Οκτώβριος22 , 2021

  H πρώτη μεγάλη έκθεση στην Ευρώπη για το κιμονό, στο Μουσείο V&A

  Related

  Share


  Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020, 14:18

  Οι Ιβ Σεν Λοράν, Φρέντι Μέρκιουρι και Τζορτζ Λούκας αποπλανήθηκαν από τη γοητεία των κιμονό, η εξέλιξη των οποίων από τη μεσαιωνική εποχή στην Ιαπωνία είναι το θέμα έκθεσης στο Λονδίνο.

  Το κιμονό έχει φορεθεί από τους ιππότες Τζεντάι στην κινηματογραφική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Star Wars» του Λούκας και από το φουτουριστικό alter ego του Ντέβιντ Μπόουι, Ziggy Stardust.

  Περισσότερα από 100 κιμονό αναδεικνύουν τις αντικρουόμενες παραλλαγές του πιο διάσημου ιαπωνικού ενδύματος που ήταν κάποτε μια απλή ρόμπα στην έκθεση με τίτλο «Kimono: Kyoto to Catwalk» στο Μουσείο V&A στο Λονδίνο.

  Την έκθεση συμπληρώνουν έργα ζωγραφικής, κοστούμια από ταινίες, αξεσουάρ και άλλα αντικείμενα που μαζί με τα ενδύματα αφηγούνται τη συναρπαστική ιστορία της εθνικής φορεσιάς της Ιαπωνίας που δεν έχει σταματήσει να επηρεάζει τη διεθνή μόδα.

  Είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση στην Ευρώπη για το κιμονό και αποκαλύπτει την ενδυματολογική και κοινωνική σημασία του από τη δεκαετία του 1660 μέχρι σήμερα, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

  Το παλαιότερο κιμονό που παρουσιάζεται στην έκθεση χρονολογείται το 1660-1680 φέρει λιτά φύλλα σφενδάμου κεντημένα σε μοτίβα νερού. Το πιο πρόσφατο είναι του 2019 δημιουργία της σχεδιάστριας Milligan Beaumont και είναι ένα πανωφόρι μακρύ με κουκούλα σε στυλ skateboarder.

  Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


  Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020, 14:18

  Πηγή