Η προφορική παράδοση της Κίνας και του Ταοϊσμού σε ένα βιβλίο!

0
77


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021, 09:59

Οι εκδόσεις «Οξύ» μέσα από τη σειρά Επίλεκτα, παραδίδουν σε νέα έκδοση και μετάφραση ένα από τα πλέον πολυδιαβασμένα βιβλία ολόκληρης της ιστορίας. Το Ταό Τε Κινγκ (το Βιβλίο του Δρόμου και της Αρετής), ο θεμέλιος λίθος του Ταοϊσμού στην Ανατολική Ασία, δεν είναι ένα βιβλίο για να «βελτιώσετε» τον εαυτό σας, ούτε ένα «εκθαμβωτικό» εκδυτικισμένο κείμενο που αντανακλά με κάποιον τρόπο τη σοφία του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού.

Αποτελούμενο από περίπου 5000 ιδεογράμματα και γραμμένο τον 6ο π.Χ. αιώνα από τον μυθικό Κινέζο φιλόσοφο Λάο Τσε (τον «ασύλληπτο Δράκο του Ουρανού», κατά τη ρήση που αποδίδεται στον Κομφούκιο), το Ταό Τε Κινγκ πήρε την τελική του μορφή δύο με τρεις αιώνες αργότερα και κρατά μέχρι σήμερα τα κλειδιά της ανατολικής φιλοσοφίας διδάσκοντας τον Δρόμο: την προσαρμογή δηλαδή της αρχέγονης γνώσης στο βίωμα της πραγματικότητας – με απλά λόγια την αφαίρεση και την αρμονία.Τα αληθινά λόγια δεν είναι ωραία
Τα ωραία λόγια δεν είναι αληθινά.
Όποιος έχει αρετή δεν μακρηγορεί.
Όποιος μακρηγορεί δεν έχει αρετή.
Όποιος γνωρίζει το Ταό δεν είναι πολυμαθής,
Όποιος είναι πολυμαθής δεν το γνωρίζει.

Βιογραφία συγγραφέα:Ο φιλόσοφος του Ταό και μυθικός συγγραφέας του Ταό Τε Κινγκ Λάο Τσε ή Λάο Τζου (Lao-Tzu “στη διάλεκτο Πινγίν Laozi” στην κινεζική Δάσκαλος Λάο) έζησε πιθανότατα τον 6ο π.Χ. αιώνα και ό,τι γνωρίζουμε γι’ αυτόν προέρχεται από την κινεζική παράδοση και πολύ μεταγενέστερες βιογραφίες του, που τον εντοπίζουν ως αρχειοφύλακα του αυτοκράτορα της Κίνας (δυναστεία Τσου) και μελετητή των ιερών διδασκαλιών. Σύμφωνα με τον θρύλο, ολοκληρώνοντας τη συγγραφή του Βιβλίου του Δρόμου (Ταό Κινγκ) και του Βιβλίου της Αρετής (Τε Κινγκ) εξαφανίστηκε καβάλα σ’ έναν βούβαλο και έζησε μέχρι τα 200 χωρίς να τον ξαναδεί κανείς. Το Ταό Τε Κινγκ είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο της κινεζικής γλώσσας.
Lao Tzu

Στοιχεία έκδοσηςTίτλος πρωτοτύπου: Tao Te Ching
Συγγραφέας: LaoTzu
Μετάφραση:Βασιλική Κοκκίνου
Τιμή: €6,99

ISBN:978-960-436-796-2Σειρά: Οξύ – ΕπίλεκταBrainfood Εκδοτική ΜΕΠΕ / Εμπεδοκλέους 28 & Σουρή 20, 12131 Περιστέρι
Tηλ. παραγγελιών: 210 2514123 / Φαξ: 210 5227768 / Email: contact@brainfood.gr / www.brainfood.gr

 

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021, 09:59

Πηγή