Ντοκιμαντέρ για τον Πολ Γουότσον

0
100


Εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια ο ιδρυτής της οργάνωσης Sea Shepherd Global, Πολ Γουότσον έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία φαλαινών, δελφινιών, καρχαριών και γενικά της θαλάσσιας ζωής- συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο.

Στο ντοκιμαντέρ «Watson» σε παραγωγή-σκηνοθεσία της Λέζλι Τσίλκοτ καταγράφεται η πορεία του καπετάνιου Πολ Γουότσον, από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα και προβάλλεται το πώς η Sea Shepherd έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα με παραρτήματα σε δεκάδες χώρες και με χιλιάδες μέλη να αποτελούν πληρώματα αρκετών πλοίων.

«Μεγάλωσα σε ένα ψαροχώρι του ανατολικού Καναδά και όταν ήμουν 10 ετών πέρασα ένα καλοκαίρι κολυμπώντας με μια οικογένεια καστόρων στο κοντινό δάσος» αναφέρει ο Πολ Γουάτσον.

«Ήταν μια σπουδαία στιγμή και το επόμενο έτος, όταν ήμουν 11 ετών, πήγα να βρω τους κάστορες και διαπίστωσα ότι είχαν φύγει. Οι κυνηγοί τούς είχαν πάρει όλους, αυτό με έκανε να θυμώσω τόσο πολύ, ώστε το χειμώνα άρχισα ελευθερώνω τα ζώα και να καταστρέψω τις παγίδες. Έτσι ξεκίνησα πραγματικά ως ακτιβιστής για την προστασία των ζώων στα 11» τονίζει.

Στα 19 του χρόνια ο Πολ Γουότσον έγινε το νεότερο ιδρυτικό μέλος της Greenpeace από την οποία αποχώρησε το 1977, επειδή, όπως εξηγεί, ήθελε να παρέμβει.

Δεν του άρεσε η ιδέα της διαμαρτυρίας. Ήθελε να κάνει τη διαφορά και να παρεμβαίνει. Γι αυτό ίδρυσε τη «Sea Shepherd».

«Για μένα, η διαμαρτυρία είναι υποχωρητική. Πάντα υπήρξε. Είναι σαν λες: “Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ μην σκοτώσετε τη φάλαινα” και το κάνουν ούτως ή άλλως και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βγάλεις μια φωτογραφία» υπογραμμίζει.

Ο Γουότσον σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sydney Morning Herald για το ντοκιμαντέρ τα τηλεοπτικά δικαιώματα του οποίου έχει αποκτήσει το Animal Planet απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η παρέμβαση της Sea Shepherd ισοδυναμεί με τρομοκρατία.

Τα πλοία της οργάνωσης έρχονται ακόμη και σε συγκρούσεις για να σταματήσουν παράνομες ενέργειες εναντίον της θαλάσσιας ζωής, από την Ευρώπη έως τον Νότιο Ωκεανό, μεταξύ άλλων, με ιαπωνικά φαλαινοθηρικά σκάφη και με αλιευτικά στα ύδατα της Γουατεμάλας.

«Είμαστε μία οργάνωση κατά της λαθροθηρίας, τώρα ένα κίνημα και αποκαλώ αυτό που κάνουμε “επιθετική μη βία”» λέει. «Είμαστε επιθετικοί αλλά ποτέ δεν τραυματίσαμε κανέναν σε ολόκληρη την ιστορία μας και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε αυτό το ρεκόρ, αλλά οι εκστρατείες μας ήταν επιτυχείς λόγω αυτής της επιθετικής προσέγγισης» επισημαίνει .

Η ταινία είναι μια κύρια συνέντευξη με τον Πολ Γουότσον και προβάλλεται επίσης αρχειακό υλικό της Sea Shepherd. Ο ιδρυτής της οργάνωσης έχει ζήσει μια περιπετειώδη ζωή. Έχει πυροβοληθεί, φυλακιστεί και απειλήθηκε περισσότερες φορές απ’ όσες θυμάται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here