«Το Δάσος των Όρκων» του Γιάννου Αιόλου ταξίδεψε μουσικά σε προσφυγικές μνήμες

0
81


Οι εικόνες μιας δύσκολης και οδυνηρής προσφυγιάς και η ελπιδοφόρα μετεγκατάσταση στις νέες πατρίδες, ντύθηκαν με νότες και αναμνήσεις στην καθόλα ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, παρουσιάζοντας το τελευταίο έργο του πολυβραβευμένου συνθέτη και δημιουργού Γιάννου Αιόλου, «το Δάσος των Όρκων».

Το μεγάλο αμφιθέατρο του δημοτικού ωδείου της Δράμας, φιλοξένησε τη μουσική εκδήλωση που ταξίδεψε τους παραβρισκόμενους στην ιστορία των προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες, που με πόνο ψυχής εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες για να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή σε μια νέα πατρίδα.

Το μουσικό έργο του Γιάννου Αιόλου «το Δάσος των Όρκων», που ερμήνευσε το μουσικό σχήμα Quarto Quartet, έδεσε αρμονικά με τις εντυπωσιακές και άκρως συγκινητικές φωτογραφίες της συλλογής του μουσείου φωτογραφίας του δήμου Καλαμαριάς «Χρήστος Καλεμκερής» και του ιστορικού του αρχείου.

Η σύνθεση μουσικής και φωτογραφίας ταξίδεψε το κοινό στον κόσμο των πιο εσωτερικών συναισθημάτων, σε μια μουσική αφήγηση όπου οι ήχοι έγιναν σκέψεις, ιδέες, μορφές, μνήμες και όνειρα.

Ως μια ωδή στο νέο ξεκίνημα, χαρακτήρισε το έργο του ο Γιάννος Αιόλου, ο οποίος σημείωσε πως δεν επιθυμεί να μιλήσει για τα εκατό χρόνια από μια καταστροφή, αλλά για την ανάγκη του ανθρώπου να εκκινεί διαρκώς, να κινητοποιεί μέσα του ευχές και όρκους για ένα καλύτερο αύριο.

Ο συνθέτης Γιάννος Αιόλου είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη μουσική του στις ταινίες «Το Τανγκό των Χριστουγέννων» (βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μουσικής από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, 2012), «Ένας Ήρωας στη Ρώμη», «Solino», «Χειμωνιάτικη Νοσταλγία», «The Diary of a Times Square Thief», και τις συνεργασίες του με σκηνοθέτες, όπως τον πολυβραβευμένο Γερμανό, τουρκικής καταγωγής Fatih Akin (Χρυσή Άρκτος, Βραβείο Φεστιβάλ Καννών).

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του δημοτικού μουσείου φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», κ. Παύλος Καλεμκερής, αναφέρθηκε στην ίδρυση και την προσφορά του μουσείου αλλά και στο πολύ σημαντικό έργο που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα ο ιδρυτής του.

Το αξιόλογο μουσικό σχήμα Quarto Quartet διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης που με την ταυτόχρονη προβολή των σπάνιων φωτογραφιών του μουσείου φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του δήμου Καλαμαριάς, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μουρτζόπουλου, κατάφεραν να παρουσιάσουν μια σημαντική πτυχή της νεότερης ελληνικής ιστορίας στέλνοντας το μήνυμα πως ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να τα καταφέρει αρκεί να πιστέψει στις δυνάμεις του.

Η πρόεδρος του συλλόγου Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας κ. Δήμητρα Χατζηδημητρίου ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Δράμας κ. Γιώργο Δεμερτζή για τη στήριξη της διοργάνωσης η οποία εντάσσονταν στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Πηγή