Το Μέγαρο Μουσικής τιμά την 102η επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

0
114


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021, 13:54

«Τ’ Ανατολής το Χάραμαν» είναι ο τίτλος του μουσικοποιητικού δρώμενου, με το οποίο το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά την Τετάρτη 19 Μαΐου την 102η επέτειο μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Στόχος της πρωτοβουλίας, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, είναι να αναδείξει την ενοποιητική και δημιουργική δύναμη της μουσικής του Πόντου.

«Τ’ Ανατολής το Χάραμαν» συνδέει ιστορικούς και σύγχρονους ποντιακούς σκοπούς με μελοποιημένη επική ποίηση, καθώς έξι γνωστοί λυράρηδες και μια ομάδα τραγουδιστών και χορευτών θα «ντύσουν» μουσικά τις τραγουδιστικές αφηγήσεις που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της μακραίωνης ποντιακής παράδοσης.

«Η γνώση της ιστορίας αποτελεί χρέος τιμής σε όσους θυσιάστηκαν αλλά και ισχυρό θεμέλιο για να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον. Το αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και η σημασία που έχει για τη χώρα μας, καθιστά επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας. Ο Πόντος είναι οι άνθρωποί του, που ζουν μέσα από τα τραγούδια, τον ήχο της ποντιακής λύρας και την ένταση του χορού», σημειώνει ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Θύμιου Ατζακά, η προετοιμασία του οργανικού συνόλου του Γιάννη Τσανασίδη και η προετοιμασία του φωνητικού συνόλου της Νατάσσας Τσακηρίδου. Στην περσική λύρα ο James Wylie, στο πολίτικο λαούτο ο Ιάκωβος Μωυσιάδης, στα κρουστά ο Σάκης Λάιος, στο νταούλι ο Νίκος Φιλιππίδης, στις ποντιακές λύρες οι Ονούρ Σεντούρκ, Γιώργος Παπαδόπουλος, Βασίλης Μαυρομουστακίδης και Λευτέρης Ραφαηλίδης. Ερμηνεύουν οι Χριστίνα Κεμανετζίδου και Μαρία Παπαχριστοδούλου, αφηγείται ο Θεοχάρης Ιωαννίδης και χορεύει το σύνολο Ηλιοείδεια.

Η παράγωγη θα μεταδοθεί απευθείας στις 18.00 από το κανάλι του ΟΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece).


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021, 13:54

Πηγή