Η άμμος αποθηκεύει ηλιακή θερμότητα!

0
539
Beach Mountains Outdoors Ocean Coast Sand Sea

Η αποθήκευση της ενέργειας, μπορεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, καθιστώντας δυνατή την κάλυψη μεγάλου μέρους της ζήτησης. Οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, οδηγούν στην καλύτερη διαχείριση και εκμετάλλευση των ΑΠΕ.

Η ανάγκη για αποθήκευση της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας, μέσω των ανανεώσιμων πηγών, οδήγησε στην διεποχιακή
αποθήκευση θερμικής ενέργειας (STES). Δηλαδή στην αποθήκευση της θερμότητας ή του ψύχους για χρονικές περιόδους που φτάνουν έως και αρκετούς μήνες.

Το υπέδαφος είναι μία φυσική αποθήκη θερμότητας. Για αυτό δημιουργήθηκαν οι τεχνολογίες υπόγειας αποθήκευσης θερμικής ενέργειας , οι οποίες εκμεταλλεύονται τις υπάρχουσες υδρο=γεωολογικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Ας δούμε τι έκανε μια ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Μάσνταρ στο Αμπού Ντάμπι.

Κατάφερε να αναπτύξει μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί την άμμο για την αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας.

Η τεχνολογία αυτή, που ονομάζεται Sandstock, κατέδειξε μετά από δύο κύκλους δοκιμών ότι μπορεί να μειώσει το κόστος μετατροπής της ηλιακής θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια, και μάλιστα όλο το εικοσιτετράωρο, αφού η άμμος μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια για να μετατραπεί το βράδυ.

Το έργο χρησιμοποιεί την άμμο ως υλικό αποθήκευσης θερμικής ενέργειας για εγκαταστάσεις συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας, όπου η αποθήκευση της ηλιακής θερμότητας είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τα επίπεδα απόδοσης και όσο για τα επίπεδα παραγωγής. Αποδείχτηκε ότι η άμμος είναι ικανή να αποθηκεύει ηλιακή θερμότητα έως και 1.000 βαθμών Κελσίου!

«Δύο πιλοτικά μοντέλα του συστήματος έχουν δοκιμαστεί σε μια προσπάθεια να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα εφαρμογής του σε μεγάλη κλίμακα και μεγάλα έργα», δήλωσε ο Νικολά Καλβέ, επίκουρος καθηγητής στο ινστιτούτο.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Προς το παρόν, τα συστήματα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας χρησιμοποιούν υλικά όπως συνθετικά λιπαντικά, τα οποία είναι ακριβά και όχι φιλικά προς το περιβάλλον. Αντικαθιστώντας αυτά τα υλικά με άμμο, έναν φθηνό και άφθονο πόρο, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη βιομηχανία αλλά και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here