βεβαίως σεβαστές ωστόσο υπάρχει και ένα δημοσιονομικό σκέλος που δεν πρέπει να υποτιμάμε.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βαδίζει σε ένα καλό δρόμο παρά τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε το ασφαλιστικό σύστημα σε βιώσιμο αλλά ταυτόχρονα έχουμε αρχίσει να έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους (620.000 φέτος πήραν αυξήσεις, 80% εκ των οποίων ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι).

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Ήδη από το 2015 ο Υπουργός Οικονομικών και ολόκληρη η κυβέρνηση έδωσαν μια μάχη για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά -στην οποία συμμετείχε ο κύριος Μητσοτάκης- δηλαδή 4,5% έως το 2031.

Πετύχαμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία και για πρώτη φορά όχι μόνο έχουμε τη δυνατότητα να επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και να παίρνουμε και μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης ύστερα από μια 10ετία. Αντίθετα επί Σαμαρά με στόχους 4,5% είχαμε αποτελέσματα 0,1%-0,2% και αυτά μόνο αν υπολογίσουμε την τελευταία χρονιά καθώς τις προηγούμενες δεν είχαμε καν πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα εδώ μιλάμε για διαστρέβλωση και για πολιτική ασυμμετρία από την πλευρά του κου Μητσοτάκη.

Αν κάποια κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μετά το 2020 να επιτύχει μια μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αυτή θα είναι μια κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα εφαρμόσει για μια 3ετία ένα δικό του μνημόνιο δηλαδή θα καταργήσει κοινωνικές παροχές, θα κατεδαφίσει το κοινωνικό κράτος, θα ιδιωτικοποιήσει την υγεία, θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, θα διαλύσει την αγορά εργασίας, θα απορρυθμίσει περαιτέρω τις σχέσεις εργασίας, θα καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις, ενδεχομένως να μειώσει μισθούς, θα προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα και στη συνέχεια, αφού έχει αποδείξει στο ΔΝΤ ότι είναι ο καλύτερός του μαθητής, θεωρεί ότι είναι πιθανό να του δοθεί ως αντάλλαγμα μια μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα 1% που θα το χρησιμοποιήσει για περαιτέρω κίνητρα στην εργοδοσία και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Με τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη δε μας συνδέει τίποτα. Η χώρα πρέπει να συνεχίσει με όρους στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας την πορεία εμπέδωσης της αξιοπιστίας της και εφόσον οι συσχετισμοί στην Ευρώπη το επιτρέπουν, μια κυβέρνηση Τσίπρα ενδεχομένως να είχε μια δυνατότητα να αλλάξει τα πρωτογενή πλεονάσματα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Οι δημοσκοπήσεις έχουν αποτύχει να αποτυπώσουν τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς από το 2011 και μετά, κατ’εξακολούθηση. Το Σεπτέμβρη του 2015 έδιναν ισοπαλία και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με 8 μονάδες διαφορά. Κατά το δημοψήφισμα η πλειοψηφία των ερευνών έδειχνε ισοπαλία και τελικά το όχι κέρδισε με 24 μονάδες διαφορά.

Βεβαίως τις παρακολουθούμε και λαμβάνουμε υπόψιν μας κάποιες από τις τάσεις που παρουσιάζουν αλλά δε νομίζω ότι μπορούν να αξιοποιηθούν για να εξαχθούν πραγματικά πολιτικά συμπεράσματα.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις σχετικές πολιτικές τοποθετήσεις του ΚΙΝΑΛ αλλά και την αποχώρηση του κυρίου Καμμένου από την κυβέρνηση δημιουργήθηκαν όροι αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Ένα τμήμα του προοδευτικού χώρου, της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς φάνηκε να απομακρύνεται από τις πολιτικές θέσεις του ΚΙΝΑΛ, να προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και να θέλει τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου που θα έχει ως στραητικό του αντίπαλο τη ΝΔ και την πιθανότητα ανόρθωσης ενός παλιού πολιτικού καθεστώτος.

Πρόκειται για μια πολύ θετική πολιτική εξέλιξη που αν και διαμορφώθηκε στο έδαφος που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να πάει αρκετά βήματα παρακάτω και να αποκτήσει ένα σαφές πολιτικό στίγμα για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων. Σε αυτήν την πορεία συνεχίζουμε και ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογών απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και την άνοδο της ακροδεξιάς.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

[σε εξέλιξη]



Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here