«Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» για δεύτερη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

19Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018, 12:23

Ο θίασος ΣΥΝ-ΘΗΚΗ επανέρχεται τον χειμώνα στο Studio Μαυρομιχάλη με τον Ιωάννη Γαβριήλ Μπόρκμαν του Ερρίκου Ίψεν, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Το έργο έκανε πρεμιέρα την περασμένη χειμερινή περίοδο στη Θεσσαλονίκη, συνεχίστηκε στο Studio Μαυρομιχάλη και έκλεισε τον κύκλο των περσινών παραστάσεων στην Κύπρο. Η νέα πρεμιέρα έχει οριστεί για την Τετάρτη 12 Δεκέμβριου 2018, στις 20:00.Ο Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, που ο Ίψεν έγραψε το 1896, είναι ένα σπαρακτικό εξομολογητικό χειμωνιάτικο παραμύθι. Ο ήρωάς του, ένας τύπος υπερανθρώπου, συνέλαβε στα νιάτα του μια μεγαλόπνοη ιδέα: να υποτάξει και να εκμεταλευτεί τις κρυμμένες δυνάμεις της γης, μεταλλεία, νερά, θάλασσες, για να εξασφαλίσει την ευημερία στους συνανθρώπους του.Ένα έργο συμβολικό και παράλληλα τόσο πραγματικό και σημερινό, που υψώνει έναν καθρέφτη στη σύγχρονη κοινωνία μας. Συμβολίζει τα δεινά, που προέρχονται από την τρέλα της εξουσίας, το πάθος του κέρδους, την απαξίωση των νόμων, την προδοσία των αισθημάτων, την αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Ο Μπόρκμαν είναι ένας τραγικός ήρωας, γιατί μάχεται με δυνάμεις ανώτερές του.
Γνωρίζει ότι θα ηττηθεί, αλλά δεν παραδίδεται. Τραβώντας τον μοναχικό του δρόμο και προσπαθώντας να πραγματώσει το όραμά του, ξεπερνάει το μέτρο, φθάνει στην Ύβρη, προκαλεί τη Νέμεση, καταλήγει στη Δίκη και τελικά συντρίβεται.Συντελεστές:
Μετάφραση από τα Νορβηγικά: Ερατώ Τριανταφυλλίδη
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα ΡοντήρηΠαίζουν:
Δέσποινα Πόγκα, Γιώργος Κροντήρης, Μαρία Μακρή, Φίλια Δενδρινού, Χρήστος Συριώτης, Πέτρος Πέτρου, Έλια Βεργανελάκη.Ο Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν είναι το τρίτο έργο του Ίψεν, μετά το Σπίτι της Κούκλας και το Ρόσμερσχολμ, που ανεβάζει ο θίασος Συν-Θήκη. Στο πλαίσιο της προσπάθειας μιας συνέχειας προσέγγισης του Σκανδιναβικού θεάτρου, ο θίασος ΣΥΝ-ΘΗΚΗ, θα ανεβάσει, στο Studio Μαυρομιχάλη, τον Μάρτη του 2019, το έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Ο Πατέρας», σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Στη διανομή θα είναι οι Δέσποινα Πόγκα, Γιώργος Κροντήρης, Μαρία Μακρή κ.α.Θέατρο: studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, 210 6453330Ημέρες – Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη στις 20.00.Διάρκεια παράστασης: 105′ χωρίς διάλειμμα.Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 14€, φοιτητές και άνω των 65: 10€, άνεργοι: 5€. Ειδικές τιμές σε γκρουπ.Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 6453330, 695 7253415.

Πηγή

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ