ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
• Το δημογραφικό δεν λύνεται με στοχευμένες δράσεις. Χρειάζεται βούληση, σχέδιο, αρχές και προϋποθέτει την υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.
• Ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού.
• Το ζήτημα της εργασίας είναι το υπ’αριθμόν ένα στην υπόθεσης της κοινωνικής αναπαραγωγής. Η Ελλάδα, μόλις 5 χρόνια πριν ήταν μία χώρα στην οποία κάτι λιγότερο από το 1/3 του εργατικού δυναμικού της ήταν εκτός παραγωγής και στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν τα 2/3 των νέων ως 25 ετών
• Μέσα σε μια τετραετία δημιουργήθηκαν πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας και μειώθηκε η ανεργία κατά 9 μονάδες. Οργανώσαμε από μηδενική βάση το ΣΕΠΕ, επαναφέρουμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων & αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και 27% για τους νέους
• Μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα πρέπει να έχει πολιτική για όλα τα παιδιά και όχι μόνο τις ευάλωτες κατηγορίες. Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκ. το 2015 σε 1, 42 δις το 2018, δηλαδή αύξηση 72%. Θεσπίσαμε το θεσμό των σχολικών γευμάτων για 153.000 παιδιά
• Αυξήσαμε το ύψος των οικογενειακών επιδομάτων, από 650 εκατ. ευρώ το 2015, σε 1,1 δις το 2018. Τα οποία αντίστοιχα αφορούσαν 800.000 οικογένειες και 1,4 εκατ. παιδιά το 2015 και σήμερα αφορούν 900.000 οικογένειες και 1,6 εκατ. παιδιά.
• Παραλάβαμε το 2015, 79.000 vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και φέτος (2018-2019) δώσαμε περισσότερα από 127.000. Είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ για την ίδρυση 10.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
• Σύμφωνα με τα στοιχεία του Population Europe του Ινστιτούτου Max Planck, χώρες οι οποίες έχουν πολιτικές ένταξης και πολιτογράφησης μεταναστών για διαμένοντες μόνιμα στη χώρα ή πολύ περισσότερο για μετανάστες δεύτερης & τρίτης γενιάς, αναμένεται να δουν αύξηση στον πληθυσμό τους.
• Τη δεκαετία του ’90 σύμφωνα με την μελέτη του καθηγητή και πρώην Υπουργού Μανώλη Δρεττάκη, η χώρα αύξησε τον πληθυσμό της κατά περίπου 700.000 πολίτες. Κατά 97% από την εισδοχή μεταναστών και μόλις κατά 3% από την υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων εκείνη την περίοδο.
• Αυτοί που καλλιεργούν το ρατσισμό, τον εθνικισμό, την καθαρότητα της φυλής, δε σκορπούν μονάχα το μίσος και το διχασμό εντός της ελληνικής κοινωνίας. Την ακρωτηριάζουν. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους ανθρώπους που η Ελλάδα έγινε η δική τους πατρίδα.
• Η έξοδος από την πολυετή κρίση, ξεκλειδώνει τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας και της κοινωνίας. Η Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής, είναι σε θέση να βρει όλες εκείνες τις απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον και την προοπτική της.
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ
[σε εξέλιξη]