25.7 C
Athens
Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕιδήσειςΕίναι ανάγκη να συγκροτήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για αμυντικά έργα –...

Είναι ανάγκη να συγκροτήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για αμυντικά έργα – News.gr

Date:

Related stories

Λεμονάτες γαρίδες με ρύζι και ντοματίνια

Λεμονάτες γαρίδες με ρύζι και ντοματίνια -...

Τηγανητές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας

Τηγανητές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας - Newsbeast...

Τα νέα Audi Α6 e-hybrid συνδυάζουν την σπορ πολυτέλεια και την ηλεκτρική τεχνολογία

Στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2025...

Το Volkswagen Polo γιορτάζει 50 χρόνια ιστορίας

Το Volkswagen Polo γιορτάζει 50 χρόνια ιστορίας...
spot_imgspot_img

«Η Ευρώπη πρέπει να “ενηλικιωθεί” γεωπολιτικά και να πάρει πολύ στα σοβαρά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας», είπε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

«Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, διεξάγεται σε μία συγκυρία όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές.

Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία ως προς τη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Μάλιστα, σήμερα είχα την ευκαιρία να δημοσιεύσω κι ένα σχετικό άρθρο σε μεγάλη ευρωπαϊκή εφημερίδα, όπου καταθέτω για ακόμα μία φορά τις ελληνικές προτάσεις για το πώς μπορούμε να δαπανούμε περισσότερα αλλά και καλύτερα για την κοινή μας άμυνα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και επισήμανε: «Συγκεκριμένα, θέλω να επισημάνω για ακόμα μία φορά την ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να δίνεται ένα κίνητρο στις χώρες που δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες να μην “τιμωρούνται” στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με τις οροφές δαπανών.

Επισημαίνω, όμως, ότι εκτός από την ανάγκη να έχουμε περισσότερη ευελιξία σε εθνικό επίπεδο, είναι επίσης απολύτως ανάγκη να συγκροτήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για αμυντικά έργα, τα οποία ουσιαστικά συνιστούν ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Συγκεκριμένα, προτείνω τη σύσταση ενός ταμείου 100 δισ. ευρώ, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει κοινές ευρωπαϊκές δράσεις, όπως, παραδείγματος χάρη, μια ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα».

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια τόνισε: «Πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες ώστε να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Δεν αναμένω συγκεκριμένα συμπεράσματα σήμερα, αλλά πιστεύω ότι θα μας δοθεί μία ευκαιρία να έχουμε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, λαμβάνοντας υπόψη και το τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να “ενηλικιωθεί” γεωπολιτικά και να πάρει πολύ στα σοβαρά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας».

Διαβάστε όλο το άρθρο

Latest stories

spot_img