«Με τη Συμφωνία για το ονοματολογικό ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής & οικονομικής συνεργασίας, αλληλεγγύης & φιλίας στα Βαλκάνια»

47


ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής συνεργασίας, οικονομικής συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας στα Βαλκάνια. Και κλείνει ένας ολόκληρος κύκλος εθνικιστικών εξάρσεων που είναι και το πρωταρχικό πολιτικό κέρδος από αυτήν τη συμφωνία.

  Η συμφωνία προβλέπει ότι για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα. Τότε και μόνο τότε η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να φέρει τη συμφωνία στη Bουλή για να ζητήσει την κύρωσή της. Μόνο μετά την κύρωσή της θα τεθεί σε ισχύ και θα είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη.

  Με τη Συμφωνία η γείτονα αποδέχεται ότι θα πρέπει να απαλειφθεί κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά της και ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα πράγμα που επιτυγχάνεται για για πρώτη φορά. Διαλύεται λοιπόν κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από την άλλη πλευρά.

  Ξέρετε ότι από το τέλος του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου η ελληνική εξωτερική πολιτική επιχειρηματολογούσε υπέρ της ύπαρξης μακεδονικού κράτους ως ανάχωμα στον βουλγαρικό εθνικισμό; Να διαβάζουμε περισσότερο και να μην πυροβολούμε τον κόσμο με την αγραμματοσύνη και την αμορφωσιά μας. Αυτό το κεφάλαιο της έξαρσης των εθνικισμών κλείνει με αυτή τη Συμφωνία που καθορίζει με συγκεκριμένους όρους το modus vivendi μεταξύ των 2 κρατών και των λαών τους.

  Δεν υπάρχει κανένα νομικό τετελεσμένο. Η πρόσκληση που θα πάρουν οι γείτονες από το ΝΑΤΟ θα είναι υπό την αίρεση ότι θα κερδηθεί το δημοψήφισμα και θα αλλάξει το Σύνταγμα. Εφόσον δεν πληρωθούν αυτά η πρόσκληση είναι αυτοδικαίως άκυρη. Επιπλέον, δεν αρκεί η πρόσκληση για ένταξη. Χρειάζεται και κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης από το σύνολο των μελών του ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε απολέσει κανένα διαπραγματευτικό όπλο όπως ακούγεται.

  Δεν υπάρχει νομικό τετελεσμένο ούτε για τη δική μας πλευρά. Η μόνη υποχρέωσή μας με την υπογραφή της Συμφωνίας είναι η ελληνική κυβέρνηση με καλή πίστη να προσπαθεί να πληρωθούν οι όροι της και εφόσον πληρωθούν να εισηγηθεί υπέρ της κύρωσής της από τη Βουλή. Από εκεί και πέρα επαφίεται στην απόφαση της ελληνικής Βουλής και δεν τίθεται θέμα διεθνούς ευθύνης για την οποιαδήποτε απόφασή της.

  Η σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία ήταν εθνική μας γραμμή από το 1995. Στο επίπεδο των διεθνών συμφωνιών υπάρχουν δυο επιλογές. Είτε να καταναγκάσεις τον πιο αδύναμο σε υποταγή στη βούληση του ισχυρότερου και άρα να δημιουργήσεις μια Συμφωνία έτοιμη να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή ή μια βιώσιμη συμφωνία που δε θίγει την αξιοπρέπεια κανενός. Η ελληνική κυβέρνηση έπραξε το 2ο και έπραξε το σωστό.

  Ο κ. Θεοδωράκης με πολύ μεγάλη πολιτική υπευθυνότητα και γενναιότητα και παρά τις διαφορές του με την κυβέρνηση τοποθετήθηκε από θέση αρχής.

  Η αξιοπιστία της χώρας μας στο διεθνές σκηνικό αυξάνεται κατά πολύ εξαιτίας αυτής της Συμφωνίας. Δεν υπάρχει ωστόσο κανένα θέμα συναλλαγής για θέματα που έχουν να κάνουν με το χρέος.

  Η πολιτική και η τεχνική συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και πηγαίνει πολύ καλά. Το κριτήριο που έχει τεθεί στις συζητήσεις είναι η ρύθμιση για το χρέος να είναι πειστική για τις αγορές.

 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

[σε εξέλιξη]Ελληνική Δημοκρατία

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ