Ποιος ήταν ο Άγιος Δημήτριος ο Οινοπώλης που τιμάται σήμερα

0
76


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, 08:30

Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που αποκεφαλίστηκε για την πίστη του το 1784. Η μνήμη του γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου.

Ο Δημήτριος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και στα 25 του εργαζόταν στον Γαλατά, στο καπηλειό του Χατζή Παναγιώτη, ο οποίος ήταν χριστιανός. Σύμφωνα με τους συναξαριστές ήταν «εύμορφος εις την όψιν, δυνατός εις το σώμα και σεμνός εις τα ήθη».

Στο καπηλειό του Χατζή Παναγιώτη σύχναζαν και κάποιοι μουσουλμάνοι από τον Πόντο, οι οποίοι τον φθονούσαν και προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να τον  παρασύρουν στη θρησκεία τους. Κάποια μέρα,έπειτα από πολύωρη οινοποσία, οι Τουρκοπόντιοι διώχθηκαν από τον οινοπώλη, με τη ρωμαλέα συνδρομή του Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια, όμως, της συμπλοκής τραυματίσθηκε ένας από αυτούς και κατήγγειλε το γεγονός στις Οθωμανικές αρχές.

Ο Δημήτριος δεν μπόρεσε να αποδείξει την αθωότητά του και του ετέθη το δίλημμα: ή γίνεσαι Μουσουλμάνος ή πεθαίνεις. Ο Δημήτριος απέρριψε κάθε πρόταση να αλλαξοπιστήσει κι έτσι στις 27 Ιανουαρίου 1784 αποκεφαλίστηκε μπροστά στο οινοπωλείο, όπου εργαζόταν.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, 08:30

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here