Η Φανή, ο Αλέξης, η Ελπίδα και ο Γιώργος έχουν συνδεθεί ηλεκτρονικά με τον καθηγητή μουσικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο πιλοτικό μάθημα πιάνου και πνευστών οργάνων με …τηλεδιάσκεψη έχει ξεκινήσει και οι μαθητές κουρδίζουν και πάλι τα μουσικά τους όργανα.
Το Κρατικό Ωδείο έκλεισε προσωρινά, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα 400 και πλέον σπουδαστές, ηλικίας από 6 έως 26 ετών, να μείνουν αναγκαστικά μακριά του, αλλά μέσω της τεχνολογίας απέκτησαν αυτές τις μέρες και πάλι τη δυνατότητα να παίξουν τα αγαπημένα τους όργανα, υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους.
«Το πρώτο μάθημα έγινε με μικρές …παραφωνίες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Γιώργος- Εμμανουήλ Λαζαρίδης, καθώς η διδασκαλία μουσικής εξ αποστάσεως είναι σε δοκιμαστική διαδικασία. «Την ώρα που δίναμε τις οδηγίες για τις τελευταίες τεχνικές ρυθμίσεις και ξεκίνησε την εισαγωγή ο καθηγητής, ένας από τους μαθητές που συμμετείχε στη βιντεοσυνομιλία, ο Γιώργος, παρακολουθούσε “παγωμένος”. Όχι, δεν ήταν από αμηχανία, αλλά “πάγωσε” η σύνδεση», εξηγεί, χαριτολογώντας, ο κ. Λαζαρίδης.
Οι αρχικές τεχνικές δυσκολίες ξεπεράστηκαν και από την «παγωμένη» οθόνη «ξεπήδησε» ξαφνικά ο ήχος του πιάνου και ο χώρος γέμισε με δύο δυνατές συγχορδίες. «Πέντε δευτερόλεπτα αργότερα καταλάβαμε το γιατί, αφού φάνηκαν δύο χέρια που προσγειώθηκαν στα πλήκτρα», δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης, περιγράφοντας πώς ο ήχος κέρδισε την εικόνα σ’ αυτό το ιδιότυπο διαδικτυακό «σπριντ» μεταξύ τους. Εικόνα και ήχος άρχισαν τελικά να συγχρονίζονται και όλα πήγαιναν καλά, ώσπου ακούστηκε και πάλι μια φωνή να λέει «στοπ, χάσαμε την Ελπίδα!». Με μπόλικη δόση χιούμορ, ο καθηγητής απάντησε «κι όμως υπάρχει ελπίδα…», για να επιβεβαιωθεί σε λίγα μόλις λεπτά, οπότε και εμφανίστηκαν πάλι όλοι οι μαθητές στην οθόνη και συνεχίστηκε το μάθημα χωρίς άλλα απρόοπτα.
«Η γενικότερη προσπάθεια τηλεκπαίδευσης είναι μια αυτονόητη διαδικασία μετά την αναστολή λειτουργίας σχολείων, φροντιστηρίων κ.λπ. Στην περίπτωση της μουσικής όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτονόητη η λειτουργικότητα του μαθήματος εξ’ αποστάσεως», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαζαρίδης, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη διδασκαλία απαιτεί φυσική παρουσία του μαθητή και του καθηγητή και μαζί να αγγίζουν τα πλήκτρα και τις χορδές.
Τα διαδικτυακά μαθήματα μουσικής παραδίνονται δωρεάν στους μαθητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, το οποίο ούτως ή άλλως παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε επίδοξους μουσικούς, που εισέρχονται στις τάξεις του με εισαγωγικές εξετάσεις. Στη μουσική διδασκαλία περιλαμβάνονται όλα τα μουσικά όργανα της δυτικής μουσικής και η βυζαντινή μουσική, ενώ με το νέο οργανόγραμμα που επιχειρεί το Ωδείο σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, σύντομα θα ενταχθούν στα μαθήματα η σύγχρονη μουσική, καθώς και μουσικά όργανα που δεν είναι αναγνωρισμένα στο επίσημο πρόγραμμα σπουδών, όπως η ηλεκτρική κιθάρα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ