Τριάντα θεατρικές πρεμιέρες που αναμένουμε έως τα τέλη της χρονιάς

0
82



Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021, 15:17

Η φθινοπωρινή σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με τις κλειστές θεατρικές σκηνές να σηκώνουν αυλαία έπειτα από μήνες ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας και τις πρεμιέρες να διαδέχονται η μία την άλλη.

Με περισσότερες από εκατόν πενήντα παραστάσεις να έχουν ανακοινωθεί, η νέα σεζόν επιφυλάσσει κλασικά και σύγχρονα έργα, πρωτοεμφανιζόμενες δραματουργίες, επιτυχημένες επαναλήψεις και ηχηρά ονόματα της διεθνούς σκηνής σε μικρές και μεγάλες σκηνές της Αθήνας. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει τριάντα από τις αναμενόμενες παραγωγές που παίζονται ήδη ή κάνουν πρεμιέρα έως και τα τέλη της χρονιάς.

«Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» στο Θέατρο Ιλίσια

Με το πολυβραβευμένο έργο του Στέφανο Μασσίνι, που έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες κι έχει ανεβεί από κορυφαίους σκηνοθέτες (ανάμεσά τους ο Λούκα Ρονκόνι και ο Σαμ Μέντες), καταπιάνεται ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια του στη σκηνοθεσία. Από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους και θεατρικούς συγγραφείς της Ιταλίας, ο Μασσίνι δημιουργεί μια τοιχογραφία, όπου συμπλέκονται τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας με την πορεία των αδελφών Λήμαν και των απογόνων τους, η άνοδος και η πτώση, ο θρίαμβος μαζί με τα χάσματα και τις αμφιβολίες. Με τους Αργύρη Ξάφη, Μάκη Παπαδημητρίου και Μιχάλη Οικονόμου (από 4/10).

«Η γυναίκα της Ζάκυθος» στο Μπάγκειον

Ένα από τα κορυφαία έργα του νεοελληνικού λόγου σκηνοθετεί η ‘Αντζελα Μπρούσκου στο Ξενοδοχείον Μπάγκειον, για λίγες μόνο παραστάσεις. Τρεις γυναίκες – η Άντζελα Μπρούσκου, η Παρθενόπη Μπουζούρη και η Δανάη Κατσαμένη – έγκλειστες σ’ ένα ασφυκτικό πατριαρχικό περιβάλλον αφηγούνται τoν πυρακτωμένο λόγο του Διονύσιου Σολωμού στον απόηχο της πτώσης του Μεσολογγίου (από 4/10).

«Το καινούργιο παιδί» στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη

Μια γυναίκα της γενιάς του ’50 φυλλομετρά τη ζωή της, από την ευμάρεια του ’90 μέχρι την οικονομική κρίση του 2010. Τον εξομολογητικό μονόλογο με τίτλο «Το καινούργιο παιδί» ερμηνεύει η Κάτια Δανδουλάκη. Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππα (από 7/10).

«Άνθρωποι και Ποντίκια» στον Τεχνοχώρο Cartel

Με την επιτυχία των δύο περασμένων σεζόν, το έργο «Άνθρωποι και Ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ, μια σκληρή μα και βαθιά ανθρώπινη ιστορία διαψευσμένων ονείρων σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη άνοιξε τη νέα θεατρική περίοδο ο Τεχνοχώρος Cartel. Σε μια παράσταση ακραίου ρεαλισμού ο Β. Μπισμπίκης αφηγείται τη ζωή δύο εκτοπισμένων ψυχών που αναζητούν δουλειά, στην περιοχή του Ρέντη (από 8/10).

«Φαίδρα» στο Προσκήνιο

Ο Δημήτρης Καραντζάς εγκαινιάζει το θέατρο «Προσκήνιο» με τη «Φαίδρα» της Μαρίας Τσεβτάγιεβα, μια ποιητική αλληγορία που μας καλεί να αφυπνίσουμε τη σχέση μας με τη φύση και το ένστικτο. Μια σκηνική σύλληψη για πέντε πρόσωπα που επιχειρούν σ’ έναν νεκρό τόπο να ανασυνθέσουν την χαμένη μας σχέση με την ελευθερία, την ερωτική επιθυμία και την απενοχοποίηση. Παίζουν οι Στεφανία Γουλιώτη, Μιχάλης Σαράντης, Αλεξία Καλτσίκη, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Νίκος Μάνεσης (από 9/10).

«Προμηθέας» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Είναι η δεύτερη φορά, μετά τους «Όρνιθες», που ο Νίκος Καραθάνος καταπιάνεται με το αρχαίο δράμα. Αυτή τη φορά προσεγγίζει την τραγωδία του Αισχύλου επιχειρώντας, όπως λέει, να «μυθολογήσει την καθημερινότητα». Στην παράστασή του τα πάντα συμβαίνουν σε ένα σπίτι-μετεωρίτη που αιωρείται στον χωροχρόνο και κατακλύζεται από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Εκεί ζουν, σαν συγγενείς, και «κοσμογονούν» ο Προμηθέας (Νίκος Καραθάνος), το Κράτος και ο Ερμής (Χρήστος Λούλης), η Βία και η Ιώ (Γαλήνη Χατζηπασχάλη), ο Ήφαιστος και ο Ωκεανός (Γιάννης Κότσιφας) (από 10/10).

«Ο ποπολάρος» στο θέατρο Τέχνης

Το ιδιαίτερα δημοφιλές στην εποχή του έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου, το οποίο έχει ζωντανέψει με επιτυχία στο παρελθόν τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, ανεβάζει ο Θοδωρής Αμπαζής (σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική), ο οποίος επιχειρεί να το ξαναδιαβάσει με σύγχρονη οπτική. Ακολουθώντας τη φόρμα του μουσικού αφηγηματικού θεάτρου, πέντε ηθοποιοί (Ιφιγένεια Καραμήτρου, Παντελής Δεντάκης, Μαρία Παρασύρη, Νίκος Αλεξίου, Γιάννης Καράμπαμπας,), σε ρόλο «χορού» αναλαμβάνουν τη σκηνική αφήγηση (από 15/10).

«Φθινόπωρο Χειμώνας» στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Το έργο του βραβευμένου Σουηδού ποιητή, πεζογράφου, θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Λαρς Νορέν «Φθινόπωρο Χειμώνας», σκηνοθετεί ο Νίκος Μαστοράκης, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα. Στο έργο, η εικόνα μίας ευτυχισμένης αστικής οικογένειας, που συγκεντρώνεται γύρω από το ίδιο τραπέζι κάθε μήνα, θα δώσει γρήγορα τη θέση της σε ένα πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης που τροφοδοτείται από το έρεβος των κοινωνικών στερεοτύπων. Με τους Μπέτυ Αρβανίτη, Άννα Καλαϊτζίδου, Μαρία Καλλιμάνη και τον ‘Αλκη Παναγιωτίδη ( από 15/10).

«Οι Μάγισσες του Σάλεμ» στο Θέατρο Χορν

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία της καταδίκης ως μαγισσών 20 γυναικών στο χωριό Σάλεμ της Μασαχουσέτης το 1692, το αριστούργημα του ‘Αρθουρ Μίλερ είναι μια διαχρονική καταγγελία των δεισιδαιμονιών, των προκαταλήψεων και του φανατισμού. Σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης. Παίζουν οι Νικήτας Τσακίρογλου, Άκης Σακελλαρίου, Ρένια Λουιζίδου, Ιωάννα Παππά, Γιάννης Καλατζόπουλος και Μελίνα Βαμβακά (από 15/10).

«Πόσο κοστίζει να ζεις;» στο Θέατρο Πόρτα

Με το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο της Μαρτίνα Μάγιοκ, ανοίγει τη σεζόν του Θεάτρου Πόρτα ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Ένα έργο τολμηρό, που αμφισβητεί τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα άτομα με αναπηρία και εμβαθύνει στους τρόπους με τους οποίους η κοινωνική τάξη, η φυλή, η εθνικότητα και ο πλούτος μπορούν να δημιουργήσουν χάσματα μεταξύ των ανθρώπων, ακόμη και αν εκείνοι λαχταρούν τη σύνδεση. Παίζουν: Μελαχρινός Βελέντζας, Αμαλία Καβάλη, Ειρήνη Μακρή, Φώτης Στρατηγός (από 16/10).

«Οι Ναυαγοί» στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

Το πρώτο θεατρικό έργο της Ηρώς Μπέζου «Οι Ναυαγοί» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της ίδιας και του Γιάννη Παπαδόπουλου. Η Σοφία Κόκκαλη, ο Γιάννος Περλέγκας και ο Μιχάλης Τιτόπουλος ξετυλίγουν με την ερμηνεία τους τις σχέσεις των τριών ηρώων του έργου, που μέσα από τις λέξεις παλεύουν να κοιταχτούν, να αγαπήσουν, να «βγουν στη ζωή» (από 18/10).

«Η νύχτα της Ιγκουάνα» στο Θέατρο Πορεία

Ένα από τα πιο γοητευτικά, αν και λιγότερο παιγμένα στη χώρα μας έργα του Τενεσί Ουίλιαμς παρουσιάζει το Θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη. Σ’ έναν απομακρυσμένο λόφο κάπου στο Μεξικό, το ξενοδοχείο της υπερσεξουαλικής Μαξίν, θα γίνει το καταφύγιο κάποιων περιπλανώμενων ψυχών. Για λιγότερο από 24 ώρες παρακολουθούμε τους ήρωες του έργου να έρχονται αντιμέτωποι με τα ζωτικά τους ψεύδη σχετικά με τη ζωή, τη θρησκεία, την αγάπη, ενώ παράλληλα προσπαθούν να βρουν παρηγοριά στην «καλοσύνη των ξένων». Με τους Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Βίκυ Κατσίκα, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κεχαγιόγλου, Πέτρο Μάλαμα, Γιώργο Μπινιάρη, Ιωάννη Παπαζήση (από 20/10).

«Το μινόρε» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Βασισμένο στη θρυλική τηλεοπτική σειρά «Το μινόρε της αυγής», το νέο θεατρικό έργο του Δημήτρη Χαλιώτη σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, επιχειρεί να μας ταξιδέψει στον Πειραιά του ’30 με αγαπημένα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του πειραιώτικου ρεμπέτικου. Ερμηνεύουν: Αλ. Αϊδίνη, Ι. Μιχαηλίδης, Γ. Σκιαδαρέσης, Στ. Σβήγκος, Χρ. Μαξούρη, Μ. Τσιμά, Όλ. Σκιαδαρέση, Αντ. Ξηντάρης, Θ. Ξηντάρης (από 20/10).

«O κουρέας της Σεβίλλης» στο Θέατρο ΑκροπόλΟ Βασίλης Χαραλαμπόπουλος υποδύεται τον ρόλο του Φίγκαρο στη διαχρονική κωμωδία του Μπωμαρσέ, μια ελεγεία για τη μοίρα του έρωτα στον γεμάτο ψεύδος κόσμο της αριστοκρατίας, την οποία σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου. Μαζί του ένας 17μελής θίασος επί σκηνής (από 20/10).

«Η μηχανή του Τούρινγκ» στο θέατρο Βασιλάκου

Το έργο του Benoit Soles που παίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία – 700 sold out από το 2018 και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν αποσπώντας 4 βραβεία Μολιέρ, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία και διασκευή Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, με τον Ορφέα Αυγουστίδη να ερμηνεύει τον φιλόσοφο- επιστήμονα, ‘Αλαν Τούρινγκ που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου (από 21/10).

«Μια ιστορία αγάπης» στο θέατρο Άνεσις

Ο Σίμος Κακάλας μας συστήνει το βραβευμένο έργο του Αλέξις Μιχάλικ, «Μια ιστορία αγάπης», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου. Στην παράσταση θα παίξει ο ίδιος, μαζί με τις Βίκυ Βολιώτη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κατερίνα Λυπηρίδου και Στεφανία Ζώρα (από 23/10).

«Οι παίκτες» στο Θέατρο Κιβωτός

Ζωντανή μουσική, αφηνιασμένοι ρυθμοί και σκοτεινό χιούμορ σε μια παράσταση – οφθαλμαπάτη, μια φαρσοκωμωδία καταστάσεων, για την τέχνη της εξαπάτησης. Ο Γιώργος Κουτλής καταπιάνεται με το έργο του Γκόγκολ και συσπειρώνει επί σκηνής μια ομάδα νέων ηθοποιών – Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Γιώργο Τζαβάρα, Γιώργο Μπουκαούρη. Μαζί τους και ο έμπειρος Χρήστος Στέργιογλου (από 25/10).

«Μια Γερμανίδα Γραμματέας» στο Ιλίσια-Βολανάκης

Η σπουδαία κυρία του θεάτρου Ρένη Πιττακή ερμηνεύει τον αριστοτεχνικό μονόλογο του Βρετανού συγγραφέα και σεναριογράφου Κρίστοφερ Χάμπτον, που είναι εμπνευσμένος από τη ζωή και τις εξομολογήσεις, της Μπρουνχίλντε Πόμσελ, μιας από τις γραμματείς του Γκέμπελς. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος (από 27/10).

«Φουέντε Οβεχούνα» στο Εθνικό Θέατρο

Το διαχρονικό έργο του Ισπανού συγγραφέα Λόπε δε Βέγα σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου ανοίγει τη σεζόν στο Εθνικό Θέατρο. Το έργο υπογραμμίζει την τεράστια αξία της κοινής συνείδησης και της αλληλεγγύης, σε μια κοινωνία που την χαρακτηρίζει η ατομικότητα. Ένα δραματικό γεγονός, η αυταρχική συμπεριφορά ενός μονάρχη αναδεικνύει σε ήρωα ένα ολόκληρο χωριό, τη Φουέντε οβεχούνα (από 28/10).

«Η σιωπηλή λίμνη» στο Επί Κολωνώ

Το βραβευμένο έργο του Ισπανού συγγραφέα Νταβίντ Ντεσόλα παρουσιάζει η Ομάδα Νάμα σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη και καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Χατζηνικολάου. Μία ιστορία που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το ερωτικό δράμα, τις άμυνες των ηρώων της απέναντι σε μια σύγχρονη αδυσώπητη κοινωνία. Τους τρεις αινιγματικούς ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι Παναγιώτα Βλαντή, Θανάσης Κουρλαμπάς και Χάρης Τσιτσάκης (από 31/10).

«Συμφορά από το πολύ μυαλό» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Με το έργο του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού περνά στη νέα του εποχή το ιστορικό Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής από τον πολιτιστικό οργανισμό «Λυκόφως» που αναλαμβάνει για τα επόμενα 10 χρόνια το ιστορικό θέατρο της Κυψέλης. Το έργο παρουσιάζεται σε νέα έμμετρη μετάφραση της Έλσας Ανδριανού, με μία 13μελή ομάδα νέων και παλαιότερων ηθοποιών (από 3/11).

«Μάκμπεθ» στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

Μια νέα προσέγγιση του σκοτεινού αριστουργήματος του Σαίξπηρ παρουσιάζει ο Θανάσης Δόβρης, σε μετάφραση Θέμελη Γλυνάτση. Ο Θάνος Τοκάκης ερμηνεύει τον επώνυμο ρόλο. Μαζί του θα δούμε επί σκηνής τους Εύη Σαουλίδου, Κώστα Κουτσολέλο, Κώστα Ξυκομηνό, Γρηγόρη Ποιμενίδη, Κωνσταντίνο Πλεμμένο (από τις 4/11).

«Το τέλος του παιχνιδιού» στο Σύγχρονο Θέατρο

Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί το αριστούργημα του Σάμιουελ Μπέκετ, μια αλληγορία για τη μάταιη αναζήτηση νοήματος στη ζωή, με τους Δημήτρη Καταλειφό, Άρη Μπαλή, Όλγα Δαμάνη και Γιώργο Ζιόβα (από 6/11).

«Τσέρνομπιλ, ένα χρονικό του μέλλοντος» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς (βραβείο Νόµπελ Λογοτεχνίας 2015), η παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, εστιάζει σε 16 από τις 100 μαρτυρίες που περιέχονται στο βιβλίο, και φέρνει στην επιφάνεια αναπάντητα ερωτήματα για το νόημα της ανθρώπινης ζωής. Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Μαρία Κατσιαδάκη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Λεάκος και Αρετή Σεϊνταρίδου (10/11).

«Η Φάρμα των ζώων» στο Εθνικό Θέατρο

Την εμβληματική «Φάρμα των ζώων» μεταφέρει σε θεατρική μορφή ο ‘Αρης Μπινιάρης. Ο Τζορτζ Όργουελ καταθέτει μια αλληγορία για τις συνέπειες μιας ελλιπούς πολιτικής επανάστασης και διερευνά πώς το όραμα για μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης εκτροχιάζεται και μετατρέπεται σε ένα εφιαλτικό, απολυταρχικό καθεστώς που βλέπει παντού εχθρούς. Παίζουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Ελένη Μπούκλη, Μιχάλης Βαλάσογλου, Ιωάννα Μαυρέα κ.ά (από 11/11).

«Αναφορά σε μια ακαδημία» στο Θέατρο Άττις

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την ερευνητική της εργασία πάνω στο έργο του Φραντς Κάφκα με το διήγημα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» και μας καλεί να αφηγηθούμε μαζί του την «ιστορία του βίαιου εξανθρωπισμού της ζωικής ενέργειας κάθε ανθρώπου, κατά βάση του ίδιου μας του εαυτού» (από 12/11).

«Ο Γυάλινος Κόσμος» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Δύο σταρ του θεάτρου και της υποκριτικής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πολυαναμενόμενη παράσταση. «Στον “Γυάλινο Κόσμο” ανακάλυψα έναν κόσμο χωρίς ορατό ηρωισμό, έναν κόσμο που τον κατοικούν εύθραυστοι άνθρωποι. Οι ήρωες είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ουλές και μυστικά» αναφέρει ο Ίβο βαν Χόβε, που επιστρέφει στη Στέγη με το αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς και προσφέρει στην Ιζαμπέλ Ιπέρ έναν από τους πιο θρυλικούς ρόλους του αμερικανικού ρεπερτορίου (13 & 14/11).

«Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» στο Θέατρο Πορεία

Μετά τις δύο αποκλειστικά διαδικτυακές παραστάσεις live streaming στο Εθνικό Θέατρο, ο «Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάτση, μια ελεγεία πάνω στον ανθρώπινο φόβο με φόντο την ελληνική επανάσταση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή για το θέατρο του Θανάση Τριαρίδη, έρχεται ζωντανά πια στο θέατρο Πορεία, με ένα καστ 19 ηθοποιών και μουσικών (από 8/12).

«Τα κόκκινα φανάρια» στο Cartel

Το τολμηρό έργο του Αλέκου Γαλανού, για τον κόσμο του περιθωρίου και της πορνείας, παίρνει queer αποχρώσεις με τον Β. Μπισμπίκη να καθοδηγεί την ομάδα του Cartel στα άδυτα της τρανσέξουαλ κοινωνίας. Σ’ αυτήν θα προστεθεί και ο ηθοποιός και χορευτής Δημήτρης Παπάζογλου, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στη σκηνή (από 8/12).

«Μια υπέροχη ζωή» στο Μέγαρο Μουσικής

Η θεατρική διασκευή της «Υπέροχης ζωής» του Φρανκ Κάπρα, μιας από τις πιο κλασικές χολιγουντιανές ταινίες με θέμα τα Χριστούγεννα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου. Η Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη μετατρέπεται σε ζωντανό ραδιοτηλεοπτικό στούντιο της δεκαετίας του 1940. Η ιστορία-ύμνος στην αλληλεγγύη και την αυταπάρνηση ζωντανεύει από μία μεγάλη τζαζ ορχήστρα και από γνωστούς και αγαπημένους ηθοποιούς (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νάντια Κοντογεώργη, Νίκος Ψαρράς, Άγγελος Μπούρας, Θεοδοσία Σαββάκη) που παίζουν όλους τους ρόλους (23/12/2021 – 5/1/2022).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Πηγή