Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

0
161


Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
Α. Για το διάγγελμα του Πρωθυπουργού
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαρχής έχει υπογραμμίσει, σε όλους τους τόνους, τη σημασία της ατομικής ευθύνης για τη μη διασπορά του ιού, καθώς πρέπει να δώσουμε χρόνο στο Σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στα περιστατικά. Είναι ένας πόλεμος με έναν αόρατο εχθρό, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός. Και ο εχθρός πρέπει να είναι ο ιός. Το πρώτο μέτωπο, όμως, αυτού του πολέμου δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τα νοσοκομεία μας και το Σύστημα Υγείας μας. Οι άνθρωποι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού υπερβαίνουν εαυτούς για να φροντίσουν τους νοσούντες και τους ευχαριστούμε.
Το πρώτο και κύριο μέτωπο σε αυτόν τον πόλεμο είμαστε όλοι εμείς. Ο καθένας ξεχωριστά. Ο ιός δεν διασπείρεται από μόνος του. Εμείς τον διασπείρουμε με ανεύθυνες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτουν τόσο τις ευπαθείς ομάδες, όσο και τον γενικό πληθυσμό. Η πλειοψηφία της κοινωνίας αυτοπεριορίστηκε συνειδητά και επέδειξε ατομική και συλλογική υπευθυνότητα, ανταποκρινόμενη στα μέτρα που έλαβε από πολύ νωρίς η Κυβέρνηση.
Δυστυχώς, υπήρξαν και μειοψηφικές συμπεριφορές, που έθεσαν σε κίνδυνο την προσπάθεια για την μη διασπορά του ιού και οδήγησαν στην απόφαση της Κυβέρνησης για αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας. Πρέπει να γνωρίζουν οι συνεπείς και υπεύθυνοι πολίτες ότι ο κόπος τους δεν πάει χαμένος κι ότι το μέτρο που ακολουθείται σε όλες τις αποφάσεις είναι ο σεβασμός στο κοινωνικό σύνολο, με πρώτο κριτήριο την διαφύλαξη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Αυτή την ώρα υπάρχει μια πρωτοφανής συστράτευση Κράτους και κοινωνίας, καθώς οι πολίτες συμμορφώνονται με τους κανόνες και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε.
Επαναλαμβάνω ότι στόχος των νέων αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα, είναι να «κλείσει» κάθε κερκόπορτα στο κακό. Όπως, υπογράμμισε, «δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα μέσα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία».
Β. Για την απαγόρευση κυκλοφορίας και την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών
Η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων και ο περιορισμός της κυκλοφορίας, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, τέθηκε σε ισχύ από σήμερα στις 6:00 το πρωί και αφορά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Επιπλέον, από σήμερα δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση. Στο εξής η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για τους εξής λόγους:
α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν, όπου χρειάζεται, στο ελεγκτικό έργο. Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης. Θυμίζω ότι για κάθε παράβαση που εντοπίζουν οι Αρχές θα επιβάλλουν διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Τα έσοδα από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα διατεθούν για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και των υποδομών Υγείας.
Τι είναι η βεβαίωση κίνησης
Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δύο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του.
Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν τη βεβαίωση τύπου Β΄ με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού τους, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης. Οι βεβαιώσεις μπορεί να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης, στην οποία πρέπει να δηλώνονται τα απαραίτητα στοιχεία που περιλαμβάνει και η έντυπη βεβαίωση.
Παρέχεται ακόμα η δυνατότητα δωρεάν αποστολής μηνύματος στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι. (περιπτώσεις β έως η).
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.
Είναι κρίσιμο να τονίσουμε, ωστόσο, ότι το Κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό, όμως, πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας.
Γ. Για τον νέο περιορισμό πτήσεων, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων
Με νέα κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής από σήμερα επιβάλλονται οι εξής νέοι περιορισμοί:
1.Ο προσωρινός περιορισμός μέχρι τις 15.4.2020 της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία, καθώς και των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με τη χώρα αυτή. Επιπλέον, απαγορεύεται η είσοδος στην ελληνική επικράτεια προσώπων από την Τουρκία, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα. Επιπλέον, εξαιρούνται της απαγόρευσης τα φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων, καθώς και η μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία.

2. Επίσης, περιορίζεται μέχρι τις 15.4.2020 η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.
Δ. Περιορισμός της κίνησης στα ΚΥΤ

Με άλλη Υπουργική Απόφαση περιορίζεται αυστηρά η κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα ΚΥΤ (μέχρι τις 21.4.2020), αυστηρά εντός της αντίστοιχης περιμέτρου που θα εφαρμόσει η ΕΛΑΣ. Δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Σε περιπτώσεις, που δεν διατίθενται μέσα μαζικής μεταφοράς, που θα είναι και ο συνήθης τρόπος μετακίνησης, η μεταφορά θα γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού. Όπου δεν διατίθενται, επιτρέπεται η έξοδος ως εκατό ατόμων την ώρα σε ομάδες μικρότερες των δέκα ατόμων. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από το προσωπικό της ΕΛΑΣ. Επιπλέον, εντός της περιμέτρου των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορονοϊού.
Ε. Για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας
Όπως γνωρίζετε, η υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού είναι πρωτόγνωρη. Η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη με όποιες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας μας. Στην προσπάθεια αυτή κανένας δεν περισσεύει. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ενισχύεται με κάθε τρόπο τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Καθώς όμως η πανδημία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, κρίθηκε αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας και από εθελοντές. Το εθελοντικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο Σύστημα Υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει. Από σήμερα βρίσκεται στον «αέρα» η διαδικτυακή πλατφόρμα εθελοντών του υπουργείου Υγείας στο ethelontes.gov.gr. Σε αυτήν οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής.
Οι αιτήσεις των εθελοντών θα καταχωρούνται ανά Υγειονομική Περιφέρεια σύμφωνα με τη δήλωση προτίμησης που θα συμπληρώνουν στο σχετικό πεδίο. Εν συνεχεία θα υπάρξει κατανομή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στις δομές υγείας της περιοχής ευθύνης τους. Οι εθελοντές θα μπορούν να παρέχουν συγκεκριμένο έργο και θα έχουν συνεργασία με το ήδη υπηρετούν προσωπικό. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ κοινοποιεί ήδη οδηγίες ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών λόγω του κορονοϊού, οι οποίες εκπονήθηκαν από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Σε αυτόν τον τομέα αναζητούνται συνέργειες και με άλλους τρόπους και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Όπως έχουμε ξαναπεί αυτό είναι δυναμικό και διαμορφώνεται αυτές τις μέρες ανάλογα με τις εξελίξεις. Για αύριο στις 11:00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης. Βασικό θέμα στην ατζέντα είναι η αντιμετώπιση του ιού του κορονοϊού και βασικές εισηγήσεις θα κάνουν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νίκος Χαρδαλιάς.
Με τον τρόπο που έγινε την περασμένη Δευτέρα, θα ξεκινήσουμε τώρα να δεχόμαστε ερωτήσεις από τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου, στην ηλεκτρονική ροή με τη σειρά που έρχονται. Θα μου τις μεταφέρει με τη σειρά που έρχονται ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Γιώργος Ευθυμίου.Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here