Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Βιλδιρίδη

0
201


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, 11:55

Η «Ορθή Ψήφος»,το βιβλίο του Αλέξανδρου Βιλδιρίδη, ένα βιβλίο για την πολιτική, την ηθική, την ελευθερία και τον αυταρχισμό που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σιδέρη.

Το πρώτο στοιχείο που πιθανότατα θα κάνει τον αναγνώστη να ξεκινήσει αυτό το βιβλίο είναι η ανυπαρξία του βιογραφικού σημειώματος του συγγραφέα, αφού κατά τον ίδιο «…η παράθεση του βιογραφικού του συγγραφέα είναι ένα έγκλημα που συντελείται σε βάρος της αλήθειας». Κι ίσως μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτή του την επιλογή, διότι ποιος μπορεί να είναι αντικειμενικός όταν μιλάει για τον εαυτό του;

Η «Ορθή Ψήφος» σύμφωνα με τον συγγραφέα δεν έχει ως στόχο την υπεράσπιση του φιλελευθερισμού, παρότι το βιβλίο πραγματεύεται ακριβώς αυτή την ιδεολογία. «Οι υπερασπίσεις ιδεολογικών συστημάτων είναι θλιβερές…», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Βιλδιρίδης και υποστηρίζει πως «η πολιτική φιλοσοφία δε βασίζεται σε τίποτα περισσότερο από την ηθική».

«Οι πολιτικές ιδέες δεν αφορούν ποτέ μόνο εκείνον που τις υποστηρίζει ή τις διατυπώνει. Χωρίς καμία εξαίρεση, κάθε ισχυρισμός πολιτικής φιλοσοφίας είναι ισχυρισμός για το πώς πρέπει να ζουν οι άλλοι. Και κάθε διαφωνία στην πολιτική, ανεξαιρέτως, είναι διαφωνία που αφορά την ελευθερία των άλλων αυτό είναι το μοναδικό της διακύβευμα.

Δεν υπάρχει αθώα ιδεολογική συζήτηση. Δεν υπάρχει πολιτική συζήτηση στην οποία δεν επιχειρείται εξανδραποδισμός δεν υπάρχει πολιτική συζήτηση στην οποία δε διακυβεύεται η ελευθερία.

Ο  Αλέξανδρος Βιλδιρίδης υπόσχεται μέχρι το τέλος της «Ορθής Ψήφου», οι αναγνώστες να έχουν φτάσει σε μία διαδικασία ηθικής  ενδοσκόπησης . ‘Οπως αναφέρει και ο ίδιος: «Αν είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, σε πολλά ζητήματα θα έχετε αλλάξει γνώμη. Και αν έχω πετύχει πραγματικά τους σκοπούς μου, θα σας έχω υποχρεώσει σε κάτι παραπάνω από μια εξίτηλη παραδοχή  φιλελεύθερου φρονήματος. Θα έχω επαναπρογραμματίσει τα συλλογιστικά σας αντανακλαστικά , ενσωματώνοντας σε αυτά μια πάγια ροπή προς την ελευθερία.»


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, 11:55

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here