Ολοκληρώνεται ο πύργος LUMA στην Αρλ της Γαλλίας

0
256


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020, 10:57

Σύντομα, ο φημισμένος αρχιτέκτονας Frank Gehry – γνωστός από το Γκούγκεκνχαϊμ του Μπιλμπάο- και η ομάδα του ολοκληρώνουν τον πύργο LUMA, ο οποίος ήδη ανυψώνεται πάνω από τη γραφική πόλη Αρλ της Γαλλίας.

Η παλιά ρωμαϊκή πόλη, με το αμφιθέατρό της που ανεγέρθη το 90 μΧ και θυμίζει το Κολοσσαίο, χαρακτηρίζεται από τα αρχιτεκτονικά μνημεία της που σηματοδοτούν ανθρώπινη διαδρομή αιώνων. Με το ζεστό μεσογειακό κλίμα της, η Αρλ είναι για πολλούς γνωστή λόγω της σύνδεσής της με τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ ο οποίος έζησε εκεί τη διετία 1888-1889. Τώρα, ένας άλλος καλλιτέχνης, ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Frank Gehry θα αφήσει το αποτύπωμά του στην Αρλ, με έναν πύργο καλυμμένο με «δέρμα» από πάνελ από ανοξείδωτο ατσάλι.

Επικεφαλής του πρότζεκτ είναι η Ελβετή συλλέκτρια έργων τέχνης Maja Hoffmann, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος LUMA. Στον πύργο του Gehry θα παρουσιαστούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου της τέχνης. Το μνημειωδών διαστάσεων πρότζεκτ που καταλαμβάνει τον χώρο όπου στο παρελθόν βρισκόταν σιδηροδρομικό αμαξοστάσιο, συνδέει δύο πρώην σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν μετατραπεί σε εκθεσιακούς χώρους από το με έδρα τη Νέα Υόρκη αρχιτεκτονικό γραφείο Selldorf Architects.

Στον πύργο LUMA θα στεγαστούν εγκαταστάσεις για έρευνα, εργαστήρια, χώροι για σεμινάρια και στούντιο καλλιτεχνών. Γύρω από τον πύργο, ο αρχιτέκτονας τοπίου Bas Smets θα σχεδιάσει δημόσιο πάρκο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020, 10:58

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here