Μέγα πρόβλημα για την UEFA ο πόλεμος στην Ουκρανία!

0
79

Μέγα πρόβλημα για την UEFA ο πόλεμος στην Ουκρανία! Η έναρξη των εχθροπραξιών στη χώρα σημαίνει πολλά, για όλον τον πλανήτη και για κάθε τομέα της οικονομικής, πολιτικής και διπλωματικής δραστηριότητας. Κυρίως όμως για την Ευρώπη. Τίποτε δε θα είναι ίδιο το προσεχές -ίσως και μεγάλο χρονικά- διάστημα. Και φυσικά ούτε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η πρώτη προφανής επίπτωση σ’ αυτό δε θα προέλθει από τη Ρωσία, αλλά… εκ των έσω. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να εμπλακεί στρατιωτικά σ’ αυτή την αναμέτρηση. Αλλά οι οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις που ήδη ανακοίνωσε ότι θα πάρει, θα έχουν βαρύ φόρο για το ποδόσφαιρο και τις διεθνείς διοργανώσεις του.

Πρώτο “θύμα” ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ

Η ΟΥΕΦΑ, που έχει σύμμαχό της κατά της “Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ” τα θεσμικά όργανα αποφάσεων της Ε.Ε., δεν έχει άλλη επιλογή από τη συμμόρφωση σ’ αυτές τις αποφάσεις. Και πρώτο πρώτο θύμα τους θα είναι, προφανώς, ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ. Για πολλούς και διάφορους λόγους, είναι σχεδόν αδύνατον πια να γίνει στο Gazprom Arena της Αγίας Πετρούπολης, στις 28 Μαΐου.

Ένα δεύτερο μέγα ζήτημα για την UEFA είναι η ίδια η Gazprom. Ο ρωσικός γίγαντας του φυσικού αερίου έχει ήδη πρόβλημα από το “κόψιμο” του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2. Αλλά το πράγμα θα έχει, ίσως και συνέχεια. Η εταιρεία ίσως βρεθεί επίσης στο “πακέτο” των κυρώσεων της Ε.Ε. Κι αυτό σημαίνει τεράστια ζημιά για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τις διοργανώσεις της.

Η Gazprom είναι μέγας χορηγός του Τσάμπιονς Λιγκ εδώ και μια 10ετία με ποσό που αγγίζει τα 40.000.000 ευρώ τη σεζόν. Και πέρυσι το Μάϊο υπέγραψε χορηγική συμφωνία και για το Nations League, του χρόνου, αλλά και για το EURO 2024. Εάν τα χρήματα αυτά εκλείψουν, η UEFA χάνει έναν στρατηγικό οικονομικό εταίρο. Και έχει ανάγκη κάθε ευρώ αν θέλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις κινήσεις των “επαναστατών”, που δεν έχουν σταματήσει.

Θα ακολουθήσει και η FIFA;

Φυσικά, ανοιχτό ειναι το ζήτημα και των πιθανών κυρώσεων στις ρωσικές ομάδες, αλλά κάτι τέτοιο είναι, αυτή τη στιγμή, πολύ νωρίς για να μπει σε συζήτηση. Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική ομάδα της χώρας -έχει παιχνίδι με την Πολωνία στo “Λεβ Γιασίν” της Μόσχας, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στις 24 Μαρτίου.

H FIFA δεν έχει, φυσικά, την ίδια “υποχρέωση” απέναντι την  Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η UEFA. Και ο πρόεδρός της, Τζιάνι Ινφαντίνο έχει σχέση προσωπικής φιλίας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία θα υπάρξουν έντονες πιέσεις για να συμμετέχει και εκείνη στο μπαράζ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Και είναι αρκετά πιθανόν να το κάνει.

Το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό κομμάτι του παζλ των διεθνών σχέσεων. Και να ήθελε, δε μπορεί να μείνει έξω από το κάδρο των εξελίξεων που πυροδοτεί η κατάσταση στην Ουκρανία. Ποιες θα είναι οι αποφάσεις που θα πάρει η ΟΥΕΦΑ, θα φανεί ίσως και άμεσα.

Το άρθρο Μέγα πρόβλημα για την UEFA ο πόλεμος στην Ουκρανία! εμφανίστηκε πρώτα στο Sports365.