Ο Barnaba Fornasetti, για τις ταπισερί «Δώδεκα Μήνες και Δώδεκα Ήλιοι»

0
66


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Μαρτίου 2022, 12:30

Στο φετινό NOMAD St. Moritz στην Ελβετία, ο οίκος Fornasetti παρουσιάζει μια σειρά 12 ταπισερί υφασμένων στο χέρι με επωνυμία «Δώδεκα Μήνες και Δώδεκα Ήλιοι»· και μια 13η ταπισερί η οποία δημιουργήθηκε με ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα και οργανικά νήματα, σε συνεργασία με τον Giovanni Bonotto της A-collection και η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά. Με αφορμή την έκθεση, ο Barnaba Fornasetti παραχώρησε συνέντευξη στο Designboom.

Η έκθεση, η οποία ολοκληρώνεται στις 6 Μαρτίου, παίρνει το όνομά της – «Lunario Del Sole» – από ένα αλμανάκ του 1942 με πρωτότυπες ζωγραφιές του Piero Fornasetti. Το 2010, ο Barnaba αποφάσισε να μετατρέψει τις ζωγραφιές από το αλμανάκ του πατέρα του σε 12 μοναδικές ταπισερί με μαλλί και μετάξι. Σε κάθε έργο πρωταγωνιστής είναι ο ήλιος· ένας ήλιος για κάθε μία ταπισερί. Η νέα 13η ταπισερί, φέρνει μαζί τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια για να αναπαραστήσει το εξώφυλλο του αλμανάκ. Παρουσιάζεται επίσης και μια σύγχρονη, σε περιορισμένα αντίτυπα, επανέκδοση του αλμανάκ, τυπωμένη στο χέρι από την A14, στην οποία οι αναπαραγωγές των έργων είναι ζωγραφισμένες στο χέρι από τον Barnaba και τη Valeria Manzi.

Δείτε το βίντεο:

 

Ο λόγος για τον οποίο πήρε την απόφαση να δημιουργήσει τις ταπισερί από τις ζωγραφιές είναι «για να τις ερμηνεύσω στη μορφή αντικειμένων και να επεκτείνω τον διάλογο μεταξύ δημιουργικότητας και υψηλής ποιότητας κατασκευής» τόνισε ο Barnaba Fornasetti.

Και ως προς το εάν ήταν πρόκληση να «μεταφράσει» τις ζωγραφιές σε υφασμένες στο χέρι ταπισερί διευκρίνισε: «Πάντα έχω την περιέργεια να δω το αποτέλεσμα της μετάθεσης ενός ντεκόρ σε ένα διαφορετικό μέσο. Σε αυτή την περίπτωση, από το χαρτί στο νήμα, έχω να πω ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό επειδή αυτό το υλικό έχει δώσει έναν νέο χαρακτήρα και όψη σε αυτούς τους ήλιους».

Συμφωνεί στο ότι η σαγήνη του ήλιου, τους φεγγαριού και των αστεριών είναι παντοτινή. «Ο ήλιος, το φεγγάρι και τα αστέρια είναι όλα μέρος της φύσης και δεν μπορώ να αντισταθώ στη γοητεία τους» εξομολογήθηκε. Για τον Fornasetti, η φύση ήταν ανέκαθεν μεγάλη πηγή έμπνευσης».Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Μαρτίου 2022, 12:30

Πηγή