Στον τρισδιάστατο κόσμο το φόρεμα του πίνακα «Η Γέννηση της Αφροδίτης»

0
446


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021, 11:56

Με λίγη τύχη, το φόρεμα και τον μανδύα που απεικονίζονται στον πασίγνωστο πίνακα του Σάντρο Μποτιτσέλι «Η Γέννηση της Αφροδίτης» ενδέχεται να συναντήσουμε σήμερα στον δρόμο· με τη βοήθεια ιστορικών τέχνης και μόδιστρων ο Αμερικανός σχεδιαστής προϊόντων Nik Bentel ανακατασκεύασε τα δύο ενδύματα. «Όταν ο Μποτιτσέλι ολοκλήρωσε τον περίφημο πίνακα το 1486, απροσχεδίαστα έγινε σχεδιαστής μόδας, εντάσσοντας στο έργο ζωγραφικής το φόρεμα» δηλώνει.

Στο επίκεντρο του εμπνευσμένου από μυθολογική αφήγηση του Οβίδιου πίνακα είναι η μόλις γεννημένη Αφροδίτη η οποία φθάνει στην ακτή πάνω σε ένα γιγαντιαίο όστρακο. Στα δεξιά, μια γυναικεία φιγούρα περιμένει την άφιξή της για να καλύψει τη γυμνή θεά με ένα μανδύα. Λόγω των ανθέων στο φόρεμά της, πιστεύεται ότι η φιγούρα αυτή είναι η Ώρα της άνοιξης (οι Ώρες ήταν ήσσονες θεότητες, συνδεδεμένες με τις εποχές).

Δείτε το βίντεο:

 

 

Μετά από σπουδές των υλικών του πίνακα και μαθήματα από ιστορικούς τέχνης και ζωγράφους, ο Bentel ξεκίνησε να αναδημιουργήσει τα ενδύματα όσο πιο πιστά γίνεται· από τα μπλουέ (σ.σ. κενταύριο ο κύανος) στο φόρεμα μέχρι τις μαργαρίτες στον μανδύα. Από 30% λινό και 70% βαμβάκι, το «Botticelli Dress» αποτελείται από δύο κομμάτια με περίπου 50 λουλούδια κεντημένα επάνω του. Ο πλεκτός από μαλλί κασμίρ μανδύας έχει επάνω του κεντημένες λευκές και κόκκινες μαργαρίτες.

 

Κατασκευάστηκαν μόνον 100 φορέματα και 100 μανδύες και η επίσκεψη στον ιστότοπο του Αμερικανού σχεδιαστή ( http://www.nikolasbentelstudio.com/ ) προσφέρει τη δυνατότητα λεπτομερούς εξέτασης του αποτελέσματος του εγχειρήματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021, 11:56

Πηγή