Πέθανε ο δημοσιογράφος και διανοούμενος Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης

0
144


Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και διανοούμενος Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης. Ένας διανοούμενος της Αριστεράς που διώχτηκε και φυλακίστηκε από τη δικτατορία των Συνταγματαρχών και μέχρι σήμερα ασκούσε κριτική στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των αριστερών κομμάτων.Ο Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης έζησε στο Βελιγράδι απ’ το 1975 ως το 1989 όπου αποφοίτησε απ’ τη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου και υπήρξε ανταποκριτής των εφημερίδων «Αυγή» και «Ελευθεροτυπία» ενώ συνεργάστηκε με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Έγραψε τα βιβλία: «Γιουγκοσλαβία- η έκρηξη του εθνικισμού» 1η έκδ.1991, 2η 1996, εκδ. Παρασκήνιο. «Η δολοφονία της Γιουγκοσλαβίας» 1999,εκδ. Παρατηρητής.

Επιμελήθηκε των βιβλίων «Η επιβολή της βαρβαρότητας στη Γιουγκοσλαβία» 1998 και «Μιλόσεβιτς ένας επιτάφιος» 2001, εκδ. Παρατηρητής.Μετέφρασε μεταξύ των άλλων Μέσα Σελίμοβιτς «Ο Δερβίσης και ο Θάνατος», Λάν-τισλαβ Μνιάτσκο «Η γεύση της εξουσίας», Κάρελ Κόσικ «Η διαλεκτική του συγκεκριμένου» και «Η διαλεκτική της κρίσης» Νεμπόϊσα Πόποβ «Ο σερβικός λαϊκισμός», Μπρ. Στσεπάνοβιτς «Στόμα γεμάτο χώμα», «Ο θάνατος του κυρίου Γκόλουζα», «Η απολύτρωση». Ντρ. Μιχαϊλοβιτς «Όταν άνθιζαν τα κολοκύθια», Μίλοραντ Πάβιτς «Το λεξικό των Χαζάρων». Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το «Athens Review of books».«Παρά τη βιωματική του σχέση με την Αριστερά, που του κόστισε πολλά χρόνια διώξεων και φυλακίσεων από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, δεν δίστασε να επισημάνει τα αδιέξοδα αυτού του τρόπου σκέψης και να υπογραμμίσει ότι «οι ιστορικά κενές φράσεις, που εκφράζουν διανοητική καθυστέρηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να αλλάξει απ’ τα θεμέλιά του το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δείχνουν έναν παιδικό βερμπαλισμό που θα ήταν αστείος αν δεν κυβερνούσε τη χώρα». Οι απόψεις του έχουν αποτυπωθεί σε δύο βιβλία, Το Νεκροταφείο των Ιδεών 1917-2017 και Ο σταλινισμός και οι μεταμοντέρνοι θαυμαστές του.Ανταποκριτής, για πολλά χρόνια, της Αυγής στο Βελιγράδι και μετέπειτα συντάκτης της Ελευθεροτυπίας μίλησε, κόντρα στο ρεύμα της εποχής, για τη βαρβαρότητα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς και έγραψε ένα εξαιρετικό βιβλίο για το θέμα αυτό, Η δολοφονία της Γιουγκοσλαβίας ενώ προλόγισε και επιμελήθηκε το συλλογικό τόμο «Η επιβολή της βαρβαρότητας στη Γιουγκοσλαβία.

«Φίλε αγαπημένε, καλό ταξίδι», γράφει στο Facebook αποχαιρετώντας τον Λεωνίδα Χατζηπροδρομίδη ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here