Μάι16 , 2022

  Ο συγγραφέας Νίκος Ανδριώτης μιλάει για τα επακόλουθα της Μικρασιατικής Καταστροφής

  Related

  Γκολτζής έκπληξη έχει στο τσεπάκι την πρωτιά στην Superleague!

  Εντυπωσιάζει ο Φαν Βέερτ Το άρθρο Γκολτζής έκπληξη έχει στο...

  Share


  Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Μαΐου 2022, 16:07

  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με εκπαιδευτικές δράσεις, ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών και μια έκθεση ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές και εκπαιδευτικούς!

  Την Τετάρτη 11 Μαΐου και ώρα 18.00-20.00, στο κτήριο Innovathens, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του συγγραφέα και εκπαιδευτικού Νίκου Ανδριώτη με τίτλο: “Άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα”. Την ομιλία θα πλαισιώσει ολιγόλεπτη προβολή οπτικοακουστικού υλικού του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.   

  Θέμα της ομιλίας η άφιξη των προσφύγων το φθινόπωρο του 1922 στον Πειραιά, η πρόχειρη “τακτοποίησή” τους, οι ενέργειες των Αρχών, κράτους και δήμου, ιδιωτικών φορέων και ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, για την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών τους (κατάλυμα, σίτιση, ιατροφαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη). Θα γίνει επίσης αναφορά σε υγειονομικά μέτρα που λήφθηκαν (απολυμάνσεις, εμβολιασμοί), στην ιδιαίτερη μέριμνα για τα ορφανά ή ασυνόδευτα παιδιά και στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά και της Αθήνας.

  Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η οριστική στέγασή τους από κρατικούς φορείς και την Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων, οπότε θα λάβει και τη μορφή της γενικότερης αποκατάστασης. Θα γίνει μνεία των προβλημάτων που προέκυψαν, καθώς της διαφοροποίησης της προσφυγικής στέγης ανά περιοχή. Καθώς όμως η αστική αποκατάσταση θα καθυστερήσει αρκετά καλύπτοντας μικρό μέρος των προσφύγων κατά τη δεκαετία του 1920, θα γίνει σύντομη αναφορά στις μεταγενέστερες φάσεις της απόδοσης κατοικίας στους πρόσφυγες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

  Οι δράσεις του προγράμματος «To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» εντάσσονται στην υλοποίηση του Culture Is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα, του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό που στοχεύει στην ενίσχυση των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, στην αξιοποίηση και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών αλλά και στην πραγματοποίηση ενός ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλους.

  Για να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση ακολουθήστε τον σύνδεσμο.


  Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Μαΐου 2022, 16:07

  Πηγή