Το «σιωπηλό», λόγω κορωνοϊού, Πάσχα των Ορθόδοξων Χριστιανών της Ιορδανίας

0
130Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020, 11:36

Στη φιλήσυχη χώρα της Μέσης Ανατολής, το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, οι περίπου 300.000 Ορθόδοξοι Χριστιανοί, στην πλειονότητά τους Άραβες, τέτοιες μέρες άκουγαν τις καμπάνες να ηχούν και στις εννέα ενορίες της χώρας και συμμετείχαν σε όλα τα μυστήρια της εβδομάδας των Παθών, προσμένοντας την Ανάσταση του Κυρίου. Εφέτος, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έκλεισε τις πόρτες των εκκλησιών αλλά και των μουσουλμανικών τεμενών. Οι τελετές διεξάγονται κανονικά αλλά χωρίς κόσμο.Μια παρόμοια «ησυχία» απλώνεται και στην ανατολική όχθη του Ιορδάνη ποταμού, στο σημείο όπου βαπτίστηκε ο Ιησούς, εκεί που βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Συνηθισμένοι στον «μοναχικό βίο», όπως λέει ο καθηγούμενος της Μονής, Μητροπολίτης Διοκαισαρείας Βενέδικτος, εφέτος στη λειτουργία της Ανάστασης θα είναι μόνο ο ίδιος, ο πατέρας Παΐσιος και ο φύλακας. Τα ίδια λίγα άτομα δηλαδή, που τόσα χρόνια συντηρούν τη Μονή αλλά και όλο τον χώρο, συνολικής έκτασης 1000 στρεμμάτων, όπου -μεταξύ άλλων- υπάρχουν ένας ξενώνας και ένα μουσείο.

Το Πάσχα, ωστόσο, ήταν πάντοτε μια ευκαιρία να γεμίσει ο χώρος κόσμο. Προσκυνητές έφθαναν από παντού στον βαπτιστικό χώρο «Βηθανία Πέρα από την Ιορδανία/Αλ-Μαγκτάς (Baptism Site «Bethany Beyond the Jordan/ Al-Maghtas), που συγκαταλέγεται στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.Εκεί συνυπάρχουν Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Ρώσοι, Αρμένιοι και Κόπτες.

«Εμείς, εδώ, στον τόπο της διακονίας μας, στην ιστορική Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστή, έγκλειστοι και βιώνοντας ακόμη πιο ησυχαστικά τον μονήρη βίο, κάνουμε μόνοι μας όλες τις Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και προσευχόμαστε στον Θεό να απαλλάξει την ανθρωπότητα από την πανδημία και τις επιπτώσεις της», αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγούμενος της Μονής. «Με πόνο ψυχής αλλά βαρύ αίσθημα ευθύνης τηρούμε τις ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών», προσθέτει.

Όπως σημειώνει ο μητροπολίτης Διοκαισαρείας Βενέδικτος, οι ενέργειες του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ήταν αποτελεσματικές και τα μέτρα που έλαβε εγκαίρως είχαν ως αποτέλεσμα τα κρούσματα του νέου ιού να έχουν περιορισθεί σημαντικά. «Στην Ιορδανία, τη χώρα των περίπου 10 εκατ. κατοίκων, αυτήν τη στιγμή έχουμε 2 ή 3 νεκρούς από την ασθένεια του νέου κορωνοϊού», σημειώνει ο μητροπολίτης.

Περιγράφοντας την καθημερινότητα, αναφέρει ότι κάθε απόγευμα, στις 6, ακούγεται η σειρήνα που ενημερώνει τον κόσμο ότι από εκείνη την ώρα έως την άλλη μέρα, στις 10 το πρωί, η κυκλοφορία σταματά. Τις υπόλοιπες ώρες ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί καταστήματα της γειτονιάς του για να προμηθευτεί τα απαραίτητα αλλά δεν επιτρέπεται η χρήση αυτοκινήτου παρά μόνο με ειδική άδεια. Παρασκευή και Σάββατο υπάρχει αυστηρά καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Η εικόνα του έρημου Αμμάν, της άλλοτε πολύβουης πρωτεύουσας, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Αυτή η εικόνα ωστόσο, υπάρχει σε πολλές πόλεις του κόσμου. Προς το παρόν, τηρούμε τους κανόνες και προσευχόμαστε και ευχόμαστε ο Σταυρωθείς και Αναστάς Χριστός να χαριτώνει και αγιάζει τη ζωή όλων των ανθρώπων και το φως της Αναστάσεως να φωτίζει την ανθρωπότητα ώστε γρήγορα να απαλλαγεί από την δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει», αναφέρει ο μητροπολίτης Βενέδικτος, στέλνοντας ένα μήνυμα στους Έλληνες και όλο τον κόσμο: «Μη φοβάστε αδέρφια μου. Ο Χριστός νίκησε τον θάνατο. Να έχετε θάρρος!».Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here