Η Ελλάδα, η ιδανική χώρα για να εκμεταλλευτεί την ηλιοθερμία!

0
582
 
Ζούμε στην ομορφότερη κατά πολλούς χώρα στον κόσμο!
Όλοι μιλάνε για το ελληνικό φως, τον ήλιο που είμαστε τυχεροί να χαιρόμαστε τις περισσότερες μέρες του χρόνου!
 
Και όμως αυτό που φαντάζει και είναι ένα από τα μεγαλύτερά μας πλεονεκτήματα, η αξιοποίηση του ήλιου που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και στον καθένα από εμάς ξεχωριστά ως ιδιώτη, δεν έχει γίνει ακόμα εφικτή, αφού οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας αναπτύσσονται μεν αλλά όχι στο βαθμό που θα μπορούσε και θα έπρεπε.
 
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η ηλιοθερμία, με τις σχετικές τεχνολογίες και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης να έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που να εγγυώνται την απαλλαγή από ένα μεγάλο μέρος των εξόδων για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης, με παράλληλη απόσβεση της επένδυσης σε μερικά μόνο χρόνια.
 
Ας δούμε όμως, πιο αναλυτικά, τι σημαίνει ηλιοθερμία και πώς μπορεί κανείς να την εκμεταλλευτεί για το δικό του συμφέρον.
 
Η μέθοδος της ηλιοθερμίας
 
Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για τη θέρμανση χώρου ή για τη μετατροπή του νερού χρήσης σε ζεστό, αποτελεί τη μέθοδο που ονομάζουμε ηλιοθερμία. Γενικά, στις οικιακές εφαρμογές θέρμανσης το μέσο μεταφοράς θερμότητας είναι το νερό, το οποίο θερμαίνεται με την καύση πετρελαίου ή φυσικού αερίου και κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα ή τη θέρμανση δαπέδου στα συστήματα ηλιοθερμίας. 
 
Το νερό για την θέρμανση μπορεί να θερμανθεί μέσω της ηλιακής ενέργειας κατά μεγάλο ποσοστό ανάλογα με την εγκατάσταση, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του καταναλισκόμενου συμβατικού καυσίμου.
 
Ένα σύστημα ηλιοθερμίας αποτελείται από τρία μέρη, το συλλέκτη που λαμβάνει την ενέργεια του ηλίου, το δοχείο που αποθηκεύει το νερό που θέλουμε να θερμανθεί (είτε χρήσης, είτε θέρμανσης) και τον επεξεργαστή που ελέγχει τη θερμοκρασία.
 
Ειδικά για τη χώρα μας, όπου το φως του ηλίου βρίσκεται σε αφθονία καθ όλη όλη τη διάρκεια του έτους, η εν λόγω εφαρμογή φαντάζει σαν ιδανική λύση!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here