SSL: Τι είναι και γιατί είναι απαραίτητο σε ένα website;

0
175
SSL: Τι είναι και γιατί είναι απαραίτητο σε ένα website;

SSL: Τι είναι και γιατί είναι απαραίτητο σε ένα website;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι το SSL και γιατί καθιστά την ιστοσελίδα σου πιο ασφαλής;

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι ορισμένες διευθύνσεις URL ξεκινούν με http://, ενώ άλλες με https://. Συνήθως όταν περιηγείσαι σε ιστότοπους που απαιτούν την παροχή ευαίσθητων πληροφοριών, για παράδειγμα όταν πληρώνεις λογαριασμούς online.

Αλλά από πού προήλθε αυτό το επιπλέον “s” και τι σημαίνει;

SSL: Τι είναι και γιατί είναι απαραίτητο σε ένα website;

Τι είναι το SSL πιστοποιητικό;

Το επιπλέον “s” σημαίνει ότι η σύνδεση μεταξύ του web server σου και του browser του user είναι κρυπτογραφημένη. Έτσι, τα δεδομένα που εισάγεις μοιράζονται με ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η υποκλοπή των δεδομένων από κακόβουλους χρήστες και λογισμικά.

Η τεχνολογία που τροφοδοτεί αυτό το μικρό “s” ονομάζεται SSL, που σημαίνει “Secure Sockets Layer”. Με άλλα λόγια το SSL πιστοποιεί την ταυτότητα σου, έτσι οι πελάτες είναι βέβαιοι ότι η σελίδα είναι νόμιμη και σου ανήκει.

Η κατοχή ενός τέτοιου πιστοποιητικού εξασφαλίζεται στον πελάτη όταν βλέπει το λουκέτο και το https:// στο URL. Ως καταναλωτής, θέλεις πάντα να βλέπεις το https:// όταν επισκέπτεσαι οποιονδήποτε ιστότοπο. Ως έμπορος, θα θέλεις να βεβαιωθείς ότι έχεις ένα ή δύο SSL για το κοινό σου.

Τα πιστοποιητικά SSL κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το επίπεδο επικύρωσης και κρυπτογράφησης που παρέχεται. Ακόμα μπορούν με βάση των αριθμό των τομέων ή υποτομέων κάτω από το πιστοποιητικό.

Ποιες είναι οι κατηγορίες πιστοποιητικών SSL;

Τα πιστοποιητικά SSL εμπίπτουν στις εξής κατηγορίες: κρυπτογράφηση και επικύρωση και αριθμός τομέα. Καθένα από αυτά έχει τρεις ταξινομήσεις και μπορεί να υποβληθεί αίτηση στον ιστότοπο SSL. Τα πιστοποιητικά υποβάλλονται σε επεξεργασία από μια Αρχή Πιστοποιητικών (Certificate Authority) Είναι λογισμικό σχεδιασμένο ειδικά για τη λειτουργία και τη χορήγηση τους.

Για τα πιστοποιητικά κρυπτογράφησης και επικύρωσης, υπάρχουν τα πιστοποιητικά τομέα, οργανισμού και εκτεταμένης επικύρωσης. Για τα πιστοποιητικά που ορίζονται από τον αριθμό τομέα, οι τύποι είναι single, multidomain και wildcard.

Γιατί το SSL είναι απαραίτητο;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάνουν το SSL να θεωρείται σημαντικό για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία μιας ιστοσελίδας. Οι κυριότεροι όμως είναι τέσσερις:

● Ασφάλεια

Εάν το website σας στέλνει ή ακόμα δέχεται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι απαραίτητο το SSL. Για παράδειγμα τέτοια δεδομένα είναι στοιχεία τραπεζικών καρτών ή σύνδεσης, ή και προσωπικές πληροφορίες χρηστών. Άλλωστε, ως κάτοχος του website, είσαι υπεύθυνος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών που το επισκέπτονται.

● Εμπιστοσύνη

Συχνό είναι το φαινόμενο της παραβίασης των ιστοσελίδων μεγάλων εταιριών από κακόβουλους χρήστες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου να εμφανίζονται δύσπιστοι. Πιο συγκεκριμένα δεν εισάγουν προσωπικές τους πληροφορίες για την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής. Αν δεν βεβαιωθούν ότι η ιστοσελίδα είναι ασφαλής, δεν προχωρούν σε καμία κίνηση.

Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς πως είναι απαραίτητο μία ιστοσελίδα να διαθέτει SSL. Με λίγα λόγια, είναι θέμα εμπιστοσύνης. Οι χρήστες που δεν εμπιστεύονται το website σου και δεν νιώθουν είναι πολύ πιθανό να το εγκαταλείψουν, επιλέγοντας κάποιον ανταγωνιστή.

SSL: Τι είναι και γιατί είναι απαραίτητο σε ένα website;

● Αύξηση εγγραφών και πωλήσεων

Πρέπει να αποδείξεις ότι το website σου είσαι νόμιμο και 100% ασφαλές Αν το καταφέρεις, τότε θα αυξήσεις τις εγγραφές και τις πωλήσεις σου με σιγουριά. Οι χρήστες που το επισκέπτονται γνωρίζουν πως τα προσωπικά τους δεδομένα δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι φυσικά η αγορά προϊόντος και ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Υψηλότερη θέση στη σελίδα αποτελεσμάτων της Google

Με την εγκατάσταση ενός πιστοποιητικού SSL σε μία ιστοσελίδα οδηγεί σε βελτίωση της κατάταξής της στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Η κίνηση αυτή, έχει να κάνει με την ευρύτερη προσπάθεια της Google για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο.

Το SSL είναι τεχνολογία ασφαλείας. Είναι ένα πρωτόκολλο για servers και web browsers που διασφαλίζει ότι τα δεδομένα που περνούν μεταξύ των δύο είναι ιδιωτικά. Είναι απαραίτητο να έχεις μια ασφαλή ιστοσελίδα, ώστε οι πελάτες σου να μην σε εγκαταλείψουν ποτέ!

 

*ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας, -ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο-, χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.