Σε μουσείο στην Ιαπωνία, τα «Θηρία της Άμμου» του Theo Jansen

0
71


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2021, 10:47

Έως τις 12 Σεπτεμβρίου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην πόλη Κουμαμότο, στη νήσο Κιουσού της Ιαπωνίας, θα φιλοξενεί τα «Strandbeests (Θηρία της Άμμου, στα ολλανδικά)» του Ολλανδού καλλιτέχνη Theo Jansen· τα πειραματικά κινητικά γλυπτά διατρέχουν τις αμμώδεις παραλίες της Ολλανδίας χρησιμοποιώντας για την κίνησή τους τη δύναμη του ανέμου.

Από το 1990, ο Jansen πειραματίζεται με τεχνικές, φτιάχνοντας σκελετούς που κινούνται με τη δύναμη του ανέμου. Ο σκελετός των «Θηρίων της Άμμου» είναι κατασκευασμένος με κίτρινους πλαστικούς σωλήνες και η κίνηση των εξώκοσμων «πλασμάτων» είναι ομαλή και οργανική, με αποτέλεσμα να μοιάζουν με ζώντα πλάσματα.Ο Ολλανδός καλλιτέχνης δημιουργεί τα κινητικά γλυπτά ως ένα «νέο (βιολογικό) είδος» που θα μπορεί να επιβιώσει στις αμμώδεις παραλίες ακόμη και μετά τον θάνατό του.

Δείτε το βίντεο:

 

Τα γλυπτά δημιουργούνται κατά τρόπο που να αποκτούν λειτουργίες, όπως να βαδίζουν, να στρέφουν και να αναγνωρίζουν κίνδυνο. Αυτές οι μορφές ζωής θα αποκτήσουν ένα σύστημα προσαρμογής σε διάφορα περιβάλλοντα.

Στο CAMK εκτίθενται περισσότερα των 10 «Θηρίων της Άμμου», δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν εμπειρία της μηχανικής πίσω από την κίνησή τους. Μεταξύ αυτών και ένα strandbeest διαστάσεων που ξεπερνούν τα ανθρώπινα μέτρα – συνολικό μήκος πάνω από 10 μέτρα -, το οποίο οι επισκέπτες θα δουν να κινείται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2021, 10:48

Πηγή