Το φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros επιστρέφει στη Σύρο

0
126Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021, 16:26

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros επιστρέφει για 14η χρονιά στη Σύρο, απ’ τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Το μεγαλύτερο στο είδος του Φεστιβάλ στην Ελλάδα και ένα από τα 20 σημαντικότερα παγκοσμίως, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αντλεί εφέτος έμπνευση από τη γνωστή φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στο λόγο που εκφώνησε στην Πνύκα, «Ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας […], και εκάμαμε την Επανάσταση», αφιερώνοντας την ετήσια θεματική του στην «Ελευθερία».

Το εφετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα θεματικό αφιέρωμα με προβολές ταινιών ανιμέισον μικρού και μεγάλου μήκους από όλον τον κόσμο, με αναφορά στην προσωπική ελευθερία και την επανάσταση. Παράλληλα, θα φιλοξενήσει το «MEDAnima», ένα αφιέρωμα σε δημιουργούς και ταινίες ανιμέισον από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως τη βόρειο Αφρική, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα και επιλεγμένες βαλκανικές χώρες. Το πλούσιο πρόγραμμα του Animasyros θα παρουσιαστεί, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, ενώ μέρος του θα προβληθεί, μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Animasyros εμπλουτίζει τις διαγωνιστικές του κατηγορίες, προσθέτοντας στις ήδη υπάρχουσες (διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, φοιτητικό διαγωνιστικό τμήμα, διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους/Βραβείο Κοινού, διαγωνιστικό τμήμα για την καλύτερη ελληνόφωνη ταινία και τμήμα τηλεοπτικών και κατά παραγγελία ταινιών) δύο νέα βραβεία: «K.ID.S» για τις ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά και «Animapride» για την καλύτερη ταινία ανιμέισον LGBTQI+. Εκτός από τα διαγωνιστικά τμήματα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Animasyros πλαισιώνεται και από το πληροφοριακό τμήμα, το Διεθνές Πανόραμα, που περιλαμβάνει τα μικρά κρυφά «διαμάντια» της παγκόσμιας ανιμέισον σκηνής.

Παράλληλα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, διοργανώνεται και η Αγορά, που απευθύνεται σε επαγγελματίες του ανιμέισον και περιλαμβάνει το Pitching Forum, καθώς και παρουσιάσεις σε σύγχρονα θέματα, που απασχολούν την οικεία Αγορά. Με αφορμή το αφιέρωμα «MEDAnima», η Αγορά φέτος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Το άνοιγμα των αιτήσεων συμμετοχής για το Pitching Forum της Αγοράς θα ανακοινωθεί σύντομα.

Τέλος, δεν λείπουν τα καθιερωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους επαγγελματίες, ΑμεΑ, καθώς και σε άτομα τρίτης ηλικίας. Με αφορμή την ετήσια θεματική, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Animasyros 2021 εμπνέονται από ποιητικά, λογοτεχνικά και εικαστικά έργα, τα οποία δημιουργήθηκαν με αφορμή την Επανάσταση του 1821.

Κάλεσμα για συμμετοχές

Οι αιτήσεις συμμετοχής για τα διαγωνιστικά τμήματα της φετινής διοργάνωσης υποβάλλονται αποκλειστικά, μέσω της σελίδας που διατηρεί το Animasyros στην πλατφόρμα Film Freeway:

https://filmfreeway.com/AnimaSyrosInternationalAnimationFestivalAgora-949575.

Η προθεσμία των αιτήσεων συμμετοχής είναι η 30ή Ιουνίου 2021.

Οπτική ταυτότητα

Η οπτική ταυτότητα του Animasyros 2021 σχεδιάστηκε από τον Ιταλό εικαστικό, εικονογράφο και animator Luca de Salvia (lucadesalvia.com). Το επαγγελματικό του ταξίδι ξεκίνησε στον οίκο Gucci, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Tom Ford και περιλάμβανε διαφημιστικές καμπάνιες για τους οίκους YSL & Gucci, την εταιρική ταυτότητα του οίκου Bottega Veneta με τον Thomas Meir κ.ά. Στο έργο του συναντά κανείς το πάθος του για τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, τη γραφιστική και τον ήχο. Έχει δημιουργήσει ευάριθμες βραβευμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων, καθώς και κατά παραγγελία διαφημιστικές ταινίες για εταιρείες όπως η Ferrari και το BBC. Συνεργάζεται ως εικονογράφος με το περιοδικό «Zeit», την εφημερίδα «La Repubblica» κ.ά.

Για την οπτική ταυτότητα του Animasyros 2021 ο Luca αναφέρει: «Το σχέδιό μου για την αφίσα του Animasyros 2021 είναι μια ωδή στη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό, που προκαλεί η νεοαποκτηθείσα ελευθερία. Πρόκειται για ένα γραφιστικό σχέδιο, που δημιουργήθηκε με γρήγορες πινελιές, που συνδυάζονται με ένα ζεύγος χρωματικής παλέτας».

Το τρέιλερ της νέας οπτικής ταυτότητας δημιουργήθηκε από το κυπριακό στούντιο Zedem Media (www.zedemanimations.com). Δείτε το τρέιλερ της νέας οπτικής ταυτότητας εδώ: https://vimeo.com/511478222

«Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη»

Σε διαδικασία παραγωγής βρίσκεται το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ ανιμέισον «Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη», βασισμένο στην πρωτότυπη ιδέα εμψύχωσης της ιστορίας της Ερμούπολης, που αναδύθηκε πάνω στα νερά του Αιγαίου Πελάγους, στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, τη Σύρο. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Κύπριος Χαράλαμπος Μαργαρίτης, τα πρωτότυπα σχέδια και οι χαρακτήρες αναπτύχθηκαν από τους σχεδιαστές Βασίλη Ευδοκιά και Λευτέρη Φαϊδά, η επιμέλεια του σεναρίου ανήκει στην ιστορικό Μαρία Σαμπατακάκη και η αφήγηση στον ηθοποιό Σίμο Πατιερίδη. Η ταινία χρηματοδοτείται από το έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης της κινηματογραφικής δημιουργίας ανιμέισον του υπουργείου Πολιτισμού, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, υλοποιείται με την αιγίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ: https://vimeo.com/510626697.

Μάσκες παντού! Κινούμενες μάσκες από τη Σύρο!

Φέτος τις Απόκριες, η γιορτινή διάθεση για καρναβάλι ξεκινά από τη Σύρο, στο πλαίσιο του OnIine Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής 2021». Οι παραδόσεις και το καρναβάλι της Σύρου ενώνονται στο επιγραμμικό διαδικτυακό εργαστήριο stop motion και cut-out ανιμέισον, με εκπαιδεύτρια τη νέα Ελληνίδα ανιμέιτορ Πολυξένη Κάτσαρη. Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν εξ αποστάσεως τη δική τους pop-up αποκριάτικη μάσκα με απλά υλικά και μια έξυπνη ψηφιακή συσκευή (τηλέφωνο ή ταμπλέτα), με φόντο την πανέμορφη Σύρο. Μετά το τέλος του εργαστηρίου, τα τελικά βίντεο των παιδιών, θα ενωθούν σε μια ταινία κινούμενης εικόνας. Το εργαστήριο υλοποιείται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Πάγιος υποστηρικτής των εκπαιδευτικών δράσεων Animasyros είναι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Πληροφορίες για το διαδικτυακό εργαστήριο:

-Πότε: Κυριακή 7 Μαρτίου 2020, 14:00 – 17:00

-Πού: Πλατφόρμα zoom με ταυτόχρονη αναμετάδοση στη σελίδα facebook του Animasyros

-Αριθμός διαδραστικά συμμετεχόντων: Έως 15 μαθητές/τριες

-Ηλικία συμμετεχόντων: Μαθητές/τριες 9 έως 13 ετών.

-Δωρεάν δήλωση συμμετοχής: Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 στο education2@animasyros.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πηγή