Με επιτυχία και ασφάλεια ξεκίνησε το 5ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων

0
133Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020, 15:20

Το 5ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων είναι πλέον πραγματικότητα! Η εναρκτήρια συναυλία της εφετινής διοργάνωσης την περασμένη Κυριακή 19 Ιουλίου, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών άνοιξε την βραδιά με το αινιγματικό 3ο κουαρτέτο «Ραζουμόφσκι»του Μπετόβεν σε μία συναυλία-αφιέρωμα στα 250 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη, ενώ ακολούθησε το μεγαλοπρεπές κι εμβληματικό 4ο κοντσέρτο για πιάνο του ιδίου σε αυθεντική εκδοχή για κουιντέτο εγχόρδων και πιάνο, ερμηνευμένο με δεξιοτεχνική ωριμότητα από την διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα πιανίστα και συνιδρύτρια του Φεστιβάλ, Ναταλία Μιχαηλίδου.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εντυπωσιακή και ιδιαίτερα ένθερμη, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση σε μία δύσκολη συγκυρία για τον πολιτισμό αλλά και γενικότερα, αναπτερώνοντας το ηθικό και δικαιώνοντας τις προσπάθειες διατήρησης του θεσμού εν μέσω της κρίσης, και παράλληλα αποδεικνύοντας πως η διεξαγωγή συναυλιών μπορεί να συνεχίσει να πραγματοποιείται με ασφάλεια.  

Το Φεστιβάλ, διανύοντας την πέμπτη συναπτή χρονιά λειτουργίας του, έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας ξεχωριστός και πολύτιμος θεσμός των Μικρών Κυκλάδων, η απήχηση του οποίου αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη διεθνή εμβέλεια. Η φετινή διοργάνωση υπόσχεται άλλες 4 προγραμματισμένες εκδηλώσεις υψίστου επιπέδου, προσθέτοντας μία ακόμα νότα ποιότητας στους παραθεριστές και κατοίκους του νησιού (29 Ιουλίου, 7, 24 και 29 Αυγούστου).

Παρακολουθείστε ζωντανά τις εξελίξεις του Φεστιβάλ στο
Facebook: https://www.facebook.com/koufclassical
καθώς και στην ιστοσελίδα του: https://koufonisiaclassical.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020Οικία Μιχαηλίδου, ώρα 20:30«Lighter than air»
Φλάουτο: Στάθης Καραπάνος
Πιάνο: Νεφέλη ΜούσουραΔύο πολυβραβευμένοι νέοι Έλληνες μουσικοί, ο φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος και η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα, συμπράττουν επί σκηνής ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο σπουδαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου μουσικής δωματίου από την παγκόσμια εργογραφία του 18ου, 19ου και 20ού αιώνα για φλάουτο και πιάνο, αλλά και για βιολί και πιάνο, σε μεταγραφές του Έλληνα φλαουτίστα.
 Πρόγραμμα:Cl. Debussy (1862-1918)                    Syrinx, L. 129, για σόλο φλάουτο
W. A. Mozart (1756-1791)                Σονάτα για πιάνο και βιολί, Αρ. 21 σε μι ελάσσονα, K. 304, (μετ. για φλάουτο: Στάθης Καραπάνος)
L. V. Beethoven (1770-1827)             Σονάτα για βιολί Αρ. 5 σε φα μείζονα, έργο 24 (“Σονάτα της Άνοιξης”) (μετ. για φλάουτο: Στάθης Καραπάνος)
 
Fr. Poulenc (1899-1963)                    Σονάτα για φλάουτο και πιάνο FP 164

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020Οικία Μιχαηλίδου, ώρα 20:30«Στη Μακρινή Αγαπημένη»Αφιέρωμα στο Γερμανικό lied
Μπασοβαρύτονος: Andreas Wolf (Γερμανία)
Πιάνο: Matthias Alteheld (Γερμανία)
 
«Εκεί που το δίπτυχο ποίησης-μουσικής βρίσκει τις ιδανικές του αναλογίες», στο Γερμανικό lied, θα μας μυήσουν δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Γερμανικής κλασικής μουσικής σκηνής, ο μπάσος Andreas Wolf, τακτικός προσκεκλημένος στις σπουδαιότερες αίθουσες όπερας του κόσμου, με τη συνοδεία του πιανίστα και καθηγητή ερμηνείας λυρικού τραγουδιού Matthias Alteheld.

Πρόγραμμα:L. V. Beethoven (1770-1827)             “An die ferne Geliebte” (Στη μακρινή αγαπημένη), Έργο 98
 
R. Schumann (1810-1856)                 “Dichterliebe” (Ο Έρωτας του ποιητή), Έργο 48

J. Brahms (1833-1897)                          Αποσπάσματα από το “LiederundGesänge”(Τραγούδια και Ψαλμωδίες), Έργο 32
 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα
 ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020Οικία Μιχαηλίδου, ώρα 20:30«Russian Masters»
Πιάνο: NikolayLugansky (Ρωσία)
Βιολοντσέλο: Pavel Gomziakov (Ρωσία)
 
Μία από τις κορυφαίες στιγμές του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων αποτελεί η φετινή εμφάνιση του περίφημου Nikolay Lugansky, παγκοσμίου φήμης βιρτουόζου Ρώσου πιανίστα, για τον οποίο έχει ειπωθεί ότι «τελειοποίησε το πιάνο πριν καν μάθει να διαβάζει μουσική», ο οποίος συμπράττει επί σκηνής με τον αναγνωρισμένο Ρώσο βιολοντσελίστα και μουσικό δωματίου Pavel Gomziakov.
 Πρόγραμμα:S. Rachmaninoff (1873-1943)           6 Μουσικές Στιγμές (6 Moments Musicaux) για σόλο πιάνο
 
Cl. Debussy (1862-1918)                    Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε ρε ελάσσονα

D. Shostakovich (1906-1975)            Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε ρε ελάσσονα, Έργο 40
                              
 ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020Δημοτικό Σχολείο Κουφονησίων, ώρα 20:30 «Igor Stravinsky: Η Ιστορία του Στρατιώτη»
 
Μουσική Διεύθυνση: Κορνήλιος Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Μαριλένα Κατρανίδου
 
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:Έκτορας Λιάτσος, Δρόσος Σκώτης, Άγγελος Νεράντζης
 
Εικαστική Σύνθεση-Σκηνικά: Φανή Σκουλικίδη Μπουκουβάλα

Παίζουν οι μουσικοί: Βιολί: Γιώργος Μάνδυλας
Κοντραμπάσο: Νίκος Τσουκαλάς
Κλαρινέτο: Κωνσταντίνος Τζέκος
Φαγκότο: Οδυσσέας Μπάσσιος
Τρομπέτα: Σπύρος Αρκούδης
Τρομπόνι: Κωνσταντίνος Αυγερινός
Κρουστά: Σπύρος Λάμπουρας

Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Μιχαήλ Μαρμαρινός

Η Ιστορία του στρατιώτη (L’ Histoire du Soldat) είναι ένα πολυδιάστατο έργο σε μουσική του Igor Stravinsky και λιμπρέτο του Ελβετού συγγραφέα Charles Ferdinand Ramuz που συνδυάζει διάφορες τέχνες (μουσική, θέατρο, χορός, απαγγελία).Βασίζεται στο λαϊκό ρωσικό μύθο που περιγράφει την ιστορία ενός στρατιώτη, ο οποίος συναντά τον Διάβολο / Θάνατο, αφότου έχει λιποτακτήσει από την υπηρεσία του Τσάρου, τον οποίο είχε υπηρετήσει πιστά για 25 χρόνια έχοντας αποκτήσει μηδαμινή περιουσία ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του. Ο Διάβολος / Θάνατος εκμεταλλεύεται την ανάγκη του εξαθλιωμένου στρατιώτη, τον περιπαίζει και τελικά τον οδηγεί στην καταστροφή, σε μια έκβαση που θυμίζει τη θρυλική ιστορία του Φάουστ.
 
Η ιδέα για την ένταξη της σκηνικής μεταφοράς της Ιστορίας του Στρατιώτη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων χρονολογείται ήδη από το 2019 και αποτελούσε κοινή επιθυμία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κορνήλιου Μιχαηλίδη και του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινού. Φέτος, με την καλλιτεχνική συμβολή του τελευταίου, η Ιστορία του Στρατιώτη παρουσιάζεται στο κοινό του Φεστιβάλ με ένα σύνολο εξαίρετων συντελεστών.
 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here