Η ξεχωριστή συλλογή του Ν. Μαρδάνη με 20.000 αντικείμενα της τοπικής λαογραφίας

0
113


Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή σε πανελλήνια διάσταση, που ο αριθμός των αντικειμένων ξεπερνά σε αριθμό τις 20.000 για την οποία αφιερώθηκαν ατέλειωτες ώρες προσωπικής εργασίας, αρκετά χρήματα αλλά και πολύ μεράκι και προσήλωση σε έναν βασικό στόχο. Αυτός ο ανεκτίμητος θησαυρός να στεγαστεί κάποτε σε έναν δικό του χώρο, όπως και τελικά έγινε.

Ο λόγος για το Ιστορικό – Νομισματικό -Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Βησσαρίωνα που βρίσκεται στον Δήμο Πύλης, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Μάρτιο και στεγάζεται στο δημοτικό σχολείο της περιοχής σε έναν χώρο 250 τ.μ..

Υπεύθυνος αυτής της μοναδικής μουσειακής συλλογής είναι ο συλλέκτης Νίκος Μαρδάνης, πυροσβέστης στο επάγγελμα, ο οποίος, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το όνειρο της συλλογής σπάνιων αντικειμένων – γραμματόσημα σε πρώτη φάση – άρχισε από όταν ήταν πολύ μικρός, σε ηλικία δέκα ετών. Συνέχισε με νομίσματα και χαρτονομίσματα για να ολοκληρώσει την ξεχωριστή συλλογή του με παλαιά αντικείμενα της τοπικής λαογραφίας.

Πρόκειται για έναν χώρο μας λέει ο ίδιος, που δεν χωρά όλες τις συλλογές του, καθώς κάποια επαγγέλματα με τα αντικείμενά τους έχουν μείνει έξω από το Μουσείο. Ο επισκέπτης μπορεί να δει και να θαυμάσει, σε αυτά που φιλοξενούνται, καθημερινά αντικείμενα φέροντας στο νου του τη ζωή των παππούδων του, όπως παραδοσιακά οικιακά αντικείμενα, χάλκινα και πήλινα οικιακά σκεύη και πληθώρα άλλων αντικειμένων. Να δει σχεδόν όλη τη γκάμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Να δει από κοντά τη χρήση παραδοσιακών επίσης αγροτικών και κτηνοτροφικών εργαλείων αλλά και να γνωρίσει παραδοσιακά επαγγέλματα, μέσα από τα αντικείμενα που βρίσκονται στο Μουσείο. Επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο, όπως είναι ο μυλωνάς, ο πεταλωτής, ο γανοματής, ο καλαθοποιός κ.α.Επίσης, ένας αριθμός αντικειμένων αναφέρεται στα παραδοσιακά έθιμα, αλλά και σε παιχνίδια, και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με παραδοσιακές δραστηριότητες της τοπικής καθημερινότητας.Πιστεύω, τονίζει επίσης ο κ. Μαρδάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως αν δεν είχα αυτή την αγάπη για τη δημιουργία συλλογών από μικρή ηλικία, αυτό το άσβεστο πάθος για την τοπική λαογραφία, για την πολιτισμική παράδοση του τόπου μας, δεν θα είχε γίνει πράξη όλη αυτή η συλλογή. Η συλλογή, εξηγεί ο ίδιος δεν περιλαμβάνει μόνο τα υλικά αντικείμενα, αλλά μέσα από αυτά εκφράζονται οι ιδέες, οι παραδόσεις, η γλώσσα, τα ήθη και έθιμα και οι συνήθειες μιας κοινωνίας στο σύνολό της.Πρόκειται για μια συλλογή ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας που επιτέλους βρήκε στέγη στον δήμο Πύλης, καταλήγει ο ίδιος. Ο Νίκος Μαρδάνης έχει δημιουργήσει και ανθρώπινα ομοιώματα τα οποία μέσα από κάποιες ρομποτικές κινήσεις αναπαριστούν επαγγέλματα της τότε εποχής για παράδειγμα όπως είναι ο τσαγκάρης, ο σιδεράς, ο λατερνατζης, η υφάντρα κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here