Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021, 12:23
Συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Οι εκδηλώσεις προσφέρονται από το υπουργείο Πολιτισμού δωρεάν στο κοινό, με απαραίτητες προκρατήσεις στη διεύθυνση https://digitalculture.gov.gr/
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα από 6 έως 12 Σεπτεμβρίου
Έρωτες θεών
Θέατρο
6 & 7 Σεπτεμβρίου/Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Κρήτη/ώρα 21:30
Μια παράσταση βασισμένη σε αρχαιοελληνικά σπαράγματα.
Στη θεατρική λογοτεχνία δεσπόζουν δύο θεματικές, αυτές του Έρωτα και του Θανάτου, που κατά πολλούς είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, με πιο δημοφιλή τη θεματική του Έρωτα, της ζωώδους έλξης μεταξύ δύο προσώπων. Η παράσταση Έρωτες θεών είναι ένας ύμνος στον έρωτα, τον οποίον ήξεραν να τιμούν οι θεοί και οι ήρωες ως την υπέρτατη ακαταμάχητη δύναμη. Ο θνητός ήρωας εισβάλλει στην περιοχή του θείου και ο Θεός στην περιοχή του θνητού. Όταν κλείνει το μουσείο, εμφανίζονται στον κήπο του αρχαιοελληνικοί θεοί, μυθικά πρόσωπα, τραγικοί ήρωες και ηρωίδες και απαγγέλλουν αποσπάσματα αρχαιοελληνικών σπαραγμάτων, επιχειρώντας ένα είδος εξανθρωπισμού μέσα από τα κείμενα αυτά. Η παράσταση ενσωματώνει άριες από όπερες της εποχής του Μπαρόκ, που λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος με την αρχαιοελληνική θεματολογία.
Συντελεστές
Ιδέα – Σύνθεση κειμένου – Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής
Φιλολογικός σύμβουλος: Ζαχαρίας Κατσακός
Σκηνογραφία: Κώστας Μακάκης
Κοστούμια: Μαρία Χανιωτάκη
Ήχος – Φως: Βαγγέλης Αποστόλου – ΤΟ ΚΥΜΑ
Ηθοποιοί: Ειρήνη Κουτσάκη, Σοφία Δερμιτζάκη, Νίκος Τουρνάκης, Εμμανουέλα Κοκοβάκη
Μπαρόκ άριες: Ιωάννα Καλογεράκη
Πιάνο: Δημήτρης Βεζύρογλου
ΑΜΚΕ: Όμμα Στούντιο
Αψηφώντας τους Θεούς – Το αέναο ταξίδι της Αλκυόνης
Μουσική
7 & 8 Σεπτεμβρίου/ Αρχαία πόλη Ευρωπού, Κιλκίς/ ώρα 20:00
Ένα τελείως καινούριο και φρέσκο κείμενο που έχει ως αφετηρία και έμπνευση τις διηγήσεις περί μεταμορφώσεων του Οβίδιου και χτίζει ένα χορόδραμα το οποίο ονομάζει folk opera. Νέες και πρωτότυπες μουσικές, χοροί, ιντερμέδια, τραγούδια και απρόσμενα «χορικά» ξετυλίγουν και αποκαλύπτουν την εξέλιξη της ιστορίας, ενώ το χορευτικό τρίο Araneum ανασυνθέτει συνεχώς επί σκηνής τις εικόνες της αφήγησης. Οι έξι μουσικοί συχνά συμμετέχουν σε σκηνικές δράσεις, ενώ με διάφορους τρόπους συμβάλλουν όχι μόνο στις μυθολογικές «μεταμορφώσεις» αλλά και σε αυτές της μουσικής φόρμας.
Συντελεστές
Μουσικές συνθέσεις – Τραγούδια – Κείμενα – Στίχοι: Alcedo Folk Band
Βασική ιδέα σεναρίου: Στέφανος Χατζηαναγνώστου
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Χορογραφία: Δάφνη Σταθάτου
Ηχοληψία: Πασχάλης Κολέντσης
Επιμέλεια φωτισμού: Γιώργος Πουλίδης
Μουσικοί επί σκηνής: Μαρία Μιχαλάκα (βιολί, τζουράς, τραγούδι), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο, κρουστά), Γιάννης Ταυλάς (κιθάρες, λαούτο, κρουστά), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα), Κώστας Κωνσταντάτος (βιολί, μαντολίνο, κρουστά, φωνή)
Χορευτές επί σκηνής: Τρίο Araneum (Δάφνη Σταθάτου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Αναστασία Δρούγα)
ΑΜΚΕ: CulturePolis
Δηλωθείσα τοποθεσία
Εικαστικά
7 & 8 Σεπτεμβρίου/Τείχη της Δράμας (performance)/ ώρα 21:00
6/9 – 30/9 / Μουσείο Δράμας (εικαστική έκθεση)/ωράριο λειτουργίας: καθημερινές και Σ/Κ: 8.00-20.00 / Τρίτη 11.00-20.00
Η εκδήλωση συμμετέχει στο 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το πρότζεκτ «δηλωθείσα τοποθεσία» δημιουργήθηκε με αφορμή το έργο του Ν. Γ. Πεντζίκη “Πόλεως και νομού Δράμας Παραμυθία”. Η καλλιτεχνική ομάδα εκκινεί από το λογοτέχνημα για να παρουσιάσει μια εικαστική έκθεση με γλυπτά της Άννας Λάσκαρη και του Κώστα Σαχπάζη, καθώς και μια παράσταση χορού από τον Αλέξανδρο Φαρμάκη, με πρωτότυπη μουσική από τους Γιώργο Δούσο και Αχιλλέα Τίγκα. Η «δηλωθείσα τοποθεσία» του έργου είναι η πόλη και ο νομός Δράμας. Η συνθετική εικόνα που παράγεται εκθέτει το κοινό σε μια πολλαπλή εμπειρία με αφορμή το λογοτεχνικό έργο. Η εικαστική εγκατάσταση αναστοχάζεται πάνω σε ζητήματα χρόνου και ρυθμού, δομής και έντασης μεταξύ των πολλαπλών αφηγήσεων στο έργο του Πεντζίκη. Η παράσταση στροβιλισμού αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή του μυστικιστικού δρώμενου και η μουσική συνδυάζει τη χρήση παραδοσιακών και μη οργάνων και ήχων. Ένα νέο κείμενο, το οποίο προέκυψε μέσα από τη διαδικασία των προβών, ακούγεται σε σημεία της παράστασης και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό αλλά και στους επισκέπτες της γλυπτικής εγκατάστασης.
Συντελεστές
Μουσικός: Γιώργος Δούσος
Εικαστικός – Ερευνήτρια: ‘Αννα Λάσκαρη
Εικαστικός: Κώστας Σαχπάζης
Μουσικός επί σκηνής: Αχιλλέας Τίγκας
Xορευτής – Στροβιλιστής: Αλέξανδρος Φαρμάκης
ΑΜΚΕ: Blow-Up
Η σαρκοφάγος
Μουσική
8 & 9 Σεπτεμβρίου/Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών, Χαλκιδική/ώρα 20:30
Ένας μοναχικός περιπατητής, κατά τις νυχτερινές περιπλανήσεις του στο αστικό τοπίο, συναντά μια σαρκοφάγο και διαπιστώνει πως έχει γίνει το ερωτικό καταφύγιο ενός νεαρού ζευγαριού. Στο κείμενο του Γιώργου Ιωάννου, το αρχαίο μνημείο, κατοικημένο απροσδόκητα από ένα παλλόμενο παρόν, πυροδοτεί στον αφηγητή μια ποιητική φαντασίωση όπου ο έρωτας και ο θάνατος, ο μύθος και η ιστορία, η σύγχρονη πόλη και το παρελθόν της συμπλέκονται σε ένα θαυμαστό παλίμψηστο. Αυτό επιχειρεί να ζωντανέψει η παράσταση, συμπλέκοντας τον λόγο του Ιωάννου με αποσπάσματα από άλλα σπουδαία κείμενα και με αυθεντικές συνθέσεις για σαξόφωνο του κορυφαίου μινιμαλιστή Philip Glass.Ειδικότερα, θα ερμηνευτούν οι σολιστικές “Melodies”, γραμμένες από τον Glass το 1995 για μια θεατρική εκδοχή του κειμένου του Ζαν Ζενέ Αιχμάλωτος του έρωτα. Την ίδια χρονιά ο συνθέτης χρησιμοποίησε τις “Melodies” και ως μουσικά σκίτσα για την σύνθεση του Κουαρτέτου Σαξοφώνων σε τέσσερις κινήσεις, ως ανάθεση του διάσημου Raschèr Saxophone Quartet, έργο που επίσης θα διατρέξει την παράσταση.
Συντελεστές:
Ιδέα: Θεόφιλος Σωτηριάδης, Μελίνα Γαρμπή
Δραματουργική σύνθεση, σκηνοθετική επιμέλεια: Μελίνα Γαρμπή
Μουσική επιμέλεια: Θεόφιλος Σωτηριάδης
Φωτισμοί, σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια: Σοφία Τσιριγώτη
Ηχοληψία: Γιώργος Βασίλας
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Βοζινίδης και Μελίνα Γαρμπή
Άλκμαν Κουαρτέτο σαξοφώνων: Χρίστος Ζένιος (σοπράνο σαξόφωνο), Γιώργος Δαραβέλης (άλτο σαξόφωνο), Θεόφιλος Σωτηριάδης (τενόρο σαξόφωνο), Γιάννης Μυράλης (βαρύτονο σαξόφωνο)
ΑΜΚΕ: BE ARTIVE
Μίμος
Θέατρο
8 & 9 Σεπτεμβρίου/Πλατεία Κατεχάκη, Βενετσιάνικη πόλη Χανίων/ώρα 21:00
Το έργο παρουσιάζεται στα ελληνικά και στα γαλλικά. Το μονόπρακτο του Παντελή Πρεβελάκη Μίμος (1928), είναι ένα από τα νεανικά του έργα. Δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιαστεί επί σκηνής, λόγω της ιδιοτυπίας του, που θυμίζει σενάριο της commedia dell’ arte. Εκτυλίσσεται στη διάρκεια του δείπνου ενός εργοστασιάρχη προς τιμή των 18ων γενεθλίων της κόρης του. Καλεσμένος για να τους διασκεδάσει είναι ένας νεαρός μίμος «…σαν τον Αρλεκίνο του Picasso…», όπως λέει ο Πρεβελάκης.
Στο λαιμό του κρέμονται τέσσερις μάσκες: μιας πονεμένης γυναίκας, ενός εργάτη, ενός ναύτη κι ενός στρατιώτη. Όλοι οι ρόλοι, μέσα από ένα κρεσέντο θεατρικού οίστρου, διαδοχικά συγχέονται στο παλλόμενο σώμα του, το οποίο γίνεται Οικουμενικό σύμβολο της Επανάστασης, στρεφόμενο εναντίον της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων. Η οργή του οικοδεσπότη δεν φτάνει για να εμποδίσει την εκδήλωση αγνών κι «αδελφικών» συναισθημάτων της κόρης του προς τον μίμο.Η θεατρική αυτή πρόταση, αφενός ανασύρει από τη λήθη ένα σημαντικό κείμενο της νεοελληνικής δραματουργίας, αφετέρου συμβάλει στη θεατρική αποκέντρωση, αφού οι παραστάσεις θα γίνουν στην Κρήτη και λόγω της συνεργασίας επαγγελματιών και ντόπιων εθελοντών.
Συντελεστές
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μανώλης Σειραγάκης
Σκηνοθεσία μιμικής: Αντωνία Βασιλάκου
Μουσική: Γιάννης Παπατζανής
Ερμηνεύει ο Ντιμίτρι Ρεκατσέβσκι
ΑΜΚΕ: Στεροπή
Συνεργάζονται επαγγελματίες και ερασιτέχνες από τα Χανιά.
Εξαγωγή – Έξοδος
Θέατρο
10 & 11 Σεπτεμβρίου/Αγορά Κομπεταλιαστών, Δήλος/ώρα 19:00
Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
… ως βλέπων τον αόρατον ενεκαρτέρησε… Η Εξαγωγή εξυμνεί το φως, τη ζωή και το ένστικτο για επιβίωση, μέσα από μια καρτερική πορεία αναζήτησης. Η Έξοδος του ανθρώπου προς το φως, η πάλη με τις δυσκολίες του βίου, η ομορφιά και η αγάπη είναι ένας διαχρονικός ανθρώπινος μουσικός βηματισμός στον χώρο της Δήλου.Προτείνουμε μια ουτοπία που υπήρξε, στο ιερό νησί των αρχαίων, μια ουτοπία σαν ένα ζωντανό ανθρώπινο μουσείο. Τα σπαράγματα του Ιεζεκιήλ και τα αποσπάσματα από το βιβλικό κείμενο της Εξόδου συνδυάζονται με ένα χορικό όπου φωνές, ψαλμοί ανθρώπων, αγωνίζονται να διαβούν «εν μέσω σκιάς θανάτου» και να εξέλθουν νικητές στο φως της ζωής. Η κειμενική αυτή «συνήχηση» αποτελεί ένα συμβολικό ορατόριο για την ελπίδα και την καρτερία.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Νίκος Διαμαντής
Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος
Πρωτότυπα κείμενα: Χρήστος Χρυσόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: ‘Αση Δημητρουλοπούλου
Μουσική: Νίκος Βασιλείου
Κίνηση: Κωνσταντίνος Μίχος
Εικαστικοί: Θανάσης Μακρής, Κώστας Ζαφειρόπουλος
Μουσική – Λύρα: Ασπασία Ανωγιάτη
Ηθοποιοί: Δημήτρης Καταλειφός, Ανδρέας Κολίσογλου, Ιωάννα Μακρή, Λητώ Μεσσήνη, Δανάη Μπερή, Δανάη Παπουτσή, Όμηρος Πουλάκης, Κωνσταντίνος Μίχος, Βαγγέλης Ρόκκος, Τζένη Σκαρλάτου
ΑΜΚΕ: Εταιρεία Θεάτρου Σημείο
Οι θεατές θα αναχωρήσουν από την Χώρα Μυκόνου για την Δήλο στις 17.00 με το ειδικό πλοιάριο. Μετά την παράσταση θα επιστρέψουν στην Μύκονο, με το ίδιο πλοιάριο, στις 20.30. Το ταξίδι προσφέρεται δωρεάν.
Titan Prometheus
Χορός
10 & 11 Σεπτεμβρίου/ Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, Μαγνησία/ώρα 21:00
Το Titan Prometheus του Στέφανου Δημουλά είναι μια αμιγώς χορευτική παραγωγή, η οποία ακολουθεί την αφηγηματική δομή της τραγωδίας του Αισχύλου. Ένα πάντρεμα κλασικού και σύγχρονου χορού με στοιχεία physical theatre, όπου το αρχαίο ελληνικό δράμα συναντά τον σύγχρονο κόσμο και την τεχνολογία.Με τις έντονες αισθητικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις, τις ατμοσφαιρικές και στοιχειωμένες εικόνες, ο θεατής μεταφέρεται σε μια σκοτεινή, μυθική ιστορία. Η παραγωγή πραγματεύεται σύγχρονους θεματικούς άξονες με τολμηρή σκηνική παρουσίαση και έντονα ερωτήματα. Δικαιώνονται τελικά οι τολμηροί; Αξίζει να θυσιάζεσαι για το κοινό καλό; Υπάρχει πάντα η ελπίδα προς το καλύτερο; Οφείλει ο πρωταγωνιστής να πληροί συγκεκριμένα κοινωνικά «πρέπει», να υπερτερεί σε δύναμη, χάρη, ομορφιά, ευφυΐα ή πάντα να έλκεται από το αντίθετο φύλο;
Συντελεστές
Δραματουργία – Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Στέφανος Δημουλάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λήδα Κουτρομάνου
Μουσική: Ερμής Γεραγίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ιλένια Δουλαδίρη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
Χορευτές: Στέφανος Δημουλάς, Αμέντολα Sabina, Νάστα Κοντοπίδη, Τάσος Παππάς – Πετρίδης, Ιωάννα Χρυσομάλλη
ΑΜΚΕ: Culture Select
Η πόλη γεννιέται
Μουσική
12 & 13 Σεπτεμβρίου – Φορτέτζα, Θέατρο Ερωφίλη, Ρέθυμνο/ώρα 20:00
Για ενήλικο, νεανικό & εφηβικό κοινό, άνω των 14 ετών. Τι σημαίνει να είσαι έφηβος στο Ρέθυμνο σήμερα; Τι έχει αλλάξει απ’ τη δική μας εφηβεία, των γονιών μας και των παππούδων μας; Ποια είναι η ιστορία αυτής της πόλης εάν όχι οι ιστορίες των πολιτών της; Ποια είναι τα πληγωμένα της κομμάτια; Υπάρχει ίαση για αυτά; Τι διασπά αυτή την πόλη και τι την ενώνει; Τι πήραμε από τους γονείς μας και τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας; Πότε θεωρείται κάποιος πολίτης; Μόνο όταν ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα; Υπάρχει θηλυκό για τον πολίτη; Πώς είναι να αφήνεις πίσω σου το «παιχνίδι» και να μπαίνεις στον κόσμο των «ενηλίκων»; Πού τοποθετούμαστε σε σχέση με τους άλλους; Και ο έρωτας, ο θυμός, ο φόβος, η απόρριψη, η βία, η ανία, τα όνειρα, οι αγωνίες, η μουσική; Μια παράσταση βασισμένη στις τεχνικές του σωματικού θεάτρου και του θεάτρου της επινόησης, όπου ηθοποιός και μουσικοί περφόρμερ της πόλης, με βασική έμπνευση συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια απευθυνόμενα σε εφηβικό, νεανικό και ενήλικο κοινό, συναντούν τις δικές τους εμπειρίες και μνήμες. Μια παράσταση με τη μορφή δήλωσης με βασικό όχημα τη φωνή, τη μουσική και το σώμα.
Συντελεστές
Σύλληψη: Κωνσταντίνα Γιασεμίδου, Μαρία Κώτη
Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Ελεάννα Αποστολάκη, Κωνσταντίνα Γιασεμίδου
Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνα Γιασεμίδου, Ευαγγελία Δανίλη, Μιχάλης Ζέγας, Μαρία Κώτη
Επιμέλεια κοστουμιών: Μαριάννα Τζιράκη
Μουσική σύνθεση: Μιχάλης Ζέγας, Μαρία Κώτη
Εκτέλεση Μουσικής: Μιχάλης Ζέγας
Voice over: Ελεάνα Αποστολάκη